Διεθνή

ΗΠΑ: Αύξηση ρεκόρ των θανάτων από όπλα

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας έχουν εκτιναχθεί οι θάνατοι από όπλα στις ΗΠΑ. Περίπου 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους από όπλο το 2017, σύμφωνα με έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εν μέρει εξαιτίας και της σταθερής αύξησης του ποσοστού αυτοκτονιών με αυτόν τον τρόπο.

Ειδικότερα, σε μία χώρα γνωστή για τη χαλαρότητά της όσον αφορά την οπλοκατοχή, 39.773 άνθρωποι σημαδεύτηκαν και σκοτώθηκαν από όπλο το 2017. Αναλογικά, ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε 12 θανάτους από πυροβολισμούς σε σύνολο 100.000 ανθρώπων.

Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν σκεφτεί κανείς ότι σ’ άλλες χώρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πολύ πιο χαμηλά: 0.2 θάνατοι ανά 100.000 άτομα στην Ιαπωνία, 0.3 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 0.9 στη Γερμανία και 2.1 στον Καναδά.

Συνολικά, σημειώνονται παγκοσμίως περί τους 250.000 θανάσιμους πυροβολισμούς τον χρόνο. Μόλις σε έξι χώρες στον κόσμο καταγράφονται περισσότεροι από τους μισούς. Οι ΗΠΑ είναι μία από αυτές τις έξι. Οι υπόλοιπες είναι η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κολομβία, η Βενεζουέλα και η Γουατεμάλα.

Η Jama διαπίστωσε ότι μόνο έξι χώρες στον κόσμο ευθύνονται για περισσότερους από τους μισούς από τους 250.000 θανάτους από πυροβόλα όπλα ετησίως σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ αυτών των έξι, μαζί με τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα και τη Γουατεμάλα.

Εξάλλου μελέτες έχουν δείξει ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας συχνά συμβαίνουν σε μια στιγμή απελπισίας που μπορεί να διαρκέσει μόλις λίγα λεπτά  πράγμα που σημαίνει ότι η εύκολη πρόσβαση σε ένα όπλο μπορεί από μόνη της να αυξήσει εκθετικά τον κίνδυνο αυτοτραυματισμών.

(Επισκέψεις: 201 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend