Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί αδρά τις βάναυσες απωθήσεις μεταναστών στις αφρικανικές ερήμους!

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες συνελήφθησαν και εγκαταλείφθηκαν στην έρημο σε Μαρόκο, Τυνησία και Μαυριτανία, με την οικονομική στήριξη της ΕΕ, στο..

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες συνελήφθησαν και εγκαταλείφθηκαν στην έρημο σε Μαρόκο, Τυνησία και Μαυριτανία, με την οικονομική στήριξη της ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μετανάστευσης!

Οπως αποκαλύπτει πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα της «συλλογικότητας δημοσιογράφων» Lighthouse Reports, της γαλλικής «Le Monde», της αμερικανικής «Washington Post» και άλλων διεθνών ΜΜΕ, με βάρβαρες μεθόδους απωθούνται μετανάστες και πρόσφυγες, συχνά αφήνονται σε ερήμους στη μέση του πουθενά, παραβιάζοντας ακόμη και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Lighthouse Reports ανέφερε ότι πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από 50 μετανάστες που κατάγονταν από χώρες της υποσαχάριας ή της ανατολικής Αφρικής και έπεσαν θύματα αυτής της μεταχείρισης σε Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία, όπου «συλλαμβάνονται, επιβιβάζονται σε λεωφορεία και μεταφέρονται στη μέση του πουθενά, συχνά σε ζώνες έρημες και άνυδρες», χωρίς νερό και τρόφιμα. Ορισμένοι οδηγούνται σε μεθοριακές ζώνες, όπου «οι αρχές τούς πουλούν σε διακινητές ανθρώπων και σε συμμορίες που τους βασανίζουν για να αποσπάσουν λύτρα».

Αυτά τα τρία αφρικανικά κράτη είναι κομβικά σημεία διέλευσης των κύριων μεταναστευτικών διαδρομών προς την Ευρώπη: Της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, που συνδέει τις ακτές της Τυνησίας με το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, της Δυτικής Μεσογείου, από τη Βόρεια Αφρική προς την Ισπανία, και της Διαδρομής του Ατλαντικού, από τις ακτές της Σενεγάλης και της Δυτικής Σαχάρας προς τα Κανάρια Νησιά.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τις βάρβαρες απωθήσεις

 

Από το 2015, οι τρεις χώρες έχουν λάβει μόνο μέσω του Emergency Trust Fund (EUTF) πάνω από 400 εκατ. ευρώ για τη «διαχείριση των συνόρων». Το Ταμείο αυτό ξεκίνησε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη μετανάστευση στη Μάλτα, υπενθυμίζει το ρεπορτάζ της «Le Monde».

Τον Ιούλη του 2023, η ΕΕ υπέγραψε ακόμη μια συμφωνία με την Τυνησία, που προβλέπει 105 εκατ. ευρώ «για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», ενώ λίγο πριν, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας είχε δεσμεύσει 25 εκατ. ευρώ για την Τύνιδα, για να ενισχύσει τον «έλεγχο της μετανάστευσης», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Συνολικά η συμφωνία ΕΕ – Τυνησίας προβλέπει πάνω από 700 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια προκειμένου η αφρικανική χώρα να «σταθεροποιήσει» την οικονομία της, να «διαχειριστεί» τη μετανάστευση, να ενισχύσει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και περιλαμβάνει τη δυνατότητα παροχής επιπλέον 900 εκατ. ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια.

Τον Φλεβάρη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πακέτο 210 εκατ. ευρώ για τη Μαυριτανία, εν μέρει για τη «διαχείριση» της μετανάστευσης.

Η έρευνα των ΜΜΕ αναφέρει:

  • Στο Μαρόκο, σχεδόν 59.000 μετανάστες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2023, σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση. Ορισμένοι απελάθηκαν στα νότια και στην ενδοχώρα.
  • Στη Μαυριτανία, πολλά λεωφορεία φτάνουν στις άνυδρες εκτάσεις των συνόρων με το Μάλι κάθε βδομάδα, εγκαταλείποντας ομάδες μεταναστών.
  • Στην Τυνησία, 13 μαζικές απελάσεις στα σύνορα της Λιβύης και της Αλγερίας, που οργανώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας μεταξύ Ιούλη 2023 και Απρίλη 2024, βγήκαν στην επιφάνεια χάρη σε αυτόπτες μάρτυρες, ηχογραφήσεις και βίντεο. Καταγγελίες για εκατοντάδες βίαιες απωθήσεις προς τα σύνορα με την Αλγερία έχει κάνει και η ΜΚΟ «Τυνησιακό Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» (FTDES).

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στην έρημο της Λιβύης από τον Ιούνη του 2023, σύμφωνα με έκθεση της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλη του 2024. Το διάστημα Γενάρη – Απρίλη 2024 οι αρχές της Τυνησίας εμπόδισαν 21.545 μετανάστες να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ιταλία, δηλαδή κατά 22,5% περισσότερους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε προχτές τη …«δύσκολη κατάσταση». «Πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη, ασταθή, στην οποία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

«Κάποιες φορές, η κατάσταση είναι δύσκολη στις χώρες – εταίρους μας» αλλά «παραμένουν κυρίαρχα κράτη και ελέγχουν τις εθνικές δυνάμεις τους», σχολίασε η Αννα Πισονέρο, εκπρόσωπος της ΕΕ. Πάντως, «οι εταίροι της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα»…

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις