Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών: Να αποσυρθεί το Αντι-Περιβαλλοντικό Νoμοσχέδιο

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς  να φέρει προς ψήφιση σε..

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς  να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, ζητά με Ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών.

Οι Αγραφιώτες τονίζουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι «Αυτή την περίοδο που όλη η προσοχή της κοινωνίας είναι στραμμένη στον εφιάλτη της πανδημίας, να μην ξεχνάμε ότι όλοι εκείνοι που σχεδιάζουν και συναινούν στην ολική καταστροφή των Αγράφων συνεχίζουν να προωθούν με κάθε μέσο και τρόπο τα σχέδια τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο αγώνας είναι μάταιος»:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ   17/04/2020

Εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της μάχης που δίνουμε όλοι καθημερινά,
η κυβέρνηση ετοιμάζει και σκοπεύει να πάει προς ψήφιση
το κατάπτυστο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»

Η τρέχουσα οικουμενική κρίση επιβεβαιώνει ότι η δημόσια υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και υποδεικνύει  την εξίσου άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο μιας υγιούς ζωής. Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την αποκατάσταση και τη προστασία των οικοσυστημάτων,  τόσο ως αυταξία όσο και ως κοινωνικό αγαθό, και όχι να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να τα θυσιάσει στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων μεσω της εμπορευματοποίησης της ενέργειας, της φύσης και της ζωής μας συνολικά. Το νομοσχέδιο του υπουργείου κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα έρθει  να απλοποιήσει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες αδειοδότησης των ΑΠΕ και θα αποτελέσει, εάν ψηφιστεί την ταφόπλακα για την προστασία των τελευταίων παρθένων περιοχών που υπάρχουν ακόμα στη χώρα μας και που θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει στόχο να εξασφαλίσει και να διευκολύνει την περαιτέρω κερδοσκοπία και κερδοφορία ορισμένων μεγαλοεταιρειών εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των καταναλωτών ρεύματος. Επίσης, η περίοδος που επιλέχτηκε δεν είναι καθόλου τυχαία. Με την κοινή γνώμη να ασχολείται με την πανδημία και την καθημερινή μάχη που δίνουμε όλοι μας για βιολογική και οικονομική επιβίωση, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμηδενίσει τις αντιδράσεις κάνοντας ένα ακόμη δώρο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Φέρνει το νομοσχέδιο «σαν τον κλέφτη» εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε  τη δυνατότητα να ασκήσουμε ούτε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ. Η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά  ζητήματα νομοσχεδίου μόνο ως αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που αναδεικνύεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της διατήρησης της χρήσης γης ως έχει, η αξία της τοπικής παραγωγής και της διατροφικής αυτάρκειας. Βουνοκορφές όπως αυτές των Αγράφων θέλουν να τις γεμίσουν ανεμογεννήτριες, βοσκοτόπια και αγροτικές περιοχές θέλουν να τις γεμίσουν φωτοβολταϊκά και ρέματα και ποτάμια θέλουν να τα γεμίσουν υδροηλεκτρικά. Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί θα επιφέρουν πέρα από την ανεπίστρεπτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε διάφορες περιοχές και ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας σε βασικούς τομείς. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα με αποτέλεσμα να μη μπορούν πλέον να επιβιώσουν. Τόσο η διατροφική όσο και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας θα εκτιναχτεί και θα πληρώσουμε πάλι εμείς και οι επόμενες γενιές το λογαριασμό.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ !
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ !

Συνυπογράφουμε και εμείς το ακόλουθο ψήφισμα και απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο έκτρωμα και καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα για να σταματήσουμε το προωθούμενο έγκλημα της κυβέρνησης και των συνεταίρων της, μεγαλοεπιχειρηματιών.

Σας καλούμε να ενημερωθείτε και να το διαδώσετε με κάθε μέσο, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Υπογράψετε και εσείς στο http://chng.it/dBX8Y9hm ενάντια στο νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ, εν μέσω πανδημίας και με ανεπαρκέστατη διαβούλευση.

 Ψήφισμα για την απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου

Ψήφισμα με το οποίο ζητούν την άμεση απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που επιχειρεί να ψηφίσει η κυβέρνηση εν μέσω μάλιστα της πανδημίας και της υπολειτουργίας της Βουλής, υπογράφουν εξήντα συλλογικότητες (η λίστα στήριξης είναι ανοιχτή και συνεχώς μεγαλώνει). Το ψήφισμα αναφέρει ότι το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

  1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές. Ορίζει  χρήσεις γης που την καθιστούν επέκταση του αστικού χώρου,  καθορίζοντας 4 κλιμακούμενες ζώνες προστασίας  και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα βαρέων επενδυτικών δραστηριοτήτων (πχ εξορύξεις), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας μη αναγκαίων υποδομών μέσα σε αυτές (δρόμων, κτιρίων κλπ).
  2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). Υποβαθμίζονται οι ΦΔΠΠ που ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί/περιβαλλοντικοί  φορείς, επόπτευαν τις προστατευόμενες περιοχές και γνωμοδοτούσαν για τα σχέδια διαχείρισης των ΠΠ και τυχόν δραστηριότητες μέσα σε αυτές. Δημιουργεί μία δύσκαμπτη διαχείριση, συρρικνώνοντας τον αριθμό τους, υποβαθμίζοντάς τες και αυξάνοντας την έκταση των περιοχών που εποπτεύουν. Οι αρμοδιότητές τους συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καταργώντας έτσι την αυτοτέλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
  3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. Καθιερώνει το θεσμό του «ιδιώτη αξιολογητή»  Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ), μετατρέποντας την όλη διαδικασία της αδειοδότησης σε αδιαφανή και διάτρητη. Μειώνει ασφυκτικά τις προθεσμίες των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και χωρίς να τους δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για να τις καταρτίζουν, καθιστά το ρόλο τους διακοσμητικό.   
  4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.  Η κατάργηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και οι υπόλοιπες «διευκολύνσεις» υπέρ των βιομηχανιών ΑΠΕ, όπως και ο καθορισμός χρήσεων γης στις περιοχές Natura, δημιουργούν τετελεσμένα πριν από την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που έχει ανεπίτρεπτα καθυστερήσει και προκαταλαμβάνουν τις υπό εκπόνηση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές.
  5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων. Επαναφέρει τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων («οικιστικών πυκνώσεων») για 30 χρόνια, που έχει απορριφθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Επιπλέον, με την διατήρηση αυθαίρετων και καταπατήσεων στα ρέματα αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο και καθιστά «απαραίτητα» τα έργα διευθέτησης των υδατορεμάτων.
  6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά. Δε διασφαλίζει την αποφυγή των παράνομων εκφορτώσεων αποβλήτων σε ρέματα και άλλους δημόσιους/ιδιωτικούς χώρους, που τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει όλες τις περιαστικές  περιοχές σε απέραντες  χωματερές. Καταργεί τη άδεια μεταφοράς αποβλήτων, αντικαθιστώντας την από μια απλή εγγραφή σε ένα μητρώο. Δεν λαμβάνει μέτρα ελέγχου/κυρώσεων για παράνομη διάθεση λυμάτων σε ρέματα. 
  7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις. Ενδεικτικά: άρθρο 24 του Συντάγματος, Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την Προστασία Οικοτόπων και Ειδών 92/43/ΕΟΚ, για την προστασία των άγριων Πτηνών 2009/147/ΕΚ, για τα Νερά 2000/60, για την Θαλάσσια Στρατηγική στη Μεσόγειο 2008/59,  Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροτόπους,  Συνθήκη της Βαρκελώνης για την Προστασία της Μεσογείου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του. Περισσότερες πληροφορίες στο http://chng.it/dBX8Y9hm

Σχετικά θέματα

Απόψεις