Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Έξω το δουλεμπορικό της «Χρυσής Αυγής» από τη Ζώνη!

Με πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Περάματος, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουνίου η μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσαν συνδικάτα..

Με πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Περάματος, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουνίου η μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσαν συνδικάτα του Πειραιά, ενάντια στο «σωματείο» – δουλεμπορικό που εγκαινίαζαν την ίδια ώρα οι χρυσαυγίτες στην πόλη, με τη συμμετοχή μεταφερόμενων από διάφορες περιοχές της Αττικής. Οι μεταλλεργάτες και οι κάτοικοι του Περάματος γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη στα τσιράκια των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων.

Τη συγκέντρωση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης διοργάνωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η ΠΕΕΜΑΓΕΝ,το Σωματείο Καθαριστών/στριών Πειραιά, το Σωματείο Λογιστών Πειραιά, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας και η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών.

Κάλεσμα συμμετοχής απηύθυναν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της περιοχής. Εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκαν ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ο Στ. Τάσσος,βουλευτής του Κόμματος.

Χαρακτηριστικό ήταν το σύνθημα στο πανό της Λαϊκής Επιτροπής Κορυδαλλού: «Επειδή είναι ναζί είναι εγκληματίες. Εξω οι φασίστες από τις λαϊκές συνοικίες». Καθαρό ήταν το μήνυμα που έστελνε και το πανό Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής: «Εξω το δουλεμπορικό της ΧΑ από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Δυναμώστε τα ταξικά συνδικάτα». «Μπλόκο στο φασισμό», έγραφε το πανό των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ενώ η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος καλούσε: «Απομόνωσε την εγκληματική δράση της φασιστικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Να τους τσακίσει η πάλη των λαών».

Στη διαδρομή που ακολούθησε, η πορεία σταματούσε σε κεντρικά σημεία και από την ντουντούκα διαβαζόταν το κάλεσμα των σωματείων στους εργάτες και το λαό του Περάματος να μην αφήσουν τους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι στις εργατογειτονιές της περιοχής.

Λυσσάνε εφοπλιστές και εργοδότες

Νωρίτερα, στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωση, ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου και πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα:

«Εδώ και δεκαετίες οι εφοπλιστές – εργοδοσία στη Ζώνη τα έδωσε όλα, για να ξεμπερδέψει μια και καλή με τα σωματεία στο χώρο, να ξεμπερδέψει με δικαιώματα και κατακτήσεις που είχε καταφέρει ο κλάδος μας με τους αγώνες του.

Προσπάθησε μέσα από βιομηχανία εκατοντάδων μηνύσεων να βάλει εμπόδια στη δράση των σωματείων, μέσα από απειλές και μπραβιλίκια σε όσους έμπαιναν μπροστά, να επιβάλει την ασυδοσία της στους χώρους δουλειάς.

Χρηματοδότησε το 2008 την ίδρυση αντισυνδέσμου, βάζοντας μπροστά τσιράκια των εργολάβων, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ, τάζοντας δουλειές σε εξαθλιωμένους συναδέλφους.

Αφού δεν μπόρεσαν με όλα τα παραπάνω να καταφέρουν τίποτα, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν και το πιο αντιδραστικό και το πιο επικίνδυνο χαρτί για τους εργαζόμενους. Εστησαν το δουλεμπορικό γραφείο με την Χρυσή Αυγή στο Πέραμα με τη μάσκα του σωματείου, που στα μουλωχτά κάνουν και τα εγκαίνια.

Κάθε φορά που η εργοδοσία σχεδίαζε να χτυπήσει τα σωματεία μας με όλους τους τρόπους την απάντηση την έδιναν οι ίδιοι οι εργάτες της Ζώνης με τη στάση και την παρουσία τους.

Να θυμίσουμε σε όσους το ξεχνούν ότι και στα πιο μαύρα για το λαό μας χρόνια, τότε που για να κάνεις μεροκάματο στη Ζώνη έπρεπε να σου βγάλει πάσο η χωροφυλακή και το λιμενικό, ακόμα και τότε που η απεργία σήμαινε φυλακή και εξορία, οι εργάτες έβρισκαν τους τρόπους να αντιδρούν οργανωμένα και να κερδίζουν.

Καλούμε σε ετοιμότητα

Τα ταξικά μας σωματεία, όπως και προηγούμενα, θα συνεχίσουν να καλούν σε ετοιμότητα όλους τους εργαζόμενους τη περιοχής, να απαντάμε μαζικά δυναμικά στην τραμπούκικη δράση τους, να απαντάμε όπως κάνουμε μέχρι σήμερα, αποκαλύπτοντας το ρόλο των ναζί σαν το μακρύ χέρι του συστήματος.

Τα δικαστήρια δεν μπορούν να σταματήσουν τη δράση των ναζί, γιατί το κεφάλαιο που τους ταΐζει και τους αξιοποιεί έχει στα χέρια του την εξουσία. Εκεί που πρέπει να καταδικαστούν είναι στη συνείδηση των εργατών, του λαού, ειδικότερα της νεολαίας που έχουν βάλει στόχο να ποτίσουν με το δηλητήριό τους.

Πρέπει να διώχνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους όπου πάνε να σηκώσουν κεφάλι, υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα σε εργατικά σωματεία, λαϊκούς φορείς και συλλόγους, που όταν πήγαν οι φασίστες να παρέμβουν βρήκαν μπροστά τους τοίχο, διώχθηκαν κακήν – κακώς από τον κόσμο.

Πρέπει όλη η δράση των σωματείων μας να στοχεύει στο σύστημα που τους δημιουργεί και τους τρέφει, κάθε φορά που επιλέγει το μαστίγιο αντί για το καρότο απέναντι στο λαό. Κάθε φορά που φοβάται ότι με ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις δεν θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του και βγάζει στη γύρα τα μαντρόσκυλά του για να τρομοκρατήσουν.

Τα λέμε αυτά γιατί πρέπει να μας απασχολήσει όλους η στιγμή που επιλέγουν να κάνουν τα εγκαίνια του δουλεμπορικού τους στη Ζώνη. Είναι η στιγμή που τεράστια μονοπωλιακά συμφέροντα σκοτώνονται για την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά που πωλείται από τη νέα συγκυβέρνηση.

Είναι η στιγμή που το κεφάλαιο στην Ελλάδα στηρίζει τη νέα συγκυβέρνηση, για να φέρει το τρίτο μνημόνιο και δεν θέλουν σε όλα αυτά στα πόδια τους τους εργάτες οργανωμένους, σε ταξική κατεύθυνση. Τους θέλουν φοβισμένους, τρομοκρατημένους να αποδέχονται όποια μέτρα έρχονται χωρίς αντιδράσεις.

Καλούμε κάθε φορέα της περιοχής, δήμους, συλλόγους, πολιτικές δυνάμεις της περιοχής του Πειραιά να πάρουν θέση και με ευθύνη να τοποθετηθούν ξεκάθαρα απέναντι στη λειτουργία του δουλεμπορικού της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα».

  • Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ ΟΤΑ στο Δήμο Περάματος, καταγγέλλει την πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου των Εργαζομένων που αρνήθηκε το αίτημα της παράταξης να πάρει απόφαση για καταγγελία των φασιστών και συμμετοχή στη χτεσινή συγκέντρωση.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις