Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ιράν-ΗΠΑ-Ισραήλ: Στα «άκρα» η ένταση – Κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου στη Μ. Ανατολή

«Λάδι στη φωτιά» της έντασης στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε επικίνδυνη γενίκευση, ρίχνουν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ

«Λάδι στη φωτιά» της έντασης στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε επικίνδυνη γενίκευση και κλιμάκωση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή, ρίχνουν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, εντείνοντας τις προκλήσεις και τις «προειδοποιήσεις» έναντι του Ιράν, ιδιαίτερα μετά από την ισραηλινή επίθεση της 1ης Απρίλη στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 έως 16 ατόμων, μεταξύ των οποίων δύο Ιρανών στρατηγών.

Με φόντο τα διάφορα σενάρια αντιποίνων που φέρεται να επεξεργάζεται η Τεχεράνη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σημείωσε την Τετάρτη πως θα κάνει καθετί «για να προστατεύσει την ασφάλεια του Ισραήλ», επαναλαμβάνοντας ότι «η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ κατά των απειλών από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του είναι ακλόνητη (ironclad)».

Σε αυτό το πλαίσιο, η εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο, πως το Ιράν θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στο ισραηλινό έδαφος «μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες».

Με φόντο τα διάφορα σενάρια αντιποίνων που φέρεται να επεξεργάζεται η Τεχεράνη, έφτασε την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ ο διοικητής της «Κεντρικής Διοίκησης» (CENTCOM) του αμερικανικού στρατού, του στρατηγείου αρμόδιου για τη Μέση Ανατολή, στρατηγός Έρικ Κουρίλα, έχοντας πρώτο θέμα στην «ατζέντα» συνομιλιών με Ισραηλινούς στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους «την απειλή του Ιράν».

Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων, «στο τραπέζι» βρίσκεται το ενδεχόμενο «συνδρομής» των ΗΠΑ στην αναχαίτιση πυραυλικής επίθεσης του Ιράν εναντίον ισραηλινών στόχων, ενώ δεν αποκλείεται και η εξαπόλυση κοινών πληγμάτων από Ισραήλ και ΗΠΑ εφόσον υπάρξουν ιρανικές επιθέσεις αντιποίνων σε ισραηλινό έδαφος.

Διπλωματικός μαραθώνιος και «προειδοποιησεις»

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον προχωρά και σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο για να αποτρέψει μια «σκληρή» ιρανική απάντηση αντιποίνων στο Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο, την χθες Πέμπτη και σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, μεταξύ άλλων με τους ομολόγους του της Κίνας, Ουάνγκ Γι, της Τουρκίας, Χ. Φιντάν, της Σαουδικής Αραβίας, Φ. μπιν Φαρχάν.

Σε ό,τι αφορά την τηλεφωνική συνομιλία του Μπλίνκεν με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε από το Πεκίνο να ασκήσει κάθε δυνατότητα επιρροής που μπορεί να έχει στο Ιράν, ώστε να αποτραπούν αντίποινα που θα οδηγούσαν σε διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Καμία δημόσια καταδίκη δεν υπήρξε βέβαια από τον ίδιο για την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Ο Ουανγκ Γι εξέφρασε την ισχυρή καταδίκη της Κίνας στην ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο, επισημαίνοντας το «απαραβίαστο δικαίωμα των διπλωματικών θεσμών και την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράν και της Συρίας». Διαβεβαίωσε επίσης πως η Κίνα θα συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και να συμβάλλει στην εκτόνωση της κατάστασης. Κάλεσε δε και τις ΗΠΑ να παίξουν «εποικοδομητικό ρόλο».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, αναφερόμενη στην επικοινωνία Μπλίνκεν – Γι, τόνισε πως «η κλιμάκωση των εχθροπραξιών είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη του φαινομένου της εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Γάζα και είναι επείγον αυτή να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό». Κάλεσε δε σε ουσιαστική εφαρμογή της Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα με τις επαφές του Μπλίνκεν, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ, επικοινώνησε την Πέμπτη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράκ, ζητώντας τους να στείλουν και αυτοί «μήνυμα» στο Ιράν να χαμηλώσει τις εντάσεις με το Ισραήλ. Αντίστοιχου περιεχομένου επικοινωνίες με την Τεχεράνη, με αφορμή το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού την Τετάρτη, είχαν και άλλοι «εταίροι» του Ισραήλ, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, της Βρετανίας Ντ. Κάμερον και της Αυστραλίας Πένι Γουάνγκ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, απαντώντας στους τρεις ομολόγους του με ανάρτησή του την πλατφόρμα «Χ», απαίτησε από αυτούς μία ξεκάθαρη θέση για την καταδίκη της ισραηλινής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού. Ανέφερε πως το Ιράν δεν επιδιώκει τη διεύρυνση του πολέμου, αλλά την επαναφορά μίας «σταθερής ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή της Δυτικής Ασίας».

Η κλιμάκωση της έντασης έκανε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ινδία, να εκδώσουν αποτρεπτικές ταξιδιωτικές οδηγίες στους πολίτες των χωρών τους για Ισραήλ, Ιράν, Λίβανο και κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ η γερμανική αεροπορική εταιρεία «Lufthansa» έχει απαγορεύσει τις πτήσεις προσωρινά στο Ιράν για λόγους ασφαλείας…

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις