Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Έγκυρο «ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πώς θα «μοιραστούν» τα «ΌXI» και τα «ΝΑΙ» τη Δευτέρα, μετά το δημοψήφισμα; Τα «ΟΧΙ» την Κυριακή θα είναι ένα..

Πώς θα «μοιραστούν» τα «ΌXI» και τα «ΝΑΙ» τη Δευτέρα, μετά το δημοψήφισμα; Τα «ΟΧΙ» την Κυριακή θα είναι ένα ετερόκλητο σύνολο. Τη Δευτέρα θα πάψουν να είναι σύνολο. Πράγματα απλά που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Το κρίσιμο ζήτημα, λοιπόν, είναι τι θα σημαίνουν τα «ΌΧΙ» από τη Δευτέρα και μετά, εάν τελικά γίνει το δημοψήφισμα.

 Πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα

Πριν φτάσουμε, όμως, στη Δευτέρα ας ξεκινήσουμε από βασικά δεδομένα. Πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα με ερώτημα την αποδοχή ή όχι της πρότασης των δανειστών; Παρακολουθώντας την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, από τις προεκλογικές εξαγγελίες μέχρι την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για να …σκίσει τα μνημόνια, να τα καταργήσει με ένα άρθρο και να εφαρμόσει το «περιβόητο» πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η πολιτική του πρόταση ήταν διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαπραγμάτευση ήταν μια ακόμα ηχηρή απόδειξη πως μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει καμία θετική προοπτική για το λαό.  Αντίθετα, το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά» ήταν να καταθέσει μια πρόταση -μνημόνιο, αξίας 8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση- μνημόνιο των 8 δισ και αποσύροντας το  πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «βγήκε» εκτός λαϊκής εντολής. Τότε, όταν έστειλαν την πρόταση μνημόνιο, δεν είχαν τη δημοκρατική ευαισθησία να ρωτήσουν το λαό εάν συμφωνεί; Είχαν κάποια λαϊκή έγκριση για το μνημόνιο των 8 δισ.; Προφανώς και όχι.  

Οι δανειστές, παρόλο που στην αρχή έδειχναν να «πανηγυρίζουν», ζήτησαν παραπάνω μέτρα. «Λογικό». Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Ποιος δεν θυμάται πως όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις πρότειναν μέτρα, τότε οι δανειστές ζήταγαν περισσότερα; Έτσι γίνεται στη «δημοκρατική» και «πολιτισμένη» Ευρωπαϊκή Ένωση… Μετά την τελευταία πρόταση των δανειστών η κυβέρνηση απάντησε με δημοψήφισμα. Τότε «κατάλαβε» πως ήταν εκτός λαϊκής εντολής;..

Αυτά τα λίγα περί της μεγάλης δημοκρατικότητας της κυβέρνησης «πρώτη φορά Αριστερά», για να μην εμφανίζεται ως υπέρμαχος των λαϊκών συμφερόντων, ενώ ήδη είχε καταθέσει πρόταση – μνημόνιο! Μια πρόταση μακριά και από τα ελάχιστα που έταξε με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Θα το πούμε απλά: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το δημοψήφισμα όταν είδε πως είναι αδύνατον να υπογράψει την πρόταση των δανειστών, διότι θα πέρναγε από την πολιτική ταπείνωση – που ήδη είχε γίνει – στον πολιτικό εξευτελισμό.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ένα ερώτημα που βγάζει από το κάδρο την κυβέρνηση. «Ξεχνάμε» το μνημόνιο που πρότεινε και έχουμε απέναντι μας την πρόταση των δανειστών; ΄«ΌΧΙ»! Είναι προφανές πως η πρόταση των δανειστών είναι καταστροφική για το λαό, είναι μια ισοπέδωση πάνω στα συντρίμμια! Η κυβέρνηση δεν απαντά σε αυτή την πρόταση με ρήξη (ούτε για αστείο…), αλλά αντίθετα συνεχίζει να υπερασπίζεται το «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», με σκοπό μια καλύτερη διαπραγμάτευση εντός Ευρωπαϊκής Ένωση. Ζητάει την απόρριψη της πρότασης των δανειστών και προτείνει τι; Μια νέα διαπραγμάτευση, που θα μας πάει πού; Σε ένα παζάρι για ένα νέο μνημόνιο; Στην επαναφορά της πρότασης – μνημόνιο των 8 δισ.;

Η κυβέρνηση είχε το προνόμιο της διατύπωσης του ερωτήματος και το αξιοποίησε προς το πολιτικό της συμφέρον. Δεν δέχθηκε αλλαγές στο ερώτημα, γιατί «απλά» δεν είχε συμφέρον να το κάνει. Μεγάλη δημοκρατικότητα… Τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένα και από εδώ και πέρα το λόγο πρέπει να τον έχει ο λαός.  Για να δοθεί τέλος στην καταστροφή δεν φτάνει η απόρριψη της πρότασης των δανειστών. Τέρμα στην καταστροφή σημαίνει:  «ΟΧΙ» στο μνημόνιο των δανειστών – «ΟΧΙ» στο μνημόνιο της κυβέρνησης – «ΌΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Το «ΟΧΙ» για την επόμενη μέρα

Το πολιτικό περιεχόμενο του «ΟΧΙ» δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι μια πολιτική μάχη. Εάν το οικειοποιηθεί ολόκληρο η κυβέρνηση, τότε μπορεί να μετατρέψει σε εντολή για νέα διαπραγμάτευση και επαναφορά του μνημονίου των 8 δισ.  Θα χαρίσουμε το «ΟΧΙ» στον Τσίπρα; Ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ, με το δημοψήφισμα, επιδιώκουν να μεταφέρουν την ευθύνη στο λαό, προτείνοντας ένα «θολό» όχι. Η απάντηση είναι η μετατροπή αυτού του «θολού» «ΟΧΙ», υπέρ μιας νέας διαπραγμάτευσης, σε ένα απόλυτο «ΟΧΙ» σε κάθε μνημονιακή πρόταση (δανειστών και κυβέρνησης) , σε ένα απόλυτο «ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το άκυρο και η αποχή το λιγότερο δεν βοηθά. Αντίθετα δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να αυτοχαρακτηριστεί απόλυτος κάτοχος του «ΟΧΙ», να το εξηγήσει όπως αυτή θέλει και ερμηνεύσει ως εντολή για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το άκυρο και η αποχή μειώνει τη δυναμική ενός ισχυρού «ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την επόμενη μέρα. Παράλληλα διακινδυνεύει την επικράτηση του «ΝΑΙ» των δανειστών και της ΕΕ, το οποίο εκφράζεται πολιτικά στην Ελλάδα από εκείνους που έφεραν την καταστροφή. 

Το απόλυτο «ΟΧΙ» της ανατροπής μπορεί και πρέπει να είναι στους δρόμους και τη Δευτέρα. Όσο πιο σαρωτικό είναι το απόλυτο και ξεκάθαρο «ΟΧΙ», τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα την επόμενη μέρα. Θα είναι μια απάντηση στους εκβιασμούς των μνημονιακών και νέο – μνημονιακών, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Δεν χαρίζουμε το «ΟΧΙ» στην κυβέρνηση. Το έγκυρο «ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κυριακή, είναι αυτό που θα παραμείνει «ΟΧΙ» και τη Δευτέρα. Είναι το «ΟΧΙ» που θα σταθεί ενάντια σε κάθε νέο παζάρι της κυβέρνησης. Είναι το «ΟΧΙ» που συνεχίσει να απαιτεί αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ΤΩΡΑ, ανοίγοντας το δρόμο για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις