Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η κυβέρνηση κατάργησε το επίδομα επίσχεσης και άλλα δύο ειδικά βοηθήματα ανέργων!

Το επίδομα επίσχεσης εργασίας, το ειδικό επίδομα που καταβάλλεται στους ανέργους μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και το..

Το επίδομα επίσχεσης εργασίας, το ειδικό επίδομα που καταβάλλεται στους ανέργους μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ειδικό βοήθημα που καταβάλλεται μετά την τρίμηνη παράταση στο μητρώο ανέργων κατάργησε η κυβέρνηση με απόφαση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και Κοινής Απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Τα συγκεκριμένα επιδόματα ήταν μικρής διάρκειας και το ύψος τους ήταν μεταξύ των 200 και 300 ευρώ.

Με αυτή την απόφαση καταργείται ακόμα ένα μέτρο προστασίας των χιλιάδων ανέργων, αλλά και πολλών εργαζομένων που είναι σε επίσχεση εργασίας, καθώς ο εργοδότης δεν τους πληρώνει.

Από την πρώτη στιγμή στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ, όπου αποφασίστηκε το κόψιμο των επιδομάτων, ο Θανάσης Γκώγκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του Οργανισμού (πρώην ΟΑΕΔ), είχε καταγγείλει αυτή την απόφαση, σημειώνοντας συγκεκριμένα:

“Η τεκμηρίωση για την παραπάνω απαράδεκτη πρόταση είναι πως τα τελευταία χρόνια τα συγκεκριμένα επιδόματα βαίνουν μειούμενα και πως με βάση τον “αναγκαίο εξορθολογισμό των παροχών για την ασφάλιση κατά της ανεργίας” θα πρέπει να καταργηθούν εκτός από την επιδότηση που αφορά την κατηγορία των αποφυλακισθέντων. Δηλαδή οι περίπου 30.000 άνεργοι φέτος, με βάση τα νούμερα που παρατέθηκαν στην πρόταση, σε σύγκριση με τους περίπου 50.000 που έκαναν χρήση της ειδικής επιδότησης το 2019, είναι αριθμός που επιβάλει την κατάργηση τους. Αντί να συζητάμε για την κατάργηση διάφορων κοφτών και απαράδεκτων προϋποθέσεων για τη λήψη επιδότησης της ανεργίας, η πρόταση προς το υπουργείο είναι να καταργηθούν παροχές ετών που αποτελούσαν ανακούφιση για χιλιάδες ανέργους και εργατικές οικογένειες.

Η πραγματική ζωή δείχνει πως το συντριπτικό κομμάτι των ανέργων βρίσκεται σταθερά εκτός της τακτικής επιδότησης ανεργίας άρα και των προϋποθέσεων που αφορούν της ειδικές επιδοτήσεις των ανέργων. Η αυστηριοποίηση των προϋποθέσεων, το ποινολόγιο των ανέργων, τα εισοδηματικά κριτήρια δεν μπορούν να είναι παράγοντες που θα χαλαρώνουν ή θα εξαφανίζουν έστω και αυτό το αδύναμο πλέγμα προστασίας των ανέργων.”

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις