Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα: Στο 3,9% τον Οκτώβριο έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο – Ασφυξία στα νοικοκυριά από την αισχροκέρδεια στις τιμές

Αύξηση σημείωσε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα,  σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.  Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός άγγιξε..

Αύξηση σημείωσε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα,  σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. 

Σημειώνεται, ότι σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο.

Tα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να ζήσουν σε περιβάλλον καλπάζουσας ακρίβειας χωρίς αύξηση στον μέσο μισθό και με αισχροκέρδεια στον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Utility Bidder, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ με τον χειρότερο συσχετισμό ανάμεσα στον πληθωρισμό και τον μέσο μισθό.

Στην εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα συνέβαλαν οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες καλπάζουν εξανεμίζοντας τους ούτως ή άλλους ισχνούς μισθούς και οδηγώντας τα νοικοκυριά στην απελπισία. Συγκεκριμένα, οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν 9,3% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 8,2% τον Σεπτέμβριο. 

Οι τιμές της ενέργειας συνέχισαν να μειώνονται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (μείωση 6,9% έναντι 18,3%).  

Θυμίζουμε ότι το Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγράφηκαν αυξήσεις σε δημητριακά για πρωινό, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά λαχανικά.

Την ίδια στιγμή σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,9% από 4,3% τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να είναι πλέον χαμηλότερος από της Ελλάδας, ενώ τους προηγούμενους μήνες συνέβαινε το αντίθετο. 

Στην Ευρωζώνη, οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν 7,5% έναντι αύξησης 8,8% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,6% (4,7% τον Σεπτέμβριο) και των μη ενεργειακών προϊόντων κατά 3,5% (από 4,1%). 

Σχετικά θέματα

Απόψεις