Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενοι Ερυθρού Σταυρού: Σοβαρά τα προβλήματα από την μετατροπή του «Κοργιαλένειου Μπενάκειου» σε νοσοκομείο μιας νόσου

Το Σωματείο Εργαζομένων Ερυθρού Σταυρού περιγράφει την δυσλειτουργία και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την μετατροπή του Νοσοκομείου  «Κοργιαλένειου..

Το Σωματείο Εργαζομένων Ερυθρού Σταυρού περιγράφει την δυσλειτουργία και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την μετατροπή του Νοσοκομείου  «Κοργιαλένειου Μπενάκειου» σε Νοσοκομείο μιας Νόσου και την παύση της υπόλοιπης δραστηριότητας του «Κοργιαλένειου Μπενάκειου». Τα συνεφημερεύοντα νοσοκομεία δεν μπορούν να επιφορτιστούν εξίσου αποτελεσματικά την αντιμετώπιση του τραύματος, όπως στο ΤΕΠ του νοσοκομείου μας που υπήρχε ομάδα από γενικούς χειρουργούς, ορθοπαιδικούς, νευροχειρουργούς, αγγειοχειρουργούς κτλ:

Από τις 24/3/2021 μετά εντολή του διοικητή της 1ης ΥΠΕ Αττικής (12440/17-3-2021) το νοσοκομείο μας μετατράπηκε σε αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με covid-19. Όλοι οι γιατροί ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και ειδικότητας τέθηκαν στη διάθεση του νοσοκομείου για τη θεραπεία των ασθενών αυτών. Ταυτόχρονα κάθε άλλη δραστηριότητα του νοσοκομείου διακόπηκε, οι νοσηλευόμενοι μεταφέρθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα τακτικά ιατρεία καταργήθηκαν και τα χειρουργεία έπαψαν να λειτουργούν.

Η απόφαση αυτή προκαλεί εξαρχής την απορία, καθώς παρά την παρουσία δύο Παθολογικών Κλινικών και Μονάδας λοιμώξεων, στο «Κοργιαλένειο Μπενάκειο» ουδέποτε υπήρξε αναπτυγμένη Πνευμονολογική Κλινική και είναι γνωστό ότι η συχνότερη επιπλοκή της covid-19 είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια. Το ιατρικό προσωπικό με συναφή ειδικότητα είναι οι παθολόγοι και δύο πνευμονολόγοι που έχουν εξειδίκευση στη ΜΕΘ και από ετών απασχολούνται εκεί. Από τις 22 οργανικές θέσεις για 78 κλίνες (αναλογία 1:3,5 ασθενείς ακόμη και με το κατά κοινή ομολογία απαρχαιωμένο οργανόγραμμα) καλυμμένες ήταν μόνο οι 9, ενώ υπάρχουν και τέσσερις επικουρικοί (η μία από μετακίνηση).Από την έναρξη της πανδημίας το νοσοκομείο είχε αναπτύξει δύο πτέρυγες για covid-19, αργότερα τρίτη και τελικά και τη ΜΕΘ, έχονταςφτάσει να νοσηλεύει 125 τέτοιους ασθενείς.

Αν συνυπολογίσουμε την τραγική υποστελέχωση του Νοσηλευτικού τομέα, που έφτανε τις 276 κενές οργανικές θέσεις (ποσοστό 41%), του παραϊατρικού και επιστημονικού προσωπικου (κενές 66 θέσεις) αντιλαμβανόμαστε ότι μετά βίας διεκπεραιώνονταν τα περιστατικά της συνήθους νοσηρότητας. Στο διάστημα από το Μάρτιο του 2020, το Σωματείο Εργαζομένων με πολλαπλές κινητοποιήσεις απαιτούσε την κάλυψη των οργανικών θέσεων, αλλά συνάντησε την αδιαφορία της κυβέρνησης. Έμπειροι συνάδελφοι αποσπάστηκαν σε νοσοκομεία «πρώτης γραμμής» και η μόνη ενίσχυση αφορούσε επικουρικούς νοσηλευτές (9 κατηγορίας, 16 ΤΕ και 8 ΔΕ), που μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους παλεύουν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις  συσσωρευμένες από χρόνια.

Για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω ελλείψεις ακολουθείται η τακτική του «ανακατέματος της τράπουλας» με συνεχείς αλλαγές τμημάτων των νοσηλευτών και με τη δημιουργία «Τμημάτων covid-19», όπου εντάχθηκαν όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Για την ενίσχυσή τους επιστρατεύθηκαν 26 ιδιώτες γιατροί με ειδικότητα πνευμονολόγου, παθολόγου ή γενικού γιατρού διαμορφώνοντας μία αναλογία 1ειδικού για 7,8 ασθενείς, αν δεν ξεπεραστούν οι 280 νοσούντες που νοσηλεύονται, περίπου, αυτή τη στιγμή. Περιττό να πούμε, ότι καμία εκπαίδευση δεν προηγήθηκε στο νόσημα της covid-19 και την αντιμετώπισή του, ούτε χρόνος προσαρμογής υπήρξε στο νέο περιβάλλον για τους ιδιώτες. Οι εφημερίες ανακοινώνονται την ίδια ημέρα και είναι συχνά ανασφαλείς, καθώς δεν πραγματοποιούνται από ιατρούς συναφούς ειδικότητας, συχνά ούτε του ίδιου τομέα. Ακόμα και αν το πρόγραμμα ομαλοποιηθεί, δεν προβλέπεται να υπάρξει πάνω από ένας παθολόγος για 140 ασθενείς με οξέα και σοβαρά προβλήματα κατά την εφημερία. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να «στοιβάζονται» σε οκτάκλινους θαλάμους, και διασωληνομένοι θα παραμένουν εκτός ΜΕΘ. Ενώ ήδη διανύουμε το δεύτερο έτος της πανδημίας, Υπουργείο και Διοίκηση θέλουν να μας πείσουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε «επείγον περιστατικό» (γνωμοδότηση ΚΕΣΥ α.π. 71604/9-11-20), άρα τα «μπαλώματα» την ύστατη ώρα είναι και η δέουσα πολιτική.

Εξίσου σοβαρές συνέπειες αναμένεται να έχει και η παύση της υπόλοιπης δραστηριότητας του «Κοργιαλένειου Μπενάκειου». Τα συνεφημερεύοντα νοσοκομεία δεν μπορούν να επιφορτιστούν εξίσου αποτελεσματικά την αντιμετώπιση του τραύματος, όπως στο ΤΕΠ του νοσοκομείου μας που υπήρχε ομάδα από γενικούς χειρουργούς, ορθοπαιδικούς, νευροχειρουργούς, αγγειοχειρουργούς κτλ. Λιγότερες θα είναι και οι ευκαιρίες για ασθενείς με οξέα καρδιαγγειακά συμβάματα, με κλειστή τη Νευρολογική Κλινική που εφαρμόζει επείγουσα θρομβόλυση, σημαντική για καλύτερη έκβαση ασθενών με ΑΕΕ και το αιμοδυναμικό εργαστήριο της καρδιολογικής κλινικής που διενεργεί επείγουσες  αγγειοπλαστικές στη γενική εφημερία.

Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για το που θα πραγματοποιηθούν μια σειρά χειρουργεία. Στο νοσοκομείο μας πραγματοποιήθηκαν 5200 μείζονες επεμβάσεις, 2400 οφθαλμολογικές και διάφορες μικροεπεμβάσεις ή επεμβατικές πράξεις (γαστρεντερολογία, επεμβατική ακτινολογία, ορθοπαιδική κτλ) το 2019. Ήδη σε ογκολογικά νοσοκομεία, όπως ο «Άγιος Σάββας» παρατηρείται παράταση των ήδη μεγάλων αναμονών για ογκολογικά χειρουργεία.Η αναστολή λειτουργίας του αιμοδυναμικού εργαστηρίου καθυστερεί απαραίτητες στεφανιογραφίες και επεμβατικές πράξεις (πραγματοποιούνται 1300 το χρόνο συνολικά).

Σε 60 διαφορετικά εξωτερικά ιατρεία (με διαφορετικό κωδικό στην ΗΔΙΚΑ -1535) αναστέλλεται η λειτουργία. Σε αυτά προσέρχονταν περίπου 58000 ασθενείς, μόνο στα πρωινά, ευπαθείς πληθυσμοί και χρόνιοι πάσχοντες (πχ άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και καρδιοπάθειες). Η διακοπή της παρακολούθησής τους (ήδη τα ραντεβού είχαν μειωθεί κατά 70%), αυξάνει τη νοσηρότητά τους, αλλά και τον κίνδυνο για βαρύτερη covid-19 λοίμωξη, σε περίπτωση που μολυνθούν.

Από τη διακοπή αυτών των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων,και περισσότερων ακόμα  που δεν αναφέρονται για λόγους χώρου, κινδυνεύουν όλο και περισσότεροι ασθενείς. Στην πραγματικότητα η δυσχέρεια πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας προκαλεί  μία «πανδημία» μέσα στην πανδημία της covid-19, με συνέπεια μεγάλη αύξηση της θνητότητας, ήδη από το 2020.

Λύση δεν είναι η εξάντληση του υγειονομικού προσωπικού, η εντατικοποίηση της εργασίας του, η συνεχής εναλλαγή πόστων, οι αποσπάσεις και οι μετακινήσεις. Λύση δεν είναι να χρησιμοποιούνται οι ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί μη συναφών ειδικοτήτων για να περιφέρονται ως «λευκές μπλούζες», την ίδια ώρα που εμποδίζονται να εργαστούν εκεί που πραγματικά προσφέρουν. Τέλος, λύση δεν είναι ο αυταρχισμός για να επιβληθούν παράλογες, αντιφατικές και στην ουσία ανεφάρμοστες αποφάσεις.

Όταν η πανδημία φανερώνει την ανθεκτικότητά της κανείς δεν μπορεί να καμώνεται ότι δεν καταλαβαίνει. Για να ανταπεξέλθει το ΕΣΥ και το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στην πρόκληση αυτή, χρειάζεται γενναία ενίσχυση με γιατρούς, νοσηλευτές και ικανή χρηματοδότηση. Το επικουρικό και ελαστικά εργαζόμενο προσωπικό, που απέκτησε τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση της covid-19, πρέπει να μονιμοποιηθεί. Τα εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα, όπου αυτό μπορεί να γίνει με ασφαλείς συνθήκες. Όλες οι αποφάσεις πρέπει να προσανατολίζονται στο πως πιο γρήγορα το «Κοργιαλένειο Μπενάκειο» θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία των τμημάτων και εργαστηρίων του.

Ζητούμε:

  • επίταξη ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση και ισόποσα να μοιράζονται οι covid και non-covid ασθενείς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκκρεμούσες προκηρύξεις και η πρόσληψη των επιλαχόντων νοσηλευτών της 2Κ/2019.
  • να προσληφθούν όλοι οι γιατροί ειδικοτήτων «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • να διοριστούν άμεσα οι ειδικευόμενοι που είναι στις λίστες αναμονής.

ΑΘΗΝΑ 2/4/2021

Η Πρόεδρος  Γεωργάκη Βούλα
 Η Γραμματέας Καπλάνη Τένια

Απόψεις