Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Εμείς οι Κουβανοί δεν παραδινόμαστε»

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ τόνισε χθες Τετάρτη ότι κανείς δεν μπορεί να αποσπάσει τη νήσο από τους Κουβανούς,..

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ τόνισε χθες Τετάρτη ότι κανείς δεν μπορεί να αποσπάσει τη νήσο από τους Κουβανούς, μετά την απόφαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει την υποβολή αγωγών στα δικαστήρια των ΗΠΑ για την εκμετάλλευση ιδιοκτησιών και πόρων που εθνικοποιήθηκαν από την Αβάνα μετά την επανάσταση του 1959. «Κανείς δεν θα μας αποσπάσει την πατρίδα μας», τόνισε ο Ντίας-Κανέλ σε ανάρτησή του στο Twitter και συμπλήρωσε «εμείς οι Κουβανοί δεν παραδινόμαστε». Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο  Ροδρίγκες, σημείωσε η κίνηση των ΗΠΑ αποτελεί «επίθεση εναντίον του διεθνούς δικαίου, εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Κούβας και εναντίον τρίτων κρατών». 

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εξήγγειλε την σκλήρυνση των μέτρων κατά της Κούβας από την έδρα της ένωσης των μισθοφόρων του Κόλπου των Χοίρων, στο Μαϊάμι. Ο τόπος και η ημερομηνία ήταν συμβολικά, στην 58η επέτειο της αποτυχημένης εισβολής το 1961 στην Κούβα, που ήταν η πρώτη ηχηρή ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ήπειρο. Τα μέτρα αιτιολογούνται ως βήμα για να τελειώσει «η τρόικα της τυραννίας Κούβα, Βενεζουέλα, Νικαράγουα», που εμφανίζονται ως «απειλές κατά της ασφάλειας στην περιοχή». Ειδικά η Κούβα σημειώνεται ότι στηρίζει το «δικτατορικό καθεστώς της Βενεζουέλας και γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθεί». Ταυτόχρονα, τα μέτρα εντάσσονται και στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες ανταγωνιστικές καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως η ΕΕ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία κ.ά.

Ο Μπόλτον μίλησε σε κοινό αποτελούμενο από μέλη της αντικουβανικής μαφίας και προερχόμενους από τη Βενεζουέλα και ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανοίξει τη δυνατότητα δικαστικών προσφυγών κατά επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Κούβα, σε εδάφη που κατασχέθηκαν από Αμερικανούς πολίτες ή επιχειρήσεις κατά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Το ζήτημα είχε προαναγγείλει και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο και αφορά επιχειρήσεις τόσο του Καναδά όσο και χωρών της ΕΕ όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία που έχουν δραστηριότητες στο νησί, σε κλάδους όπως η εξορυκτική βιομηχανία (π.χ. καναδικές επιχειρήσεις στο νικέλιο) ή στον κλάδο του τουρισμού (μεγάλες ισπανικές ξενοδοχειακές μονάδες).

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, γίνεται λόγος για πάνω από 6.000 επιβεβαιωμένες προσφυγές που θα πλήξουν πολλές επιχειρήσεις από τις προαναφερόμενες, που έως σήμερα αποφεύγουν (με εξάμηνες παρατάσεις) τις κυρώσεις που επιβάλλει ο νόμος «Χελμς Μπάρτον» (κεφ. 3) στο πλαίσιο του πολύμορφου αποκλεισμού του νησιού.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της ΕΕ, μέσω επιστολής από τις 10 Απρίλη της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και της Ευρωπαίας επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να κάνει χρήση των μέσων που έχει στη διάθεσή της» και προειδοποιούν ότι «κάθε προσφυγή ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων θα ακολουθήσει πιθανότατα προσφυγή εκ μέρους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ενώπιον των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι  ίδιες μαζί με την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ δήλωσαν ότι «η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών (…) θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους και τους Καναδούς που επιχειρούν οικονομικά στην Κούβα (…) και δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ένα σπιράλ ανώφελων δικαστικών διώξεων». Πάντως, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την αμερικανική ήπειρο Κίμπερλι Μπρέιερ είπε ότι «η πλειονότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δεν θα θιγούν», επειδή δεν ασχολούνται με κτίρια ή αγαθά που εθνικοποιήθηκαν στο νησί μετά την Επανάσταση του 1959.

Μαδούρο: Παράνομες και ανήθικες οι κυρώσεις 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε χθες Τετάρτη «εντελώς παράνομες και ανήθικες» τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην κεντρική τράπεζα της χώρας του, προκειμένου να κλιμακώσει περαιτέρω την πίεση που ασκεί στο Καράκας.  «Επέβαλαν εκ νέου ένα σύνολο μονομερών κυρώσεων, εντελώς παράνομων και ανήθικων, σε βάρος ενός ιερού θεσμού όπως η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας», κατήγγειλε ο πρόεδρος Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε χθες κυρώσεις στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση και προσωπικά στην επικεφαλής του, την Ιλιάνα Χοσέφα Ρούτσα Τεράν.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ και 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις