Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

“Εφυγε” από τη ζωή ο κομμουνιστής – αγωνιστής Διαμαντής Μαυροδόγλου

Εφύγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο κομμουνιστής – αγωνιστής, στέλεχος του ΚΚΕ και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, Διαμαντής..

Εφύγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο κομμουνιστής – αγωνιστής, στέλεχος του ΚΚΕ και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, Διαμαντής Μαυροδόγλου. 

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της αναφέρει:

 “Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλο σεβασμό και περηφάνια τον σύντροφο Διαμαντή Μαυροδόγλου για δεκαετίες στέλεχος του ΚΚΕ και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή πλήρης ημερών.

Αποχαιρετά τον αγωνιστή της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, τον ανυποχώρητο κομμουνιστή στις φυλακές και τους τόπους εξορίας, τον πρωτοπόρο συνδικαλιστή, τον βουλευτή του ΚΚΕ, τον επί χρόνια πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μετέπειτα της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Ο σύντροφος Διαμαντής Μαυροδόγλου γεννήθηκε το 1924 στο Ελληνικό Αττικής από πατέρα αγρότη και μητέρα κόρη δασκάλου. Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο, πήγε για δύο χρόνια στη Σεβαστοπούλειο Τεχνική Σχολή, στους Αμπελόκηπους, απ’ όπου αναγκάστηκε να διακόψει για να βγει στη δουλειά στα 15 του χρόνια.

Το 1943 θα καταφύγει μαζί με τη μητέρα του στην Ηλιούπολη, γιατί οι Γερμανοί βομβάρδιζαν τη συνοικία που έμενε, γνωρίζεται με αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οργανώνεται στην ΕΠΟΝ και αργότερα στον ΕΛΑΣ. Στις αρχές του 1944 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Παίρνει μέρος σε πολλές μάχες των ανατολικών συνοικιών, στα Δεκεμβριανά και ακολούθησε στην υποχώρηση. Η Συμφωνία της Βάρκιζας τον βρήκε στη Λάρισα.

Μετά την επιστροφή, μαζί με άλλους συντρόφους ανασυγκροτούν την ΚΟΒ Ηλιούπολης και εκλέγεται μέλος του γραφείου της. Τον Ιούνιο του 1945 ομάδα χιτών επιτίθεται το βράδυ στο σπίτι του. Τον παίρνουν στο βουνό όπου τον βασανίζουν με αποτέλεσμα να μείνει αρκετές μέρες στο νοσοκομείο.

Στις αρχές του 1946 δουλεύει στην 6η Αχτίδα και εκλέγεται αντιπρόσωπος στην Αχτιδική Συνδιάσκεψη για το 7ο Συνέδριο του Κόμματος. Την περίοδο αυτή είχαν συγκροτηθεί και οι ομάδες αυτοάμυνας και ήταν υπεύθυνος της συνοικίας.

Το καλοκαίρι του 1946 πιάνει δουλειά σε εργοστάσιο βυρσοδεψίας. Τον Οκτώβρη του 1946 πιάνεται από χωροφύλακες και χίτες που πολιορκούν το σπίτι, τον χτυπούν μπροστά στη μητέρα του και ενώ προσπαθεί να τους ξεφύγει, τον τραυματίζουν στο πόδι.

Μετά το νοσοκομείο, όπου έμεινε έναν μήνα, φυλακίζεται στις φυλακές Χατζηκώστα, τον βάζουν στην απομόνωση και προχωρά σε 8 μέρες απεργία πείνας. Δικάζεται έξι χρόνια για παράνομη κατοχή όπλων, το ίδιο και η μητέρα του σε δυόμιση χρόνια και δήμευση της περιουσίας τους. Αποφυλακίζεται το 1950 και συνδέεται με το Κόμμα.

Το 1952 πιάνει δουλειά στο ίδιο βυρσοδεψείο, γράφεται στο σωματείο και εκλέγεται γραμματέας και υπεύθυνος στο χώρο του δέρματος στο συνδικαλιστικό τμήμα της ΕΔΑ.

Το 1962 απολύεται εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης. Δεν βρίσκει δουλειά λόγω της πολιτικής του δράσης με αποτέλεσμα να γίνει οικοδόμος, μωσαϊκός. Εκλέγεται στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μωσαϊκών ενώ είναι μέλος στο γραφείο του Τομέα Οικοδόμων της ΕΔΑ.

Στις δημοτικές εκλογές πριν τη δικτατορία εκλέγεται σύμβουλος στην Κοινότητα Ελληνικού.

Το 1965 με απόφαση του ΚΚΕ δημιουργούνται οι πρώτες παράνομες κομματικές ομάδες και είναι ανάμεσα στους πρώτους που συγκροτούν την κομματική ομάδα των οικοδόμων.

Με την επιβολή της δικτατορίας πιάνεται από την πρώτη μέρα. Από τη Φιλαδέλφεια πήγε στη Γιούρα, όπου έκανε πάνω από δύο χρόνια και μετά μαζί με άλλους χίλιους διακόσιους αγωνιστές εξορίζεται στο Λακκί της Λέρου. Με τη διάσπαση του Κόμματος το 1968, χωρίς ταλαντεύσεις τάσσεται με τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας. Απολύεται τον Αύγουστο του 1970 και αμέσως συνδέεται με το Κόμμα.

Μετά τη μεταπολίτευση, κομματικά και συνδικαλιστικά χρεώνεται στον κλάδο των οικοδόμων. Συμβάλει στην ανασυγκρότηση των σωματείων που διέλυσε η χούντα και στη δημιουργία της συντονιστικής επιτροπής και αργότερα στο πέρασμα της διοίκησης της ομοσπονδίας οικοδόμων στα χέρια των ταξικών δυνάμεων. Εκλέγεται πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων μέχρι το 1985.

Στο 10ο συνέδριο του Κόμματος εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επανεκλέγεται στο 11ο, 12ο και 15ο Συνέδριο.

Τον Νοέμβριο του 1977 εκλέγεται βουλευτής του Κόμματος, θέση που διατήρησε μέχρι το 1989.

Τον Νοέμβριο 1989 συνταξιοδοτείται και το 1992 εκλέγεται πρόεδρος στη διοίκηση της Ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΙΚΑ για πολλά χρόνια.

Ο σύντροφος Διαμαντής Μαυροδόγλου υπηρετώντας τους σκοπούς και τις αξίες του ΚΚΕ, του κόμματος της εργατικής τάξης, της τάξης του, αφήνει πίσω του μια πλούσια αγωνιστική κληρονομιά, παίρνει επάξια τη θέση του δίπλα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στα παιδιά του, συντρόφους Ζαφείρη και Δώρα, και στον εγγονό του σύντροφο Σταύρο». 

– Η πολιτική κηδεία του συντρόφου Διαμαντή Μαυροδόγλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9/11 στις 4 μ.μ. στο νεκροταφείο Ελληνικού. 

Οι οικοδόμοι αποχαιρετούν τον σύντροφό τους

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας «αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη και περηφάνια τον παλαίμαχο συνάδελφο και σύντροφο Διαμαντή (Τάκη) Μαυροδόγλου, που έφυγε χθες από τη ζωή πλήρης ημερών».

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Ο σύντροφος Τάκης διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για 10 χρόνια. Συνέδεσε τη θητεία του, ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με μεγάλους μαζικούς αγώνες και εμβληματικές κατακτήσεις του κλάδου. Τη μείωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 58 χρόνια, τον αγώνα για το 7ωρο – 5νθήμερο, για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων στους οικοδόμους.

Εμείς οι οικοδόμοι είμαστε πολύ περήφανοι για το σύντροφο Τάκη.

Στεκόμαστε με δέος μπροστά στην αγωνιστική πρωτοπόρα στάση ζωής του.

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη μορφή του που είναι αποτυπωμένη σε όλες τις στιγμές της ταξικής πάλης του οικοδομικού κινήματος. Πάντα με τη ντουντούκα στο χέρι να ενημερώνει τους οικοδόμους στους χώρους δουλειάς, τα γιαπιά, τα εργοτάξια, στις πιάτσες από τα χαράματα, με ήρεμο λόγο και αποφασιστικότητα για το δίκιο της τάξης μας. Ακούραστο και πρωτοπόρο στις πορείες των συνταξιούχων να δίνει παλμό με τα συνθήματα. Τέτοιοι αγωνιστές μπορούν να βγουν μόνο από τα σπλάχνα της Εργατιάς.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στα παιδιά του Ζαφείρη και Δώρα και στον εγγονό του Σταύρο».

Το ΠΑΜΕ αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο και συναγωνιστή Διαμαντή Μαυροδόγλου

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο και συναγωνιστή μας Διαμαντή Μαυροδόγλου που στον ένα αιώνα ζωής του αγωνίστηκε για το δίκιο του λαού μας, των εργαζομένων, των απομάχων της δουλειάς.

Είτε ως αντάρτης είτε ως εργάτης είτε στην εξορία και μέσα σε συνεχές καθεστώς διώξεων και διωγμών, αργότερα ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων, ως βουλευτής αλλά και ως πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο σύντροφος Τάκης διέθεσε με αυταπάρνηση και ανεξάντλητη δύναμη όλη τη ζωή του στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.

Ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων ήταν στην ιδρυτική συνέλευση δημιουργίας του ΠΑΜΕ το 1999 πλάι σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Μπροστά του στεκόμαστε με δέος, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από την πλούσια σε δράση ζωή του. 

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του συντρόφου, στα παιδιά του τη συντρόφισσα Δώρα και τον σύντροφο Ζαφείρη, στα εγγόνια του εγγόνια του Σταύρο, Βαλεντίνη και Διαμαντή και σε όλους τους οικείους του.

Σχετικά θέματα

Απόψεις