Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εγκλημα στη Μεσόγειο: Άκαρπες για άλλη μια νύχτα οι έρευνες – Λιγοστεύουν δραματικά οι ελπίδες για επιζώντες

Σβήνουν πλέον οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου...

Σβήνουν πλέον οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου. Ενα από τα μεγαλύτερα ναυάγιο ξεριζωμένων στη Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τη στάση των κρατικών αρχών, στο έδαφος της απάνθρωπης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που δημιουργεί τέτοια εγκλήματα.

Με βάση τις μαρτυρίες των διασωθέντων ότι στο δουλεμπορικό πλοίο επέβαιναν μέχρι και 750 άνθρωποι, οι αγνοούμενοι φαίνεται να ξεπερνούν τους 550. Οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά το γεγονός πως εδώ και δύο 24ωρα δεν έχουν βρεθεί κανένας ζωντανός ή νεκρός είναι δυσοίωνο. 

Την Πέμπτη δεν εντοπίστηκε ούτε ένας επιζών αλλά ούτε και η σορός κάποιου από τους ξεριζωμένους. 

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 78. Από τους διασωθέντες, οι 47 είναι Σύροι, οι 43 Αιγύπτιοι, οι 12 Πακιστανοί και οι 2 Παλαιστίνιοι. Ανάμεσά τους υπάρχουν και 10 ανήλικοι, 5 Αιγύπτιοι και 5 Σύροι.

Σήμερα το πρωί πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από τον δήμο λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας. Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Εννέα Αιγύπτιοι που βρίσκονταν μεταξύ των διασωθέντων συνελήφθησαν από το Λιμενικό, καθώς, όπως προέκυψε από μαρτυρίες, φέρεται να είναι οι διακινητές. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη διακίνηση μεταναστών και πρόκληση ναυαγίου. Οι εννέα συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χρέωναν από 4 έως 7 χιλιάδες ευρώ «το κεφάλι», ενώ το μοιραίο δρομολόγιο φέρεται να ξεκίνησε από την Αίγυπτο, με ενδιάμεσο σταθμό στη Λιβύη.

Αγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των αγνοούμενων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν από 500 έως 750 άτομα, εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά που ήταν στο αμπάρι του σαπιοκάραβου. Εως τώρα δεν έχουν βρεθεί γυναίκες ή παιδιά.

Οι συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων και στέλνουν φωτογραφίες σε γιατρούς στο νοσοκομείο της Καλαμάτας προκειμένου να μάθουν νέα τους.

Τα νεκροί της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροψίες-νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου και να γίνει προσπάθεια ταυτοποίησης. Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις