Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Κεραμέως ζητά συναίνεση για την επιστολική ψήφο που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους

Για «εμβάθυνση» της δημοκρατίας και διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην έναρξη..

Για «εμβάθυνση» της δημοκρατίας και διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ζητώντας μάλιστα διευρυμένη συναίνεση από τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να καταστήσει συνένοχη την κοινωνία σε αυτή την αντιδραστική νομοθετική ρύθμιση.

Παρότι ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και την παραβίαση της αρχής της μυστικότητας της ψήφου, η υπουργός ισχυρίστηκε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενισχύεται ο εκσυγχρονισμός του κράτους και αίρονται τα πραγματικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Για να ενισχύσει την προπαγάνδα της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «αλλάζει το τοπίο ψήφου των αποδήμων, οι οποίοι θα μπορούν να ψηφίζουν πλέον από το σπίτι τους», ανοίγοντας έτσι, τον δρόμο για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, αφού θα ψηφίζουν ομογενείς που δεν θα έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και δεν θα έχει επιπτώσεις στη ζωή τους, η όποια επιλογή τους. 

Ανέφερε ότι με την επιστολική ψήφο θα ωφεληθούν κατηγορίες πολιτών, όπως ΑΜΕΑ, εποχικά εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι και φοιτητές, εργαζόμενοι την Κυριακή που μέχρι τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, και η κυβέρνηση, αρνιόταν πεισματικά να αντιμετωπίσει το θέμα, απογειώνοντας έτσι την υποκρισία και τον εμπαιγμό σε βάρος του λαού. 

Ισχυρίστηκε ότι θα ενισχυθεί η συμμετοχή στις εκλογές και θα μειωθούν τα ποσοστά αποχής, κάτι πάντως που δεν έχει παρατηρηθεί σε ξένες χώρες, όπου ήδη ισχύει το μέτρο, καθώς τα αίτια της αποχής είναι κοινωνικά και πολιτικά και σε καμία περίπτωση τεχνικά. 

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής, γίνεται με βάση οκτώ κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ προς τα κράτη – μέλη, ωστόσο, δεν είπε κουβέντα για τις σοβαρές καταγγελίες και προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε μια σειρά χώρες για παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου, νοθείες κλπ.  

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η ειδική αγορήτρια Γιώτα Πούλου διατύπωσε τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο σε σχέση με τους απόδημους. Υποστήριξε ότι η επιστολική ψήφος πρέπει να θεσπιστεί για ομογενείς, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, να καταρτισθεί ηλεκτρονικός εκλογικός καταλόγους και να συσταθεί ανεξάρτητη εκλογική αρχή. Δεν παρέλειψε να εξάρει την πρακτική της ΕΕ των πολυεθνικών, κι άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΟΑΣΕ, Επιτροπή ΟΗΕ), που θέτουν κανόνες στην προσπάθεια αύξησης της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν τους εφαρμόζει πιστά για τη μη χειραγώγηση της ψήφου. 

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, ανέφερε πως το κόμμα του είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου για όσους έχουν πρόβλημα να ψηφίσουν με φυσική παρουσία, αλλά επιφυλάσσεται για την επέκτασή της στο σύνολο των εντός επικρατείας εκλογέων. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις