Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος βομβάρδισε σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τη Δαμασκό, κάνοντας ξεκάθαρη την πρόθεσή του να βάλει μόνιμα και τη Συρία στο κάδρο της επιθετικότητάς του, όπως κάνει ήδη σε Λίβανο και Γάζα, που μετρούν δεκάδες νεκρούς και σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα.
Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στην περιοχή Μαζέχ της Δαμασκού, το δεύτερο τέτοιο χτύπημα μέσα στις δύο τελευταίες μέρες εναντίον της συνοικίας όπου βρίσκονται πρεσβείες, κεντρικά γραφεία ασφαλείας και γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.
«Η ισραηλινή επιθετικότητα στοχεύει την περιοχή Mazzeh στη Δαμασκό», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA μετά την αναφορά της φονικής ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην περιοχή μια ημέρα νωρίτερα.
Καθώς οι επιθέσεις εντείνονται με φόντο τον πόλεμο στον Λίβανο, τα ισραηλινά χτυπήματα μέσα και γύρω από τη Δαμασκό την Πέμπτη σκότωσαν 23 ανθρώπους, δήλωσε το αυτοαποκαλούμενο «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Νέες αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό
Το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο. Δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την περιοχή Χαντάθ στο νότιο προάστιο της Βηρυτού.
Η πρώτη αεροπορική επιδρομή έγινε από ισραηλινό drone και ακολούθησε αεροπορική επιδρομή με πολεμικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε σχολεία.
"Purely civilian areas in Beirut. What Israel is doing is plain, simple, and explicit terrorism using U.S. weapons. Imagine Sept 11 done overtly by a member of the U.N.
— hamid ballout (@ham73665) November 15, 2024
that is what unhinged rogue state of Israel is doing.pic.twitter.com/37BJuk1i7Y
Ο αριθμός των διασωστών που σκοτώθηκαν σε χθεσινή ισραηλινή επίθεση στο χωριό Ντούρις, στα περίχωρα της πόλης Μπααλμπέκ του Λιβάνου, αυξήθηκε σε 15, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.
Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ και έπληξε τις επιτιθέμενες δυνάμεις στα ανατολικά προάστια της λιβανικής πόλης Μαρκάμπα και στο χωριό Μαρούν αλ Ρας, «προκαλώντας επιβεβαιωμένες απώλειες ανάμεσά τους».
Στο Λίβανο βρέθηκε σήμερα ο Αλί Λαριτζάνι, ειδικός απεσταλμένος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας. Ο Λαριτζάνι είναι ο τρίτος Ιρανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τον Λίβανο από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την κλιμάκωσή του στα μέσα Σεπτεμβρίου. Προηγουμένως ο Λαριτζάνι επισκέφθηκε τη Δαμασκό.
Σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι τόνισε «αυτό που απαιτείται είναι να στηρίξουμε τη θέση του λιβανικού κράτους ως προς την εφαρμογή της διεθνούς απόφασης 1701». Τόνισε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου δίνει προτεραιότητα στην ανάσχεση της ισραηλινής επιθετικότητας και στην επίτευξη εκεχειρίας.
«Στραγγαλίζει» τη βοήθεια στους Παλαιστίνιους το Ισραήλ
Στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ συνεχίζει την γενοκτονία με ανελέητο σφυροκόπημα και στραγγαλισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε αρκετές ισραηλινές επιθέσεις πυροβολικού και αεροπορικών επιθέσεων στη βόρεια Γάζα, μεταξύ των οποίων μιας στην Μπέιτ Λαχία, που σκότωσε τουλάχιστον δύο άτομα και μιας άλλης δυτικά της πόλης της Γάζας, με τρεις νεκρούς.
Σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έφτασε τους 43.764.
Ο απολογισμός των νεκρών περιλαμβάνει 28 ανθρώπους που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, και άλλους 103.490 τραυματίες. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι στα ατέλειωτα συντρίμμια των κατεστραμμένων κτιρίων στη Γάζα.
Στο μεταξύ, ο Γενς Λάερκε, αξιωματούχος του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ότι η αποστολή βοήθειας στη Γάζα είναι πιο δύσκολη από ποτέ, καθώς το βόρειο τμήμα του θύλακα είναι σχεδόν εντελώς αποκομμένο.
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δύο Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, ο Σαμίχ Ελεου, από τη Ναμπλούς και ο Ασουάρ Εσλίμ από τη Γάζα πέθαναν στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα το πρακτορείο ειδήσεων Wafa που επικαλείται οργανώσεις Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων.
Την ίδια ώρα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός εάν λάβει μια πρόταση που «θα οδηγούσε σε στρατιωτική απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας, επιτρέποντας την επιστροφή των εκτοπισμένων, μια σοβαρή συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων, την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανοικοδόμηση», είπε ο Ναΐμ.Από 902.gr