Έγκυρο «ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το έγκυρο «ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κυριακή, είναι αυτό που θα παραμείνει «ΟΧΙ» και τη Δευτέρα

Πώς θα «μοιραστούν» τα «ΌXI» και τα «ΝΑΙ» τη Δευτέρα, μετά το δημοψήφισμα; Τα «ΟΧΙ» την Κυριακή θα είναι ένα ετερόκλητο σύνολο. Τη Δευτέρα θα πάψουν να είναι σύνολο. Πράγματα απλά που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Το κρίσιμο ζήτημα, λοιπόν, είναι τι θα σημαίνουν τα «ΌΧΙ» από τη Δευτέρα και μετά, εάν τελικά γίνει το δημοψήφισμα.

 Πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα

Πριν φτάσουμε, όμως, στη Δευτέρα ας ξεκινήσουμε από βασικά δεδομένα. Πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα με ερώτημα την αποδοχή ή όχι της πρότασης των δανειστών; Παρακολουθώντας την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, από τις προεκλογικές εξαγγελίες μέχρι την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για να …σκίσει τα μνημόνια, να τα καταργήσει με ένα άρθρο και να εφαρμόσει το «περιβόητο» πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η πολιτική του πρόταση ήταν διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαπραγμάτευση ήταν μια ακόμα ηχηρή απόδειξη πως μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει καμία θετική προοπτική για το λαό.  Αντίθετα, το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά» ήταν να καταθέσει μια πρόταση -μνημόνιο, αξίας 8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση- μνημόνιο των 8 δισ και αποσύροντας το  πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «βγήκε» εκτός λαϊκής εντολής. Τότε, όταν έστειλαν την πρόταση μνημόνιο, δεν είχαν τη δημοκρατική ευαισθησία να ρωτήσουν το λαό εάν συμφωνεί; Είχαν κάποια λαϊκή έγκριση για το μνημόνιο των 8 δισ.; Προφανώς και όχι.  

Οι δανειστές, παρόλο που στην αρχή έδειχναν να «πανηγυρίζουν», ζήτησαν παραπάνω μέτρα. «Λογικό». Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Ποιος δεν θυμάται πως όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις πρότειναν μέτρα, τότε οι δανειστές ζήταγαν περισσότερα; Έτσι γίνεται στη «δημοκρατική» και «πολιτισμένη» Ευρωπαϊκή Ένωση… Μετά την τελευταία πρόταση των δανειστών η κυβέρνηση απάντησε με δημοψήφισμα. Τότε «κατάλαβε» πως ήταν εκτός λαϊκής εντολής;..

Αυτά τα λίγα περί της μεγάλης δημοκρατικότητας της κυβέρνησης «πρώτη φορά Αριστερά», για να μην εμφανίζεται ως υπέρμαχος των λαϊκών συμφερόντων, ενώ ήδη είχε καταθέσει πρόταση – μνημόνιο! Μια πρόταση μακριά και από τα ελάχιστα που έταξε με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Θα το πούμε απλά: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το δημοψήφισμα όταν είδε πως είναι αδύνατον να υπογράψει την πρόταση των δανειστών, διότι θα πέρναγε από την πολιτική ταπείνωση – που ήδη είχε γίνει – στον πολιτικό εξευτελισμό.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ένα ερώτημα που βγάζει από το κάδρο την κυβέρνηση. «Ξεχνάμε» το μνημόνιο που πρότεινε και έχουμε απέναντι μας την πρόταση των δανειστών; ΄«ΌΧΙ»! Είναι προφανές πως η πρόταση των δανειστών είναι καταστροφική για το λαό, είναι μια ισοπέδωση πάνω στα συντρίμμια! Η κυβέρνηση δεν απαντά σε αυτή την πρόταση με ρήξη (ούτε για αστείο…), αλλά αντίθετα συνεχίζει να υπερασπίζεται το «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», με σκοπό μια καλύτερη διαπραγμάτευση εντός Ευρωπαϊκής Ένωση. Ζητάει την απόρριψη της πρότασης των δανειστών και προτείνει τι; Μια νέα διαπραγμάτευση, που θα μας πάει πού; Σε ένα παζάρι για ένα νέο μνημόνιο; Στην επαναφορά της πρότασης – μνημόνιο των 8 δισ.;

Η κυβέρνηση είχε το προνόμιο της διατύπωσης του ερωτήματος και το αξιοποίησε προς το πολιτικό της συμφέρον. Δεν δέχθηκε αλλαγές στο ερώτημα, γιατί «απλά» δεν είχε συμφέρον να το κάνει. Μεγάλη δημοκρατικότητα… Τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένα και από εδώ και πέρα το λόγο πρέπει να τον έχει ο λαός.  Για να δοθεί τέλος στην καταστροφή δεν φτάνει η απόρριψη της πρότασης των δανειστών. Τέρμα στην καταστροφή σημαίνει:  «ΟΧΙ» στο μνημόνιο των δανειστών – «ΟΧΙ» στο μνημόνιο της κυβέρνησης – «ΌΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Το «ΟΧΙ» για την επόμενη μέρα

Το πολιτικό περιεχόμενο του «ΟΧΙ» δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι μια πολιτική μάχη. Εάν το οικειοποιηθεί ολόκληρο η κυβέρνηση, τότε μπορεί να μετατρέψει σε εντολή για νέα διαπραγμάτευση και επαναφορά του μνημονίου των 8 δισ.  Θα χαρίσουμε το «ΟΧΙ» στον Τσίπρα; Ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ, με το δημοψήφισμα, επιδιώκουν να μεταφέρουν την ευθύνη στο λαό, προτείνοντας ένα «θολό» όχι. Η απάντηση είναι η μετατροπή αυτού του «θολού» «ΟΧΙ», υπέρ μιας νέας διαπραγμάτευσης, σε ένα απόλυτο «ΟΧΙ» σε κάθε μνημονιακή πρόταση (δανειστών και κυβέρνησης) , σε ένα απόλυτο «ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το άκυρο και η αποχή το λιγότερο δεν βοηθά. Αντίθετα δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να αυτοχαρακτηριστεί απόλυτος κάτοχος του «ΟΧΙ», να το εξηγήσει όπως αυτή θέλει και ερμηνεύσει ως εντολή για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το άκυρο και η αποχή μειώνει τη δυναμική ενός ισχυρού «ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την επόμενη μέρα. Παράλληλα διακινδυνεύει την επικράτηση του «ΝΑΙ» των δανειστών και της ΕΕ, το οποίο εκφράζεται πολιτικά στην Ελλάδα από εκείνους που έφεραν την καταστροφή. 

Το απόλυτο «ΟΧΙ» της ανατροπής μπορεί και πρέπει να είναι στους δρόμους και τη Δευτέρα. Όσο πιο σαρωτικό είναι το απόλυτο και ξεκάθαρο «ΟΧΙ», τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα την επόμενη μέρα. Θα είναι μια απάντηση στους εκβιασμούς των μνημονιακών και νέο – μνημονιακών, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Δεν χαρίζουμε το «ΟΧΙ» στην κυβέρνηση. Το έγκυρο «ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κυριακή, είναι αυτό που θα παραμείνει «ΟΧΙ» και τη Δευτέρα. Είναι το «ΟΧΙ» που θα σταθεί ενάντια σε κάθε νέο παζάρι της κυβέρνησης. Είναι το «ΟΧΙ» που συνεχίσει να απαιτεί αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ΤΩΡΑ, ανοίγοντας το δρόμο για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.

 

 

 

 

 

 

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

10 Σχόλια - "Έγκυρο «ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση"

 1. Ο/Η Πάνος Μ λέει:

  Έτσι ακριβώς. Χίλια δίκια. Κάθε μέρα γίνεται και ποιο τραγικό το κενό που έχει αφήσει η εγκατάλειψη του προγράμματος του 15ου συνεδρίου

 2. Ο/Η KOK λέει:

  Ο συριζα η δε σκεφτηκε η εκ του πονηρου παραθετει την προταση των θεσμων .Ναι η οχι ΝΑΙ σημαινει οτι ειναι υποχρεομενος να μη κανει αλλη διαπραγματευση.Δεχεται δηλ. τις προτασεις της Τροικας.Να πιστεψω οτι δεν ειχε καθολου στο μυαλο του ο συριζα οτι υπαρχει περιπτωση να βγει το ναι;Δεν ειχε μυαλο νασκεφτει οτι η ντοπια και ξενη τροικα θα χρησιμοποιουσε τρομολαχνεια μεσω των ΜΜΕ και λοιπων λακεδων.Μηπως λεω μηπως ητανε στημενο σκηνικο για να ξεπερασει την εσωκομματικη ατιπολιτευση και καλα ;Το οχι τι σημανει;Βλεπετε η κυβερνηση παλευει .Μια απο τα ιδια.Μετα αφιονισμενοι γιατι το ΚΚΕ δεν ειναι γιαλατζι Αριστερα εχουν αρχισει να το κατηγορουν απο τωρα γιατι τους ξεμπροστιζει.ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ Η ΝΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΝ να αναβαλουν το δημοψηφισμα.Παντως το σιγουρο ειναι οτι μας θεωρουν μαλακες.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΩ

 3. Ο/Η G.T. λέει:

  Όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προκαθορίζουν εξ αρχής την αξιοποίηση του ΟΧΙ ως διαπραγματευτικού χαρτιού για μια επονείδιστη ούτως ή άλλως συμφωνία, με πιο τρόπο ακριβώς θα χρησιμοποιήσουμε όσοι θέλουμε την έξοδο από την ΕΕ το δικό μας ΌΧΙ ; Ας μη ξεχνάμε δε, ότι ήδη πολλοί «αριστεροί» που επικαλούνται και το πάλαι ποτέ κομμουνιστικό τους παρελθόν (όπως ο Δελαστίκ και ο Π.Παπακωνσταντίνου) θέλουν να μεθερμηνεύσουν προκαταβολικά το ΟΧΙ ως επιστροφή στη δραχμή. Λυπάμαι κ. Χολέβα κάνετε σοβαρό λάθος. Το τριπλό ΟΧΙ πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Προσωπικά δε το χαρίζω σε κανέναν

 4. Ο/Η Babeuf λέει:

  Οφείλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου και να δηλώσω την υποστήριξή μου στον συντάκτη του παραπάνω κειμένου. Θα δεχθείς σύντροφε Μάκη αήθεις επιθέσεις από τους «γνωστούς – αγνώστους» τις επόμενες μέρες, θα πρέπει όμως να νιώθεις περήφανος γιατί βάδισες το δύσκολο δρόμο της τιμής και της αλήθειας.
  Αυτές τις κρίσιμες ώρες για όλους τους φτωχούς ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης, κανένας κομμουνιστής, κανένας, αριστερός, κανένας δημοκράτης, κανένας πατριώτης δεν μπορεί να σπιλώσει την προσωπική του υπόληψη υπακούοντας πειθήνια σε μια «άκυρη» πολιτική που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην πιο μαύρη αντίδραση της μεταπολεμικής περιόδου.
  Για όλους εκείνους που η Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος είναι βαθιά ριζωμένη μέσα τους, το ΟΧΙ στην κάλπη αυτήν την Κυριακή πρέπει να είναι πολιτικά ΕΓΚΥΡΟ.
  Από τη Δευτέρα θα δώσουμε τη μάχη της ερμηνείας.
  Όμως μέχρι την Κυριακή δίνουμε σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο τη μάχη του ΟΧΙ. Του μεγάλου ΟΧΙ της δικής μας γενιάς. Παρεμποδίζοντας ταυτόχρονα με όλες μας τις δυνάμεις όσους επιθυμούν να κάνουν τώρα «πίσω» πριν πάμε στις κάλπες ή να μικρύνουν και να μιζερέψουν το περήφανο ΟΧΙ του λαού αμέσως μετά.
  «Όσοι το χάλκεον χέρι
  βαρύ του φόβου αισθάνονται,
  ζυγόν δουλείας ας έχωσι.
  Θέλει αρετήν και τόλμην
  η ελευθερία.»
  Ανδρέας Κάλβος, Εις Σάμον

 5. Ο/Η cp λέει:

  Το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ από μόνα τους αρκούν. Τα περισσότερα εκ του πονηρού…
  Όποιος λέει ότι δεν κατάλαβε θέλει να μας κολάσει.

  …Καταλαβαινόμαστε τώρα – δε χρειάζονται περισσότερα.
  Κι αύριο λέω θα γίνουμε ακόμα πιο απλοί
  θα βρούμε αυτά τα λόγια που παίρνουν το ίδιο βάρος σ’ όλες
  τις καρδιές, σ’ όλα τα χείλη
  έτσι να λέμε πια τα σύκα: σύκα, και τη σκάφη: σκάφη,
  κι έτσι που να χαμογελάνε οι άλλοι και να λένε: «τέτοια ποιήματα
  σου φτιάχνουμε εκατό την ώρα» Αυτό θέλουμε κι εμείς.
  Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου,
  απ’ τον κόσμο
  εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…
  Γ.Ρίτσος

 6. Ο/Η Μαραβελάκη Αφροδίτη λέει:

  Μπράβο σύντροφοι! Ας μη ξαναστείλουμε τους ανθρώπους στα σπίτια τους! Το πιο βασικό είναι να είμαστε όλοι έξω τη Δευτέρα, να μην αφήσουμε περιθώρια στην κυβέρνηση να αλλάξει πλεύση, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει το όχι της Κυριακής να είναι βροντερό….

 7. Ο/Η kappas λέει:

  ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΕΥΡΑ…..! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!

 8. Ο/Η ΗΛΙΑΣ λέει:

  Όχι, ρε Κουτσούμπα και συ και τα εξαπτέρυγα, δεν είστε εκφραστές της πάλης των τάξεων, είστε η παιδική αρρώστεια του κομμουνισμού και δεν δικαιούστε να μιλάτε για αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα, ούτε για πάλη των τάξεων. Έχετε κωλοκαθίσει προ πολλού στα αστικά έδρανα και κάνετε καθιστική διαμαρτυρία.. Ο αγώνας είναι στα πεζοδρόμια και τον κάνουν άλλοι. Έπρεπε προ πολλού να έχετε πάρει δρόμο.Μάλλον δεν θα έπρεπε καν να ασχολείστε με εκλογές. Κομμουνιστής είναι άλλο πράγμα, κάτι πιο βαθύ.

Άποστολή άρθρου μέσο Email