Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εξαίρεση από το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου επιδιώκουν Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία

Ηδη οι πρώτες διαφοροποιήσεις εκφράστηκαν από ανώτερους αξιωματούχους της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Βουλγαρίας, οι οποίοι δήλωσαν ότι επιδιώκουν από την ΕΕ εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο αναφορικά με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου

Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, που παρουσίασε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε τις αντιθέσεις και την σύγκρουση των συμφερόντων των αστικών τάξεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ηδη οι πρώτες διαφοροποιήσεις εκφράστηκαν από ανώτερους αξιωματούχους της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Βουλγαρίας, οι οποίοι δήλωσαν ότι επιδιώκουν από την ΕΕ εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο αναφορικά με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η Σλοβακία επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο χρονικής διάρκειας τριών ετών για να εφαρμόσει σταδιακά το εμπάργκο που προτείνει η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ.

Η Σλοβακία προμηθεύεται σχεδόν όλο το αργό της πετρέλαιο από τη Ρωσία, κυρίως μέσω του αγωγού Ντρουζμπά, και συντάχθηκε με την Ουγγαρία, που εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες, στην επιδίωξη εξαιρέσεων από τα σχέδια για εμπάργκο πετρελαίου τα οποία επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Συμφωνούμε με αυτήν την κύρωση, αλλά λέμε ότι χρειαζόμαστε μια μεταβατική περίοδο μέχρι να προσαρμοστούμε στην κατάσταση», είπε ο Σούλικ σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα. «Αυτό που συζητείται σήμερα είναι η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου». Ο Σλοβάκος υπουργός ανέφερε ότι μια μεγαλύτερη χρονική μετάβαση θα δώσει χρόνο στη χώρα να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Μια πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023 βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων.

Από την πλευρά της η Ουγγαρία ανέφερε, διά του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς αυτό θα καταστρέψει την ενεργειακή της ασφάλεια.

«Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις αποστολές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, σε ένα μάλλον σύντομο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση της Ουγγαρίας στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε ο Σιγιάρτο σε ένα βίντεο στο Facebook, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα στην τρέχουσα μορφή τους.

Η Ουγγαρία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αυτά τα μέτρα μόνο εάν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών εξαιρεθούν από τις κυρώσεις, είπε ο υπουργός.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters παρατήρησε ότι στην πρόταση της Κομισιόν δεν βλέπει «εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας» και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου».

Η Βουλγαρία θα επιδιώξει παρόμοιες εξαιρέσεις. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Capital ότι η χώρα του «μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει εξαιρέσεις, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τέτοιες εξαιρέσεις».

Η Τσεχία θα επιδιώξει μια περίοδο εξαίρεσης από το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, κερδίζοντας χρόνο για την αύξηση της χωρητικότητας των αγωγών, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτήν την απόφαση (για τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου), δεδομένου ότι η Τσεχία θα έχει κάποια αναβολή έως ότου αυξηθεί η χωρητικότητα σε αγωγούς πετρελαίου που μπορούν να παραδώσουν πετρέλαιο στην Τσεχική Δημοκρατία», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «προσπαθούμε να πάρουμε αυτή την αναβολή για δύο, ίσως και τρία χρόνια».

Η προτεινόμενη από την ΕΕ απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών, δήλωσε

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας, Γιόζεφ Σικέλα, καθώς η χώρα του δεν εξαιρέθηκε από το εμπάργκο παρά την αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο δήλωσε στο Reuters ότι: «Η πρόταση δεν περιλαμβάνει …τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή. Ακόμη τη μελετούμε, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις