Πολιτική

Η φωτογραφία που διαψεύδει τη Μενδώνη και αποδεικνύει την καταστροφή γλυπτού της Ακρόπολης

Μια φωτογραφία - ντοκουμέντο που αποδομεί πλήρως τους ισχυρισμούς της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, περί «fake news» ως προς την καταστροφή αρχαίου γλυπτού στην Ακρόπολη ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την «Αυγή». Στη φωτογραφία, φαίνεται πως υπάρχουν φθορές σε γλυπτό στον Αρχαίο Βράχο, οι οποίες δεν προήλθαν από ανθρώπινο χέρι, αλλά από τη χρήση κάτι μηχανικού, γεγονός που επιβεβαιώνει και η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη χρήση ή όχι κομπρεσέρ στις εργασίες που γίνονται στην Ακρόπολη. Αρχικά, με δημοσίευμά της, η Αυγή κατήγγειλε σοβαρή φθορά γλυπτού στην Ακρόπολη από κομπρεσέρ, παρόλο που στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους οι εργασίες πρέπει να γίνονται χειρωνακτικά και με παρακολούθηση από αρχαιολόγο. Στη συνέχεια, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για «ψεύδη αισχίστου είδους» και ισχυρίστηκε πως στοχοποιείται με fake news, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που «αποδείκνυαν», κατά την ίδια, πως δε γινόταν χρήση κομπρεσέρ στον ιερό βράχο.

Όλα αυτά, την ώρα που διεθνή Μέσα, όπως η Liberation και η Le Monde, κατακεραυνώνουν τις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη για την «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης, με επιστήμονες και ειδικούς να σχολιάζουν τις παρεμβάσεις που γίνονται χαρακτηρίζοντας τις ως «έγκλημα», μιλώντας για καταστροφή του Ιερού Βράχου,

Στις αναφορές περί «fake news» απαντά την Τρίτη 11 Μαΐου με νέο δημοσίευμα και φωτογραφία που αποδεικνύει τους αρχικούς τις ισχυρισμούς η Αυγή. Στο νέο της δημοσίευμα με τίτλο: «Αποκάλυψη / Φωτογραφία με το έργο του κομπρεσέρ σε γλυπτό της Ακρόπολης» καταδεικνύεται η καθυστέρηση της υπουργού να απαντήσει στο αρχικό άρθρο και φέρνει στο φως φωτογραφία αρχαίου μαρμάρου που επιβεβαιώνει τους αρχικούς της ισχυρισμούς περί κομπρεσέρ. Ανάμεσα στα ερωτήματα αναφέρει: «Ας μας εξηγήσει λοιπόν η υπουργός πού οφείλεται αυτό το πρόσφατο σπάσιμο που βλέπουμε στο μαρμάρινο γλυπτό τμήμα, που βρέθηκε ανάμεσα στα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, κάτω από το δάπεδο του οικίσκου που απομακρύνθηκε. Διότι τα διάσπαρτα, στα οποία και η ίδια αναφέρθηκε, και όπως πολύ καλά γνωρίζει ως αρχαιολόγος, μπορεί να είναι πολύ σημαντικά, να αφορούν ακόμα και μέλη του Παρθενώνα».

Τους ισχυρισμούς του άρθρου, εάν ισχύει η φωτογραφία, επιβεβαιώνει και η Δέσποινα Κουτσούμπα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Με δημοσίευσή της στο Facebook, αναφέρει πως σύμφωνα με τη φωτογραφία, φαίνεται πως οι εργασίες γίνονται με κάτι μηχανικό και σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να προκληθεί τέτοια φθορά από κάποιον εργατοτεχνίτη του ΕΦΑΠΑ.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Η Υπουργός Πολιτισμού χτες στη συνέντευξη τύπου είπε ότι στην Ακρόπολη όλα γίνονται με βάση τις νομιμες διαδικασίες, με κάθε προσοχή και ότι τα χώματα απομακρύνονται με ανασκαφή. Έδειξε και φωτογραφίες, επιλεγμένες.
Οι φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν από “έγκριτες δημοσιογράφους” οι οποίες εν εξάλλω άρχισαν να πυροβολούν την Πόλυ Κρημνιώτη της Αυγής για διασπορά fake news. Καμιά φορά καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς.
Σήμερα η Αυγή δημοσιεύσει αυτή τη φωτογραφία που βλεπετε. Πρόκειται για μαρμάρινο τμήμα πιθανώς από γλυπτό, με πρόσφατο σπάσιμο. Το σπάσιμο φαίνεται να είναι από κάτι μηχανικό -σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι κανένας εργατοτεχνίτης της ΕΦΑΠΑ δεν θα προκαλούσε τέτοια φθορά σε κανένα εύρημα!
Ας απαντήσει τώρα η Υπουργός:
-Πού βρέθηκε αυτό το μαρμάρινο τμήμα και πότε; Είναι η φωτογραφία όντως τραβηγμένη στην Ακρόπολη; Είναι ένα από τα μαρμάρινα που βρέθηκαν κάτω από το πάτωμα του οικίσκου του Ερεχθείου;
-Πώς την έφαγε κατακέφαλα και κατακρεουργήθηκε; Έχει σχέση με τη χρήση κομπρεσέρ στο πλαίσιο εφαρμογής της υδραυλικής μελέτης (η οποία έγινε με λαθος δεδομένα, όπως η ίδια η Υπουργός παραδέχτηκε χτες;)
-Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ακρόπολη με τα συνεργεία του ιδιώτη εργολάβου;
-Πότε θα σταματήσει την καταστροφική της πολιτική στην Ακρόπολη;
-Ποιος τελικά διασύρει διεθνώς τη χώρα
ΥΓ. Περιμένω και από το πολιτιστικό ρεπορτάζ να θέσει τα ίδια ερωτήματα

 

πηγή: ThePressProject

(Επισκέψεις: 544 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend