Με… αμηχανία απαντά το υπουργείο Εξωτερικών για τα περί συμφωνίας Τουρκίας – Συρίας για ΑΟΖ. «Πρόκειται για μια μεταβατική κατάσταση στην Συρία, που δεν νομιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Το παρακολουθούμε. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν πηγές του υπουργείου.
Υπενθυμίζουμε η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Συρία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, που μεταδόθηκαν από το TGRT Haber. «Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία», είπε.
Ας προσθέσουμε τώρα ορισμένα απαραίτητα στοιχεία για την κατανόηση της κατάστασης:
– Η συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για ΑΟΖ επηρεάζει άμεσα την ΑΟΖ της Κύπρου (στην ουσία θα την παραγράψει) και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή.
– Το καθεστώς της Συρίας είναι οι τζιχαντιστές, τους οποίους ενίσχυσε και η Τουρκία για την ανατροπή του Άσαντ, και η Δύση «ξαφνικά» τους είδε ως «απελευθερωτές» από εκεί που τους χαρακτήριζε «τρομοκράτες».
– Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, πάντως, ενώ τώρα – μέσω του υπ. Εξωτερικών – μιλούν για μια «μεταβατική κατάσταση στην Συρία, που δεν νομιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία», είχαν μεγάλη ΝΑΤΟϊκή… χαρά για τον «ερχομό» των τζιχαντιστών στη Συρία. Τα περί «μεταβατικής κατάστασης προέκυψαν τώρα με τη συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για ΑΟΖ.
– Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα (CNN Greece – εδώ κι εδώ), οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Αυστρίας και Κύπρου φέρεται να αναλαμβάνουν – υπό την… αιγίδα της ΕΕ – «πρωτοβουλία στήριξης» της Συρίας, αλλά και «πολιτικής παρέμβασης», μέσω «ειδικού απεσταλμένου».
– Ο Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως «είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία, και ποιες μπορεί να είναι οι μελλοντικές προεκτάσεις της τουρκικής ανάμιξης σε μια χώρα με την οποία η Τουρκία έχει σύνορα». Μέσα έπεσε, τόσο μέσα που έχει ήδη διαψευστεί.
– Για τον Μητσοτάκη, βέβαια, στο πνεύμα… αισιοδοξίας για την κυβέρνηση των τζιχαντιστών στη Συρία,«αυτό που μας ενδιαφέρει όλους είναι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, να προκύψει ένα δημοκρατικό καθεστώς», όπως είπε στις ίδιες δηλώσεις, μετά τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Κατόπιν όλων αυτών η (και διπλωματικά) «άριστη» ελληνική κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη και η συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για ΑΟΖ είναι μόνο ένα από αυτά που αναμένεται να ακολουθήσουν από τη νέα κατάσταση που διαμορφώνουν οι «σύμμαχοι» της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, στην περιοχή. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι το σενάριο για τον «παγκόσμιο ισχυρό παίκτη» Μητσοτάκη είναι κενό περιεχομένου. Έτσι γίνεται, βέβαια, αν προσπαθεί κανείς να εμφανίζεται σαν χαρούμενος ΑμερικανοΝΑΤΟτσολιάς, έτοιμος να υπηρετήσει όλα τα ευρωατλαντικά σχέδια.
Θα μπορούσε να ήταν κωμικό εάν δεν ήταν επικίνδυνο για τη χώρα.