Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η επιστολή Πομπέο προς ΗΠΑλλήλους

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιδιώκοντας να την παρουσιάσει..

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιδιώκοντας να την παρουσιάσει σαν δείγμα στήριξης των Αμερικανών στην Ελλάδα, για την ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ, βέβαια, δεν κάνουν κάτι άλλο από την αποστολή «συγχαρητηρίων» για τη συμφωνία επέκτασης των βάσεων στη χώρα μας.  «Η υπογραφή της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασία είναι ένα σημείο – καμπή στην ενισχυμένη συνεργασία για την ασφάλεια ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», αναφέρει στην επιστολή του ο Πομπέο.

Τα όμορφα λόγια – τυπικές γενικότητες που συνηθίζονται σε τέτοιες επιστολές – δεν κρύβουν τα μηνύματα προς τους ΗΠΑλλήλους (και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ που προετοίμασε τη συμφωνία).

Τα περί υποστήριξης των ΗΠΑ στη «δημοκρατία», στην «ασφάλεια» και στην «ευημερία» στην Ελλάδα, εάν δει κανείς διαχρονικά το ρόλο τους στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, μόνο ως υποκριτικά μπορούν να εκτιμηθούν.  Εάν κάτι πρέπει να προσέξουν οι ΗΠΑλληλοι είναι ότι οι Αμερικανοί μιλούν για την Αθήνα ως «σύμμαχο – κλειδί και κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια». Με λίγα λόγια: Συνεχίστε να εξυπηρετείτε τα συμφέροντα μας στην περιοχή, όπως καλά ξέρετε να κάνετε

Όσον αφορά την επιτυχία που η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει στα ελληνοτουρκικά, αρκεί κανείς να διαβάσει την επιστολή και να διακρίνει εκείνο το σημείο που οι ίσες αποστάσεις, παρά την προκλητικότητα της Τουρκίας, φαίνονται με γυμνό μάτι: «Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο». Τέλος, οι αναφορές του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια – ο οποίος παραλλήλισε την επιστολή Πομπέο με επιστολή του Χ. Κίσινγκερ το 1975 προς τον τον τότε Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Δ. Μπίτσιο –  μόνο ένα κλίμα ανησυχίας μπορούν να πετύχουν. Εάν γυρίσουμε πίσω θα δούμε τότε τις ΗΠΑ στο συνήθη ρόλο τους στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή Πομπέο στα αγγλικά (εικόνα) και στα ελληνικά: 

«Η υπογραφή της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασία είναι ένα σημείο – καμπή στην ενισχυμένη συνεργασία για την ασφάλεια ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Εκτός από το γεγονός πως οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, χτίζουν μια πολύ πιο στενή στρατηγική σχέση μέσω της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως είπε και ο πρόεδρος Τραμπ, όταν ήταν μαζί σας, η συνεργασία μας είναι εξαιρετική.

Η πρόσφατη επίσκεψή σας στις ΗΠΑ ήταν μια ξεκάθαρη επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας. Επίσης, επιβεβαίωσε την επάνοδο της Ελλάδας – μετά από μια δεκαετή κρίση – ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης, κατά τη διάρκεια της οποίας επέδειξε εντυπωσιακή κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία οι ΗΠΑ στήριξαν την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο – κλειδί και κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι αφοσιωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας. Μίλησα γι’ αυτό ξεκάθαρα όταν βρεθήκαμε μαζί με Έλληνες από όλη την Αμερική, δηλώνοντας ότι “θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλειά σας και τη δημοκρατία σας. Το μέλλον θα είναι πιο λαμπρό για τις χώρες μας και για τις μεταξύ μας σχέσεις.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. Πιστεύουν ακράδαντα ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα, τα οποία να συμβαδίζουν με το άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που μπορεί να είναι προκλητική. Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Σας ευχαριστώ για την φιλία σας, που συνεχίζουμε να χτίζουμε, πάνω στην ήδη επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μας».

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις