Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ελευθερία του Τύπου: Ακόμη και το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή MFRR κάνει λόγο για σοβαρή «επιδείνωση» στην Ελλάδα

Ακόμη και το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CONNECT) Media Freedom Rapid Response, που αποτελεί μια κοινοπραξία επτά δημοσιογραφικών οργανώσεων, καταγράφει με έκθεσή την «καταγεγραμμένη επιδείνωση» της θέσης της χώρας στην Ελευθερία του Τύπου κατά το πρώτο μισό του 2022

Ακόμη και το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CONNECT) Media Freedom Rapid Response, που αποτελεί μια κοινοπραξία επτά δημοσιογραφικών οργανώσεων, καταγράφει με έκθεσή την «καταγεγραμμένη επιδείνωση» της θέσης της χώρας στην Ελευθερία του Τύπου κατά το πρώτο μισό του 2022.

Η MFRR λέει ότι «η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα συνέχισε την καταγεγραμμένη επιδείνωσή της μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022».

Στην έκθεση, περιλαμβάνεται ξεχωριστό κεφάλαιο για την περίπτωση της Ελλάδας, ενώ γίνεται και χωριστή αναφορά και στο ζήτημα του σκανδάλου των υποκλοπών με αιχμή την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη.

Συνολικά κατέγραψε 17 παραβιάσεις που αφορούσαν 19 άτομα ή νομικές οντότητες που δέχθηκαν επίθεση και σχετίζονται με τα μέσα ενημέρωσης. 

Ειδική μνεία γίνεται και στο πρόβλημα των εκδικητικών αγωγών (SLAPP) κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων, που αφορούν πάνω από τις μισές περιπτώσεις παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2022 (58,8%). Οι αποζημιώσεις που απαιτήθηκαν από ιδιώτες και πολιτικούς κυμάνθηκαν από 8.000 ευρώ ως και 200.000 ευρώ.

Οι απειλές και η φυσική βία κατά δημοσιογράφων από την αστυνομία επίσης αποτελούν μεγάλο μέρος των συνολικών παραβάσεων (23,5%) που καταγράφει η έκθεση. Ονομαστική αναφορά γίνεται στην επίθεση που δέχθηκε ο Χρήστος Αβραμίδης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στις πιέσεις που δέχθηκε ο φωτορεπόρτερ Ιάσων Ραΐσης για φωτογραφία που κατέγραφε συμπεριφορά αστυνομικού κατά τη διάρκεια δίκης. 

Τέλος, τονίζεται ότι υπήρξαν και συλλήψεις δημοσιογράφων, όπως αυτή όπου ο Νορβηγός φωτογράφος Κνουτ Μπράι κρατήθηκε για έξι ημέρες στη Λέσβο με την κατηγορία της κατασκοπίας επειδή φωτογράφησε σκάφος στα ανοιχτά του νησιού.

Σχετικά θέματα

Απόψεις