Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σωματεία Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: «Λόγια του αέρα» οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης – Νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας αύριο Τρίτη σε υπουργεία

  Χωρίς αντίκρισμα» οδεύουν να αποδειχθούν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία..

 

Χωρίς αντίκρισμα» οδεύουν να αποδειχθούν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει, όπως το πέταγμα εκτός εργασίας των 45 εργολαβικών εργαζόμενων, αλλά ούτε και για τη συνέχιση του διαλόγου για «ΛΑΡΚΟ ανοιχτή».

Νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας και στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν αύριο τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που καλούν τα σωματεία και τους συναδέλφους τους στην Αττική να εκφράσουν για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη τους. 

Όπως αναφέρει μάλιστα το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μάη με την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, προέκυψε ότι εάν δεν δοθεί η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στο ταμείο της, τις επόμενες ημέρες θα προκύψει ζήτημα ακόμη και με την καταβολή της μισθοδοσίας τους. 

«Στη συνάντηση με την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, επιβεβαιώθηκε ότι “για την υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της ΛΑΡΚΟ, τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να δώσουν εντολή στην ειδική διαχείριση να διαχειριστεί τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων. Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο δεν μπορούν να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι στην συντήρηση που απασχολούνται με σύμβαση έργου, αλλά θα υπάρξει στάση πληρωμών στις συνολικές αναγκαίες δαπάνες που περιλαμβάνουν από την μισθοδοσία του προσωπικού, έως και την διατήρηση ζωτικής σημασίας υπηρεσιών όπως είναι τα ιατρεία των οικισμών και η ασφάλεια των κατοίκων από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ”», τονίζει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του και απευθύνει το ερώτημα αν: «Ισχύει ή δεν ισχύει η δέσμευση των αρμόδιων υπουργών και του πρωθυπουργού».

Υπογραμμίζει επίσης ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ανεξάρτητα σύμβασης εργασίας, ενώ επισημαίνει ότι έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, όσο και με το αποτέλεσμα της συνάντηση των Σωματείων με τον πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζει τη δήλωση της υπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου πως «μιλάμε για το σύνολο των εργαζομένων (…) οι οποίοι εργάζονται απευθείας στην ΛΑΡΚΟ και (…) σε υποεργολαβίες που εργάζονται και πάλι εμμέσως στην ΛΑΡΚΟ (…) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και δε μένει κανένας μα κανένας στο δρόμο (…)».

Επισημαίνει επίσης τη συνάντηση που έγινε στις 13 Μάη μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και του πρωθυπουργού, όπου συμμετείχαν  οι υπουργοί Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπ. Πρωτοψάλτης και θυμίζει πως ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου».

Σημειώνει ακόμη ότι υπήρξε νέα επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο στάλθηκαν εκ νέου στοιχεία που αφορούν τους 45 εργολαβικούς εργαζόμενους και τονίζει: «Να λυθούν άμεσα τα διαδικαστικά προβλήματα γιατί  45 συνάδελφοι είναι ήδη χωρίς εισόδημα 2 εβδομάδες, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν εκατοντάδες οι απλήρωτοι, τα προβλήματα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και κατ’ επέκταση των κατοίκων της περιοχής θα γίνουν μη διαχειρίσιμα».

Καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της Αττικής να στείλουν αντιπροσωπείες αλληλεγγύης στις παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Το Σωματείο κάνει κάνει γνωστό ότι την Πέμπτη 30 Μάη θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της δράσης τους το επόμενο διάστημα, ενώ την Παρασκευή 31 Μάη, στις 10 π.μ. στον κινηματογράφο Ίλιον του Οικισμού της ΛΑΡΚΟ θα πραγματοποιηθεί νέα ΓΣ.

«Να σταματήσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», απαιτεί η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), τονίζοντας ότι «η Ομοσπονδία θα είναι μαζί με τους εργαζόμενους στις συναντήσεις για να απαιτηθεί να δοθεί ουσιαστική και μόνιμη λύση σε όλα τα ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι».

Από 902.gr

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις