Βιβλίο

«Η θεωρία των Πιθανών Κόσμων και η Δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη»

«Η θεωρία των Πιθανών Κόσμων και η Δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη»
– το νέο βιβλίου του Δημήτρη Τσατσούλη, καθηγητή Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το βιβλίο αναλύει τη δυναμική της θεωρίας των Πιθανών Κόσμων της μυθοπλασίας με παραδείγματα από την ελληνική και διεθνή δραματουργία, τη λογοτεχνία ή τη φιλμογραφία. Τα πορίσματα της τροπικής λογικής  ως προς τους Πιθανούς Κόσμους, τη διακοσμική ταυτότητα  των ιστορικών προσώπων και τη μετάπτωσή τους σε μυθοπλαστικά αλλά και τα πορίσματα της κβαντικής φυσικής για τα Παράλληλα Σύμπαντα και τα ποικίλα χρονικά παράδοξα διασταυρώνονται με τη σημειωτική θεωρία των μυθοπλαστικών Πιθανών Κόσμων σε μια απόπειρα ανάδειξης του διαλόγου μεταξύ ανθρωπιστικών και φυσικών επιστημών. 

Η «παράδοξη» δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη προσφέρεται ως το κατ’ εξοχήν παράδειγμα εφαρμογής της θεωρίας των Πιθανών Κόσμων και των Υπο-κόσμων  των δραματικών προσώπων ή των θεατών, προτείνοντας εναλλακτικά εργαλεία δραματουργικής ανάλυσης με στόχο την  πληρέστερη κατανόηση ενός σύνθετου θεατρικού έργου.

Λέξεις κλειδιά: Σημαντική Πιθανών Κόσμων, Υπο-κόσμοι δραματικών προσώπων, Λούλα Αναγνωστάκη, τροπική λογική, κβαντική φυσική, χρονικά παράδοξα, παράλληλα σύμπαντα.

Ο Δημήτρης Τσατσούλης είναι εκλεκτός συνεργάτης του «Ημεροδρόμου» όπου δημοσιεύει Κριτική Θεάτρου (διαβάστε εδώ).

 

(Επισκέψεις: 250 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend