Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ημερίδα για τον ορυκτό πλούτο και την ΛΑΡΚΟ

Συμβολή στον σκληρό αγώνα που δίνουν εδώ και πάνω από 4 χρόνια οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ για να «καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα»,..

Συμβολή στον σκληρό αγώνα που δίνουν εδώ και πάνω από 4 χρόνια οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ για να «καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα», να εξασφαλιστεί η λειτουργία της και όλες οι θέσεις εργασίας, αλλά και να μην ερημώσει ο τόπος τους, αποτέλεσε η ημερίδα που έγινε στην Αθήνα με τίτλο «Έρευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας».

Την ημερίδα οργάνωσε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας σε συνεργασία με τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο του ΙΓΜΕ και τον Ενιαίο Σύλλογο Συνταξιούχων του ΙΓΜΕ, και μέσα από τις ομιλίες αναδείχθηκαν οι σπουδαίες παραγωγικές δυνατότητες μιας τέτοιας στρατηγικής βιομηχανίας, οι οποίες υπονομεύονται από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Εκ μέρους του ΚΚΕ στην ημερίδα μίλησε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος.

Ανοίγοντας τις εργασίες, ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ανέδειξε το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, μιας στρατηγικής σημασίας μεταλλευτικής επιχείρησης, η οποία οδηγείται από την «κυβέρνηση στην πλήρη απαξίωση και τελικά στο κλείσιμό της, απολύοντας όλους τους εξειδικευμένους εργαζόμενους της» και μάλιστα σε «μια περίοδο που η παγκόσμια ζήτηση των προϊόντων όπως σιδηρονικελίου, νικελίου, κοβαλτίου και σπάνιων γαιών αυξάνεται αλματωδώς».

Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε την ανάγκη για την εντατικοποίηση της έρευνας, τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και αξιοποίηση ορυκτών πόρων στα πλαίσια μιας ανάπτυξης «η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι ο ορυκτός της πλούτος και το πλούσιο ποικιλόμορφο περιβάλλον της, για την αξιοποίηση και διαχείρισή τους προς όφελος του λαού».

Μια ανάπτυξη – που όπως δείχνει και η ίδια η ιστορία της ΛΑΡΚΟ – αποτελεί υπόθεση της πάλης των εργαζομένων και συνδέεται με τον αγώνα τους για να πάρουν οι ίδιοι την στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Αλλωστε, αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποιείται στον αντίποδα των παραπάνω διεκδικήσεων των εργαζομένων, της ανάπτυξης δηλαδή με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι και τα 41 θανατηφόρα δυστυχήματα που έγιναν στους μεταλλευτικούς και λατομικούς χώρους, στην περίοδο 2012-2022, στα οποία αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Κώστας Σαμαράς, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, ο οποίος μίλησε για τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο. Ανέδειξε ότι ο δρόμος που ακολουθείται σήμερα σε σχέση με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αποτελεί και το έδαφος για τον πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, την υποστελέχωση, την υπερεργασία, τις χαμηλές αποδοχές, τα τεράστια θέμα υγιεινής και ασφάλειας, η δωδεκάωρη εργασία κ.ο.κ.

Ειδικά για τον ρόλο και τη στάση της εργοδοσίας του κλάδου ο συνδικαλιστής σημείωσε: «Οι εργοδότες στον Μεταλλευτικό χώρο ανέκαθεν ήταν σκληροί απέναντι στους εργάτες ενώ το Κράτος νομοθετώντας τους κλείνει διαχρονικά το μάτι. Ξεκινώντας από το παρελθόν όπου δόθηκαν πραγματικές μάχες για την παροχή ενός μπουκαλιού γάλακτος και την σθεναρή άρνηση των εργοδοτών ώστε να μην χαρακτηριστεί η εργασία στα νταμάρια και τα ορυχεία ανθυγιεινή και φθάνοντας στη σημερινή εποχή και το 2020 όπου μετά από προσφυγή της ΟΜΕ για διαβούλευση και υπογραφή Σ.Σ.Ε., ο ΣΜΕ έχοντας ως όπλο τον Νόμο και την αδυναμία μονομερούς προσφυγής στον Ο.Μ.Ε.Δ πάγωσε τις διαδικασίες και πανηγύριζε για την απόρριψη της προσφυγής των εργαζομένων.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για τη σημασία των Ορυκτών Πρώτων Υλών, τις μεθόδους απόσπασης των μεταλλευμάτων, τις τάσεις γενικότερα στον μεταλλευτικό τομέα, τη συμβολή του πρώην ΙΓΜΕ στην έρευνα αυτή. Επίσης για την παραγωγή νικελίου και κοβαλτίου και τις μεγάλες δυνατότητες για την παραγωγή τους από τη ΛΑΡΚΟ, το μοναδικό τέτοιο εργοστάσιο στην Ευρώπη κ.α.

Στο κλείσιμο της ημερίδας, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ΓΓ του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και ο Χάρης Σμυρνιώτης, κατήγγειλαν το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, ανέδειξαν τις τεράστιες δυνατότητες της επιχείρησης στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μέσω και της ανάπτυξης νέων παραγωγικών μεθόδων, κάτι που αρνούνται συστηματικά οι κυβερνήσεις, ενώ κατέρριψαν τους μύθους ότι η λειτουργία της επιχείρησης είναι «κόστος». Κάλεσαν τους εργαζόμενους και ειδικά τους επιστήμονες των σχετικών κλάδων να στηρίξουν τους αγώνες των εργαζομένων, γιατί από αυτούς τελικά θα κριθεί άν θα συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι να έχουν δουλειά.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στην ημερίδα εκπρόσωποι από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά.

Κώστας Μπασδέκης: Η συρρίκνωση της ΛΑΡΚΟ έχει τη σφραγίδα της ΕΕ

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της επιστημονικής ημερίδας, ο Κ. Μπασδέκης ανέφερε:

«Τόσο το θέμα όσο και η εισήγηση αποδεικνύουν την ωριμότητα που διακατέχει τους εργαζόμενους για ζητήματα που θεωρούμε κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας προς όφελος των εργαζομένων.

Ωριμότητα που ούτε στο ελάχιστο έχουν επιδείξει και ούτε θα μπορούσαν να επιδείξουν τόσο η σημερινή όσο και οι κυβερνήσεις που πέρασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί ενώ απ’ την εποχή του Δημήτρη Μπάτση, έως και τη μετέπειτα εποχή με την τεράστια συμβολή και έρευνα του ΙΓΜΕ, είναι επιβεβαιωμένες οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Αντί να έχει ακολουθηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων προς όφελος του λαού, αντιθέτως ακολούθησαν τον εντελώς αντίθετο δρόμο, της απαξίωσης και της ερήμωσης περιοχών ολόκληρων.

Η συνεχής απαξίωση του ΙΓΜΕ, η απολιγνιτοποιηση και προφανώς το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα αυτής της πολιτικής.

Θύματα πάντα οι εργαζόμενοι και η χώρα.

Υπαίτιος Η EE και οι κυβερνήσεις.

Εχει με μεγάλα γράμματα τη σφραγίδα της EE, η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Ποιος ξεχνάει τα στημένα πρόστιμα των κρατικών ενισχύσεων της EE στη ΛΑΡΚΟ που ήταν ο βασικός μοχλός που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις ώστε να οδηγήσουν τη ΛΑΡΚΟ στο σημερινό σημείο, που θέτουν εν αμφιβάλω ακόμα και τη συνέχιση της λειτουργίας και της παραγωγής νικελίου στη χώρας μας;

Το ΚΚΕ το λέει ξεκάθαρα, δε θα επιτρέψουμε να περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ!

Είναι στρατηγικής σημασίας η συνέχιση παραγωγής νικελίου στη χώρα μας και δε θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να την οδηγήσει στο κλείσιμο για χατίρι ή καλύτερα επειδή έτσι το επιθυμούν η EE και οι διάφοροι από μηχανής θεοί- επενδύτες.

Και εκεί ακριβώς βρίσκεται και η λύση.

Ολα τα δεδομένα που αναδεικνύουν τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, φωνάζουν για λύση, για πολιτική λύση και αλλαγή.

Το ΚΚΕ στο πρόγραμμα του θέτει το ζήτημα της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και της ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ σε διαφορετική βάση. Προϋπόθεση για τη φιλολαϊκή αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης.

Με εργατική εξουσία η οποία θα ξεριζώσει το καπιταλιστικό κέρδος, είτε του ιδιωτικού είτε του κρατικού μονοπωλίου, ως κίνητρο της παραγωγής.

Θα κοινωνικοποιήσει το σύνολο των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και αποδεσμευμένη από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, κάτω απ’ τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας θα αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνάμεις με κριτήριο την λαϊκή ευημερία.

Εργοστάσια, μεταλλεία, ορυχεία και όλος ο πλούτος θα βρίσκεται στα χέρια του εργαζόμενου λαού, ο οποίος θα μπορεί να αποφασίζει και να τον διαχειρίζεται με βάση τις ανάγκες του.

Ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, θα προβλέπει τις ανάγκες παραγωγής και τις ανάγκες λαού σε προϊόντα.

Θα αποφασίζει τι θα παραχθεί, πού, πόσο, με κριτήρια τη μέγιστη κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων και την διεύρυνση όλων των κλάδων της οικονομίας.

Η κοινωνική ιδιοκτησία, κάτω από ενιαίο επιστημονικό κεντρικό σχέδιο, θα επιστρέψει τεράστια άλματα στην παραγωγή.

Οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές θα αξιοποιηθούν με πολύ πιο ωφέλιμο τρόπο για το σύνολο της οικονομίας. Αφού θα τροφοδοτούν συνολικά την λαϊκή οικονομία και την κοινωνική πρόοδο.

Παράλληλα, όταν το καπιταλιστικό κέρδος φύγει από τη μέση, οι όροι εργασίας σε κάθε κλάδο θα μπορούν να δομηθούν με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζόμενων.

Ο χρόνος εργασίας θα μειώνεται, η προστασία, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων, θα μπαίνουν σε πρώτη προτεραιότητα, δίνοντας ώθηση στον ελεύθερο χρόνο και την ψυχαγωγία των εργαζόμενων.

Ο εργατικός λαϊκός έλεγχος και η συμμετοχή, θα ξεκινά από τις παραγωγικές μονάδες με εκλεγμένους ανακλητούς αντιπροσώπους και θα επεκτείνεται σε κάθε κλάδο και περιοχή.

Στα εκλεγμένα όργανα της εξουσίας θα μετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων από τις παραγωγικές μονάδες, όπως της ΛΑΡΚΟ, από τον κλάδο των τροφίμων, της ενέργειας, της χημικής βιομηχανίας. Θα διασφαλίζεται η συμμετοχή των συνεταιρισμένων αγροτών των περιοχών, των φοιτητών, των συνταξιούχων.

Η κατανομή των δραστηριοτήτων σε διάφορες περιοχές γίνεται στη βάση του κεντρικού σχεδίου και όχι του κέρδους, της κοινωνικής ιδιοκτησίας της γης.

Αν ξεριζώσουμε την καπιταλιστική ιδιοκτησία, το κέρδος των λίγων και συντρίψουμε τελικά το εχθρικό για τους πολλούς κράτος των μονοπωλίων.

Αυτή είναι συνοπτικά η πρόταση του ΚΚΕ για τη φιλολαϊκή ανάπτυξη των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, στο πλαίσιο της αντίστοιχης ανάπτυξης όλης της χώρας.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε ολόπλευρα των αγώνα των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ, όπως το κάναμε ανελλιπώς τα 4 και πλέον χρόνια του ανυποχώρητου αγώνα τους.

Με αυτή την πυξίδα, σας καλούμε τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση των αγώνων και συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Και οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δυναμώσουμε αυτή τη συμπόρευση. Είναι ευκαιρία για τον λαό και τη νεολαία να δώσουν ένα γερό χαστούκι στην EE και τα κόμματα που τόσα χρόνια την υπερασπίζονται, εξαπατώντας τον λαό.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει ο λαός μας και την αποδοκιμασία του και την αντίθεσή του και τον πόθο του για την πραγματική Ευρώπη των λαών.

Και βέβαια η πολιτική της EE δεν “πέφτει από τον ουρανό”. Τη συνδιαμόρφωσαν και τη συνδιαμορφώνουν, την εφάρμοσαν και την εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Την ψηφίζουν όλα τα αστικά κόμματα, σοσιαλδημοκρατικά, φιλελεύθερα και ακροδεξιά κόμματα, στο ευρωκοινοβούλιο και μέσα στην ελληνική Βουλή.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα δώσει δύναμη και ελπίδα στον λαό μας, θα δυναμώσει το ελπιδοφόρο ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αστικής πολιτικής που έγινε διακριτό στις προηγούμενες εκλογικές μάχες.

Θα δώσει ώθηση σε κάθε εργατικό – λαϊκό αγώνα και διεκδίκηση, στις οποίες πρωτοστατεί το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις του. Δηλαδή στη μόνη πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Επιδιώκουμε να σηκώσουμε το ΚΚΕ ακόμα πιο ψηλά και για έναν ακόμα ιδιαίτερο λόγο που αφορά τις ευρωεκλογές: Να στείλουμε από την Ελλάδα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων, με ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη!».

Σχετικά θέματα

Απόψεις