Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η υπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά — του Σαΐντ Μπουαμαμά

Παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου την Τετάρτη, 19 Οκτώβρη 2022, 7:00 μ.μ., στη Νομική Σχολή – με ομιλητή τον ίδιο τον συγγραφέα, που θα βρίσκεται στην Αθήνα για να το παρουσιάσει

«Ο Αμπνταλλά είναι επαναστάτης κομμουνιστής, το ομολογεί ο ίδιος. Αντιλαμ­βάνεστε, ένας κομμουνιστής… Κάνει ακόμη και απεργίες πείνας για συμπαράσταση στους παλαιστίνιους κρατού­μενους, φτάνει μέχρι και να διακηρύσσει ότι η Ιντιφάντα θα νικήσει… Και μετά από είκοσι-δύο χρόνια στη φυλακή, αν επιστρέψει στη Βηρυτό, ο πληθυσμός των φτωχογειτονιών θα τον θεωρεί μάρτυρα… Είναι ανυπόφορο! Γι’ αυτό θα μας επικρίνουν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, ιδού γιατί, κύριε Πρόεδρε, η απόφασή σας είναι πολιτική…».

Σ’ αυτά τα λόγια συμπύκνωσε την αγόρευσή του ο εισαγγελέας του γαλλικού δικαστηρίου, που εξέτασε την αίτηση αποφυλάκισης του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά τον Ιούλη του 2005. O Αμπνταλλά έχει συμπληρώσει εδώ και 23 χρόνια όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο γαλλικός νόμος για την υφ’ όρον απόλυση, όμως δεν απελευθερώνεται διότι εξακολουθεί να δηλώνει κομμουνιστής και αν επιστρέψει στην πατρίδα του, τον Λίβανο, θα γίνει σύμβολο αγώνα για τους συμπατριώτες του της λιβανέζικης φτωχολογιάς.

Μπροστά στην πολιτική σκοπιμότητα, πίσω από την οποία συνασπίζονται οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές, οι σιωνιστές του Ισραήλ και το γαλλικό ιμπεριαλιστικό κράτος, κάμπτεται κάθε έννοια «κράτους δικαίου» και «νομικού πολιτισμού», για τα οποία εξακολουθεί να καμαρώνει η «πολιτισμένη Ευρώπη».

Ο Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά συνελήφθη στις 24 Οκτώβρη του 1984. Μαχητής της παλαιστινιακής αντίστασης με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) και έπειτα με την αντιιμπεριαλιστική μαρξιστική οργάνωση Λιβανέζικες Επαναστατικές Ενοπλες Φράξιες (FARL), είναι το 2022 ο παλαιότερος πολιτικός κρατούμενος στη Γαλλία και στην Ευρώπη.

Ο Σαΐντ Μπουαμαμά με το βιβλίο του μας προσφέρει μια λεπτομερή μελέτη για τον άνθρωπο και τον αγώνα του υπέρ της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, το μακρύ δικαστικό χρονικό που οδήγησε στην καταδίκη του, ένα εργαλείο ανάλυσης της γαλλικής Δικαιοσύνης και της μιντιακής κατασκευής της κοινής γνώμης και τέλος έναν τόσο αδυσώπητο όσο και αναγκαίο λίβελλο υπέρ της απελευθέρωσής του.

Το βιβλίο αναδεικνύει την ιστορία και τον αγώνα του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά. Συγκεντρώνει και αποκαλύπτει το υλικό και τις πτυχές μιας σύγχρονης υπόθεσης Ντρέιφους, της υπόθεσης Αμπνταλλά, του λιβανέζου κομμουνιστή και μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης.

Η υπόθεση Αμπνταλλά συνιστά ένα τεράστιο πολιτικό και νομικό σκάνδαλο. Ξεκινά με δίκες-παρωδία, απροκάλυπτο στήσιμο τρομοδικών, φανερή ανάμειξη των ΗΠΑ, χειραγώγηση της γαλλικής «κοινής γνώμης» από τον Τύπο, εκδικητική μέχρι σήμερα κράτηση και συνεχίζεται με την άρνηση του γαλλικού κράτους να τον αποφυλακίσει υπό όρο –παρότι το δικαιούται από το 1999– επειδή δεν αποκηρύσσει τις πολιτικές του ιδέες. Η όλη διαχείριση αποτέλεσε μοντέλο για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο Μπουαμαμά τοποθετεί την αντίσταση της οργάνωσης του Αμπνταλλά και ευρύτερα τις αντιστάσεις των λαών της «περιφέρειας» μέσα στο πλαίσιο που τις γεννά. Στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της Δύσης δήθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον διαμελισμό των χωρών και τον αφανισμό των λαών στην εποχή του «παγκοσμιοποιημένου» καπιταλισμού. Είναι η απάντηση σ’ αυτούς που τρομοκρατούν τους λαούς, στα εγκλήματά τους κατά αμάχων. Σε αυτή τη διαδικασία αντίστασης, εντοπίζονται και οι συνθήκες που οδήγησαν στην επέκταση του αγώνα στις δυτικές μητροπόλεις, εκτός των ορίων της αποικιοκρατούμενης χώρας.

Επιπλέον το βιβλίο ιχνηλατεί το νήμα που συνδέει διαχρονικά κομβικές μορφές της αντίστασης, από τη Γαλλική Επανάσταση και τους κομμουνιστές στην Ευρώπη, έως τους Αλγερινούς του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης, τους Παλαιστίνιους και τον Αμπνταλλά. Και διαπιστώνει ένα κοινό στοιχείο: τη συνέχιση του αγώνα μέσα στο δικαστήριο και στη φυλακή.

Μέσα απ’ τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ανακαλύπτει τη διαυγή πολιτική ανάλυση του Ζορζ Αμπνταλλά, τη συνέπειά του, το ακέραιο της προσωπικότητάς του καθώς και τον εύστοχο –συχνά ειρωνικό– λόγο του όταν απευθύνεται στους δικαστές.

Το βιβλίο εκδόθηκε στη Γαλλία το 2021 και στα ελληνικά από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση σε μια μη κερδοσκοπική έκδοση, ιδιαίτερα προσεγμένη. Η παρουσίαση του βιβλίου διοργανώνεται στο πλαίσιο του μήνα διεθνούς αλληλεγγύης στον αγωνιστή Ζορζ Αμπνταλλά, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της καμπάνιας απελευθέρωσής του.

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν πολιτικοί κρατούμενοι και Γάλλοι αγωνιστές της καμπάνιας αλληλεγγύης στον Ζορζ Αμπνταλλά.

ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

palestineresist.gr   —  [email protected]

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις