Διεθνή

Γερμανία: Αυξήθηκαν κατά 20% οι εγκληματικές ενέργειες ρατσιστικής και αντισημιτικής φύσης

Οι εγκληματικές ενέργειες ξενοφοβικού και αντισημιτικού χαρακτήρα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% στη Γερμανία το 2018, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, αποδίδοντας τη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων αυτής της φύσης σε οπαδούς της άκρας δεξιάς.

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες γίνεται λόγος για 7.701 εγκληματικές ενέργειες ξενοφοβικού χαρακτήρα πέρυσι (+19,7% σε σύγκριση με το 2017) και 1.799 εγκληματικές ενέργειες αντισημιτικού χαρακτήρα (παρόμοια άνοδος).

Σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ, περίπου το 90% των καταγεγραμμένων συμβάντων αυτού του είδους διαπράχθηκε από υποστηρικτές ή μέλη ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων. Ανάμεσα στα συχνότερα αδικήματα ήταν η εκφορά λόγου μίσους, τα αντισημιτικά γκραφίτι, η επίδειξη απαγορευμένων συμβόλων όπως η σβάστικα.

«Αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ειδικά σε αυτήν εδώ τη χώρα», υπογράμμισε ο Χορστ Ζεεχόφερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Και αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει την επιστράτευση «όλων των μέσων που διαθέτουμε: δεν είναι μόνο δουλειά της αστυνομίας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας».

Η ισραηλιτική κοινότητα της Γερμανίας είναι ανάστατη εξαιτίας της ανόδου του νεοναζιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ηγετικά στελέχη του οποίου κατηγορούνται πως υποβαθμίζουν τα εγκλήματα των ναζί και αποκαλούν το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος «μνημείο της ντροπής».

Το AfD, το οποίο διατείνεται ότι το Ισλάμ είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, υποστηρίζει πως δεν εκφέρει ρατσιστικό ρόλο και ισχυρίζεται ότι για την άνοδο των επιθέσεων εναντίον Εβραίων και εβραϊκών καταστημάτων και επιχειρήσεων ευθύνονται οι αιτούντες άσυλο από μουσουλμανικές χώρες…

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Χάικο Μάας, εξέφρασε την ανησυχία του χθες και επισήμανε — ανταπαντώντας στην άκρα δεξιά — ότι ο αντισημιτισμός στη χώρα «δεν είναι εισαγόμενος».

Παρά τις δεκαετίες μετάνοιας για το Ολοκαύτωμα και το ναζιστικό της παρελθόν η Γερμανία πλέον δεν είναι εξαίρεση στην Ευρώπη, όπου — όπως και στη Γαλλία — καταγράφεται αύξηση των αντισημιτικών εγκλημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 254 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend