Διεθνή

ΗΠΑ: Ζητούν από τις Βρυξέλλες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Ουάσιγκτον ζητά από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στα στενά του Κερτς μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αφότου συνέλαβε στις 25 Νοέμβρη τρία ουκρανικά πλοία και τα πληρώματα τους, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα.

Το αίτημα προς την Ευρώπη διατύπωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κουρτ Βόλκερ, σε ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, έφθασε στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους «ευρωπαίους συμμάχους» με σκοπό να διαμορφώσουν από κοινού «μια καλά συντονισμένη απάντηση της Δύσης, την θέση της Δύσης» σε σχέση με το περιστατικό που συνέβη στα στενά του Κερτς. Ο Κουρτ Βόλκερ δήλωσε επίσης, «η απάντηση αυτή διμερούς χαρακτήρα, που μεταφέρεται στο επίπεδο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, δεν εξυπηρετεί ούτε τα ουκρανικά, ούτε άλλα συμφέροντα».

«Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξετάσουμε τις εκδοχές επιβολής κυρώσεων, τις εκδοχές εποπτείας (της κατάστασης στην Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική Θάλασσα καθώς και στα στενά του Κέρτς), την διοργάνωση μιας δύο επισκέψεων πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα» δήλωσε ο Βόλκερ, ο οποίος ωστόσο δεν επιβεβαίωσε αν η ΕΕ συμμερίζεται την άποψη των ΗΠΑ που θέλουν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στην Ρωσία.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία είπε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το «ενδεχόμενο της ενίσχυσης της στρατιωτικής τους παρουσίας» στην Μαύρη Θάλασσα.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στον τομέα της ασφαλείας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Μαύρη Θάλασσα. Υπάρχουν ιδέες, τις οποίες πρέπει να σκεφτούμε τώρα. Ενδεχομένως να πρέπει να αυξήσουμε την στρατιωτικής μας παρουσία στην Μάυρη Θάλασσα, σε διμερή βάση, ή με την συνδρομή της ΕΕ» δήλωσε ο Βόλκερ .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «TASS», «Reuters»

(Επισκέψεις: 141 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend