Απόψεις

Η… εισπήδηση του ΣΥΡΙΖΑ

 
Με έναρξη της διαδικασίας για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση επιχειρεί από σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς να αλλάξει την ατζέντα και να δη­μιουργήσει ένα άλλοθι προς μη κυβερνητικούς βουλευτές ώστε να εκλέξουν Πρόεδρο της Δη­μοκρατίας. Η διαδικασία αυτή, παρ’ ότι έχει λίγες ελπίδες να προχωρήσει, σηματοδοτεί την ανά­γκη του πρωθυπουργού να διαμορφώσει ένα δί­λημμα.
 
Η δεύτερη επιδίωξη του Σαμαρά είναι να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές για τη «μετά το μνημόνιο» εποχή, ώστε με αυτή στο χέρι να θέσει δίλημμα περί «σταθερότητας» στους βουλευτές και, αν δεν πιάσει το κόλπο, εν συνεχεία να το θέ­σει με εκλογικούς όρους στην κοινωνία.
 
Είναι αληθές ότι χωρίς ισχυρό δίλημμα δεν μπορεί να προσδοκά τίποτε. Εξίσου αληθές όμως εί­ναι ότι, για να θέσεις διλήμματα, πρέπει να διατη­ρείς μια στοιχειώδη αξιοπιστία. Εδώ όμως ο πρω­θυπουργός και η κυβέρνησή του εμφανίζουν θη­ριώδες έλλειμμα.
 
Αν έιχαν συγκρουστεί με την τρόικα σε μείζονα ζητήματα, αν είχαν στοιχειωδώς προστατεύσει τουλάχιστον τους πιο αδύναμους, αν είχαν επε­ξεργαστεί ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της χώ­ρας, αν είχαν καταπολεμήσει τη διαφθορά, αν είχαν στοιχειωδώς εκσυγχρονίσει τους ετοιμόρ­ροπους θεσμούς της χώρας, αν είχαν δώσει ένα ίχνος προοπτικής για τα επόμενα χρόνια, ίσως τώρα να είχαν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τα πεπραγμένα τους και να προτάξουν κάποια στοιχεία οράματος για το αύριο.
 
Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και αυτή είναι μια από τις αιτίες της εκτίναξης του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα επιχειρεί από την πλευρά του να εδραιώσει σχέση εμπιστοσύνης ή, έστω, ανοχής με ευρύ­τατα συντηρητικά κοινωνικά στρώματα.
 
ΤΟ ότι πρώτη φορά μίλησε χθες ο Τσίπρας για τα εθνικά θέματα, προσχωρώντας στην παραδοσι­ακή ελληνική διπλωματική ατζέντα, δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να μπει στο κάδρο της «εθνι­κής ενότητας», ώστε να αποσείσει τις κατηγορί­ες περί «αντεθνικών» θέσεών του, να καταδείξει τον ρεαλιστικό χαρακτήρα της πρότασής του και να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με ψηφοφό­ρους που κινούνται στα δεξιά του. Ο στόχος του είναι να διευκολύνει τη μετακίνηση ψηφοφόρων προς τον ίδιο ακόμη και απευθείας από τη Ν.Δ., ώστε να εκμεταλλευθεί το διευρυνόμενο ρήγμα μεταξύ του μεγαλύτερου κόμματος της κυβέρ­νησης με την παραδοσιακή βάση της.
 
Η απάντηση του Σαμαρά σε αυτήν την κίνηση δεν είναι εύκολη, αφού εκτός των άλλων κάθε δική του πρωτοβουλία εξαρτάται στον μέγιστο βαθμό από τις διαθέσεις της τρόικας, που έως αυτήν τη στιγμή δεν είναι οι ευνοϊκότερες…
* Ο Σταύρος Χριστακόπουλος είναι διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Το Ποντίκι»
(Επισκέψεις: 6 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend