Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Deutsche Welle απολύει δημοσιογράφους με την ψευδή κατηγορία του αντισημιτισμού

Το γερμανικό δημόσιο Ραδιόφωνο Deutsche Welle προχώρησε σε ένα νέο βήμα φίμωσης των δημοσιογράφων,  απέλυσε δύο δημοσιογράφους, την παλαιστίνια Maram..

Το γερμανικό δημόσιο Ραδιόφωνο Deutsche Welle προχώρησε σε ένα νέο βήμα φίμωσης των δημοσιογράφων,  απέλυσε δύο δημοσιογράφους, την παλαιστίνια Maram Salem και την Ιορδανή Farah Maraqa από το δίκτυο του.

Όπως καταγγέλλει η Μαράμ Σάλεμ, όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση  στην προσωπική της σελίδα στο Facebook για την «ψευδαίσθηση της ελευθερίας γνώμης και έκφρασης στην Ευρώπη».., χωρίς καμία αναφορά σε οτιδήποτε σχετίζεται με το Ισραήλ ή τον αντισημιτισμό …

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα Al-Quds Al-Arabi, η δημοσιογράφος Μαράμ Σάλεμ, η οποία ξεκίνησε τη δουλειά της με το Γερμανικό Ίδρυμα το 2020 και η σύμβασή της υποτίθεται ότι έληγε μετά από δύο χρόνια, ανέφερε ότι η απόφαση για την απόλυσή της ήρθε μετά από δύο μήνες ανακρίσεων, από μια επιτροπή του γερμανικού δικτύου, που διεξήχθησαν μαζί με τέσσερις ακόμη συναδέλφους της, κατηγορούμενοι για αντισημιτισμό, και σημείωσε ότι ενημερώθηκε για την απόφαση της απόλυσης μέσω βιντεοκλήσης με το νομικό τμήμα του ιδρύματος, χωρίς να επιβεβαιωθεί ότι η απόφαση έρχεται στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν μαζί της με την κατηγορία του «αντισημιτισμού».

Η Μαράμ Σαλέμ θεωρεί ότι η παράλειψη αναφοράς του λόγου της απόλυσης εντάσσεται στο πλαίσιο της «ευελιξίας της υπόθεσης» και της προσπάθειας τροποποίησης των απαντήσεων που έδωσε κατά τη διάρκεια της έρευνας, για να εξυπηρετήσει την απόφαση του ιδρύματος και στην πραγματικότητα να την χαρακτηρίσει ως «αντισημίτρια».

Τα σημεία που εντοπίζει η Μαράμ Σαλέμ και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της δεοντολογίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ακολούθησε το γερμανικό δίκτυο ενημέρωσης Deutsche welle:

1.– έγινε παραποίηση των απαντήσεων που έδωσε κατά την διάρκεια της έρευνας- ανάκρισης,  με σκοπό την εξυπηρέτηση της απόφασης του δικτύου που την χαρακτήρισε ως αντισημιτρια.

2.– η ανακριτική επιτροπή του δικτύου χρησιμοποίησε ρατσιστικους μεθόδους μαζί της κατά την διάρκεια της ανάκρισης, και αναφέρει ενδεικτικά μερικές ερωτήσεις που της απεύθυναν όπως: «τι σε έμαθε το σπίτι σου, η οικογένεια σου, σχετικά με το Ισραήλ;.. », «τι γνώμη έχεις για την Χαμάς;» και αν η ίδια αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ…

«Ενιωσα», σχολίασε, «ότι ήθελαν να με κατηγορήσουν για τρομοκρατία και μου έκαναν αυτές τις ερωτήσεις για να τεκμηριώσουν την κατηγορία».

4.– χαρακτήρισε σοκαριστικό το γεγονός οτι η Deutsche welle  κάνει πως αγνοεί την μακροχρόνια σύγκρουση ανάμεσα στους παλαιστίνιους και ισραηλινούς και τον αγώνα των παλαιστινίων για ανεξαρτησία από την ισραηλινή κατοχή,  και το ότι υιοθετεί πλήρως την ισραηλινή αφήγηση,  συνεχίζοντας τις διώξεις των δημοσιογράφων της,  και αναφέρει η maram  ότι μέχρι τώρα αλλοι 4 δημοσιογράφοι απολύθηκαν επίσημα από την εργασία τους με τον ίδιο τρόπο και την ίδια μεθόδευση,  και ότι άλλοι 8 δημοσιογράφοι περιμένουν την κλήση τους σε απολογία.

Η ανάρτηση της Μαράμ Σαλέμ, βάσει της οποίας κατηγορήθηκε και απολύθηκε για αντισημιτισμό, ανέφερε: «Η ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης στην Ευρώπη είναι μια ψευδαίσθηση. Υπάρχουν πολλές κόκκινες γραμμές αν αποφασίσουμε να μιλήσουμε για το θέμα».

Και διευκρίνισε: «Η κρυπτογράφηση που κάνουμε συνήθως δεν έχει σκοπό να κρύψουμε αναρτήσεις από το Facebook, αλλά μάλλον να αποτρέψουμε την αυτόματη μετάφραση από το να ερμηνεύσει το νόημα των λέξεων μας στους συντονιστές (και τους εκπροσώπους) εδώ, οι οποίοι είναι έτοιμοι να στείλουν ένα αίτημα για να κατεβάσουν τον λογαριασμό ή να μας απελάσουν».

«Είναι δυνατόν ένα ΜΜΕ που υποστηρίζει την ελευθερία να απολύσει έναν υπάλληλο επειδή επέκρινε την ελευθερία της έκφρασης στην Ευρώπη;» Τόνισε ότι «οι διαδικασίες έρευνας δεν ήταν αμερόληπτες, καθώς ένας Ισραηλινός διορίστηκε στην επιτροπή ξένων ερευνών, αλλά οι ερωτήσεις ήταν όλες ρατσιστικές. Κατηγορούμαι απλώς επειδή είμαι Παλαιστίνια».

Και πρόσθεσε:

«Όλα αυτά έγιναν χωρίς να ληφθεί υπόψη η ιστορική ιδιαιτερότητα και η φύση της σύγκρουσης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, και η Deutsche Welle θεωρεί ότι είναι η μόνη που καθορίζει τα κριτήρια για την αλήθεια της σύγκρουσης και ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος».

Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας της Deutsche Welle απέδειξαν ότι «η ταυτότητά σου ως Παλαιστίνιου αρκεί για να είναι λόγος για να σε κατηγορήσουν για αντισημιτισμό», θεωρώντας την Deutsche Welle υπεύθυνη για την ψυχική, ψυχολογική και σωματική της υγεία κατά την περίοδο της έρευνας και την επόμενη περίοδο και τις τυχόν συνέπειες που σχετίζονται με το επαγγελματικό της μέλλον.

Και τόνισε: «Ήρθα στη Γερμανία για να διατηρήσω την ελευθερία μου, που ήταν πάντα το ισχυρότερο όπλο μου. Αντιμετώπισα απόπειρες καταστολής και απειλές στη χώρα μου και σκέφτηκα ότι δουλεύοντας για ένα διεθνές μέσο που πάντα μιλούσε για τις ελευθερίες θα ήταν διαφορετικά, αλλά αποδείχτηκε ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι πραγματικά ελεύθερα και η δημοσιογράφος θα διωχθεί δημόσια επειδή είπε: Δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης.. Η Deutsche Welle κατέστειλε την ελευθερία μου να εκφράζω τη γνώμη μου!»

Σχετικά με τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει για την απόφαση της απόλυσής της, η Μαράμ Σαλέμ δήλωσε ότι προχωράει σε μήνυση κατά του δικτύου Deutshe Welle στα γερμανικά και διεθνή δικαστήρια,  και τόνισε ότι βρίσκεται σε επαφή με μια σειρά οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστήριξης των δημοσιογράφων,  γιατί αυτή η απόφαση βασίστηκε σε ότι έγραψε στην σελίδα της στο Facebook. Είναι μια από τις πτυχές που συνδέονται με την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης.

Η Ιορδανή δημοσιογράφος Farah Maraqa ανακοίνωσε κι αυτή, από το λογαριασμό της στο Twitter, ότι ενημερώθηκε για την απόλυσή της από τη δουλειά της στο διαδίκτυο, χωρίς να της εξηγήσουν τους λόγους και χωρίς να της παραδώσουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Είσαι αντισημίτρια; Μισείς το Ισραήλ; Δεν μπορείς να απαντήσεις εύκολα σε αυτές τις ερωτήσεις;», ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει στην επιτροπή αλλά και σε μερικούς Γερμανούς συναδέλφους της…

Σε μια σειρά άρθρα της, με τίτλο «Χρονικά ενός νέου σκανδάλου αντισημιτισμού», στα οποία παρουσίασε την εμπειρία της για τις άδικες κατηγορίες για αντισημιτισμό και στη συνέχεια από την έρευνα από την Deutsche Welle και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προσπαθεί να τεκμηριώσει ότι δεν είναι αντισημίτρια και ορκισμένη εχθρός του Ισραήλ:

«Λοιπόν, μισώ το Ισραήλ;

Μίσος, στο Λεξικό Ψυχολογίας της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, σημαίνει:

“Ένα εχθρικό συναίσθημα που συνδυάζει έντονα συναισθήματα απέχθειας, θυμού και συχνά επιθυμίας να κάνουμε κακό. Ονομάζεται επίσης μίσος.”

ΟΧΙ λοιπόν, δεν έχω ένα “εχθρικό” συναίσθημα σε συνδυασμό με την επιθυμία “να βλάψω” κανέναν, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και των Ισραηλινών. Εργάστηκα και ανέπτυξα καλές σχέσεις με πολλούς Ισραηλινούς πριν και μετά την άφιξη στη Γερμανία. Πιστεύω στις συζητήσεις, όχι στο μίσος. Και πάλι, πιστέψτε με, ΑΝ θα έχω τα προαναφερόμενα απελπισμένα συναισθήματα, θα είμαι η πρώτη που θα τα δηλώσει!

***

Στο μάτι ενός αναλυτικού δημοσιογράφου, εξακολουθώ να βλέπω πώς αυτές οι απαντήσεις δεν θα αλλάξουν ό,τι με έχουν χαρακτηρίσει και δεν θα αλλάξουν τους λόγους πίσω από το όλο ανακάτεμα ανάμεσα στην επιμονή στα δικαιώματα των Παλαιστινίων, της παλαιστινιακής υπόθεσης και του αντισημιτισμού.

Ένα πρόσφατο άρθρο γνώμης στο βρετανικό ανεξάρτητο περιοδικό για την Emma Watson, από την Harriet Williamson, Η Φαράχ Μαράγκα έγραφε:

«Η συγχώνευση του Ιουδαϊσμού και όλου του εβραϊκού λαού με το κράτος του Ισραήλ και τις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης είναι βαθιά επιζήμια και λανθασμένη. Είναι αυτή η σύγχυση. Αυτό, για πάρα πολύ καιρό, είχε ως αποτέλεσμα την ενοχοποίηση ακόμη και της πιο ήπιας κριτικής για τις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης».

«Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του Τύπου και η προσήλωσή  μας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες».

«Είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος που πιστεύει στην αποστολή του, την ηθική και τις αξίες του επαγγέλματος, δεν θα παραμείνω σιωπηλή και θα αναζητώ την αλήθεια, τα γεγονότα και τον ειλικρινή διάλογο. Θα συνεχίσω να γράφω και να τεκμηριώνω μέχρι το τέλος των ερευνών ή περισσότερο, εάν χρειαστεί».

Τον Νοέμβρη του 2021, η Deutsche Welle ανακοίνωσε την αναστολή εργασίας ορισμένων από τους Άραβες υπαλλήλους της και ανεξάρτητους εργαζόμενους στο εξωτερικό, με την κατηγορία του αντισημιτισμού και ότι θα ξεκινήσει έρευνα, με τη συμμετοχή της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Γερμανίας Sabine Letheuser Schnärnberger και του Ισραηλινού γιατρού Ahmed Mansour.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις