Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Είναι άραγε η Πλεύση Ελευθερίας τέτοια;

Τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών μπορεί ο καθένας να τα διαβάσει από τη δική του οπτική. Όλες όμως έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την καθαρή νίκη της ΝΔ, κάνεις που να μην αναγνωρίζει την καταβαράθρωση που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και κανείς που δεν αναγνωρίζει την εμφανή άνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας (εντυπωσιακή στα μεγάλα αστικά κέντρα). Δεν υπάρχει, όμως, και κανείς που να μην εξεπλάγη από τα ποσοστά που κατέγραψαν δύο μικρότερα κόμματα. Το κόμμα «Νίκη» και η «Πλεύση Ελευθερίας» -- του Παναγιώτη Λιαγκριδώνη

 του  Παναγιώτη Λιαγκριδώνη

Τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών μπορεί ο καθένας να τα διαβάσει από τη δική του οπτική. Όλες όμως έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την καθαρή νίκη της ΝΔ, κάνεις που να μην αναγνωρίζει την καταβαράθρωση που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και κανείς που δεν αναγνωρίζει την εμφανή άνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας (εντυπωσιακή στα μεγάλα αστικά κέντρα). Δεν υπάρχει, όμως, και κανείς που να μην εξεπλάγη από τα ποσοστά που κατέγραψαν δύο μικρότερα κόμματα. Το κόμμα «Νίκη» και η «Πλεύση Ελευθερίας».

Και ενώ για την «Νίκη» είναι ξεκάθαρο το που κινείται πολιτικά καθώς και από ποιους στηρίζεται (εκκλησιαστικά κέντρα και παράκεντρα) , τα δεδομένα με το κόμμα της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι αρκετά μπερδεμένα. Εδώ θα κάνουμε μία προσπάθεια να τα ξεμπερδέψουμε χρησιμοποιώντας στοιχεία της πρόσφατης ιστορίας της επικεφαλής της «Πλεύσης» καθώς και κάποια δεδομένα που εμφανίστηκαν λίγο πριν την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Πάμε στα δεδομένα λοιπόν.

  • Δεδομένο πρώτο: 5 Μαρτίου 2015, με μια τοποθέτηση που προκαλεί ερωτήματα και πυροδοτεί σφοδρές αντιδράσεις, η (πρόεδρος της τότε Βουλής)  Ζωή Κωνσταντοπούλου επιμένει στο ζήτημα της μη νόμιμης λειτουργίας της Βουλής λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/17736_i-zoi-konstantopoyloy-anoigei-thema-me-ti-hrysi-aygi
  • Δεδομένο δεύτερο: 7 Μαΐου 2015, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της Βουλής. Ο (καταδικασμένος πλέον) νεοναζί βουλευτής της εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός επιτίθεται στους διαδρόμους της Βουλής στην βουλευτίνα του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη. Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου αρνείται να συζητηθεί και να καταδικάσει το συμβάν και παραπέμπει στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής (sic). Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη διάσκεψη των προέδρων και αποχώρησαν από την συνεδρίασή της. «Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της Βουλής καλύπτει και εξωραΐζει την Χρυσή Αυγή, η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό» επισημαίνει το ΚΚΕ.

https://m.902.gr/eidisi/voyli/67008/voyli-apeilise-ti-liana-kanelli-o-hrysaygitis-lagos-arnithike-na-katadikasei-i-z

  • Δεδομένο τρίτο: Μετά τη σύναψη δανειακής σύμβασης από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε από το κόμμα και κατέβηκε ως υποψήφια στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με την Λαϊκή Ενότητα. Τον Απρίλιο του 2016 ανακοινώνει την ίδρυση της «Πλεύσης Ελευθερίας». Κατεβαίνει σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές καταγράφοντας ποσοστά γύρω στο 1,5%.
  • Δεδομένο τέταρτο: η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν προσδιορίζει τον πολιτικό χώρο που ανήκει η «Πλεύση Ελευθερίας» ούτε ως αριστερό ούτε ως δεξιό κόμμα. Και επειδή η κυρία Κωνσταντοπούλου αντιλαμβάνεται πλήρως τις διαφορές ανάμεσα στην αριστερά και την δεξιά και επειδή η ιδρυτική διακήρυξη της «Πλεύσης» μιλάει για συμπόρευση με κινήματα, αυτό μόνο ερωτήματα εγείρει. Συμπορεύεται η «Πλεύση» άραγε με στοιχεία του «δεξιού κινηματικού χώρου» και αν ναι ποια είναι τα στοιχεία αυτά; Γιατί τα μόνα «κινηματικά» στοιχεία του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου που γνωρίζουμε είναι από φασιστικά μέχρι νεοναζιστικά.

Εκτός αυτού το σύνθημα  “ούτε δεξιά ούτε αριστερά” είναι η ιδρυτική πράξη της γαλλικής “επαναστατικής δεξιάς” (“droite révolutionnaire”) και της φασιστικής ακροδεξιάς από το 1914 και μετά, ιδίως στη διάρκεια του μεσοπολέμου. Η παρακάτω αφίσα είναι του εθνικού μετώπου Γαλλίας δηλαδή του κόμματος της ακροδεξιάς Λεπέν.

  • Δεδομένο πέμπτο: 20 Ιανουαρίου 2019, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου συμμετέχει στα, ακροδεξιάς κατεύθυνσης, συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Την ίδια ώρα ερευνάται ως ανυπόστατη η πιθανότητα η κυρία Κωνσταντοπούλου να συμμετείχε έστω μία φορά σε συλλαλητήριο που να αφορά τη ζωή του λαού.

https://www.livemedia.gr/video/345473

  • Δεδομένο έκτο: 23 Ιουνίου 2022, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου συμμετέχει ως ομιλήτρια σε ημερίδα της, γνωστής, Eνωση Αποστράτων Αξιωματικών. Ποια είναι όμως η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών στην ημερίδα της οποίας συμμετείχε ως ομιλήτρια η κυρία Κωνσταντοπούλου; Ας θυμηθούμε.

Εδώ https://www.imerodromos.gr/enosi-apostraton-axiomatikon-stratoy-grammos-vitsi-chrysaygitiliki/

Και εδώ

https://armyvoice.gr/2020/10/enosi-apostraton-eaas-chrysi-aygi/?amp=1

  • Δεδομένο έβδομο: λίγες μέρες πριν την τελευταία εκλογική αναμέτρηση πλήθαιναν οι φήμες που έρχονταν από όλο και περισσότερες πηγές ότι η «Πλεύση Ελευθερίας» έχει την υπόγεια στήριξη του καταδικασμένου ναζί Κασιδιάρη. Οι φήμες αυτές μετά τις εκλογές έγιναν ενδείξεις, ίσως και αποδείξεις. Από «πρωτοπαλίκαρα» του ναζισταρά που καλούσαν στο twitter σε στήριξη της «Πλεύσης» μέχρι επίσημες καταγγελίες για προεκλογικό αγώνα σε συγκεκριμένες περιοχές της επαρχίας.

Ενδεικτικά, στην Ελασσόνα πρώην κομματάρχης της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια στέλεχος του κόμματος «Ελληνες» του καταδικασμένου Κασιδιάρη, δήλωνε ανοιχτά ότι ο ίδιος και άλλοι που προέρχονται από τον ίδιο χώρο θα ψηφίσουν «Πλεύση Ελευθερίας». Αντίστοιχα, σε άλλη περιοχή της Θεσσαλίας, πρώην χρυσαυγίτες βγαίναν φανερά στα χωριά και έξω από τα εκλογικά τμήματα τη μέρα των εκλογών και καλούσαν να ψηφιστεί η «Πλεύση Ελευθερίας».

https://m.902.gr/eidisi/politiki/331303/mikra-kommata-megala-antilaika-stirigmata

Σε όλα αυτά η κυρία Κωνσταντοπούλου καλείται να απαντήσει. Το κόμμα της έχει υπόγειες σχέσεις με καταδικασμένους νεοναζί; Η ίδια εξακολουθεί να υποστηρίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα αυτών που ακόμα και η αστική δικαιοσύνη έκρινε ένοχους για τη διεύθυνση ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης; Βέβαια όταν μιλάνε οι πράξεις τα λόγια περιττεύουν και οι πράξεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου βοούν.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις