Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΔΝΤ: Ελλείμματα και κρατικά χρέη στις πλάτες των λαών

Τα σπασμένα φορτώνονται στις πλάτες των λαών, καθώς τα επόμενα χρόνια θα πληρώσουν το μάρμαρο για τα κάθε είδους δημοσιονομικά μέτρα που ξετυλίγουν οι κυβερνήσεις

«Οι δημοσιονομικές προοπτικές υπόκεινται σε αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς οι πλήρεις συνέπειες του πολέμου είναι άγνωστες και θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα». Αυτό αναφέρεται στη νέα έκθεση (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε χτες στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «ακριβώς τη στιγμή που η αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία υποχωρούσε, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η αβεβαιότητα παρέμεινε, στη μετάβαση από την πανδημία στον πόλεμο».

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις πλάτες των λαών, καθώς τα επόμενα χρόνια θα πληρώσουν το μάρμαρο για τα κάθε είδους δημοσιονομικά μέτρα που ξετυλίγουν οι κυβερνήσεις πρώτα και κύρια για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων τους. Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα κρατικά χρέη μειώνονται από τα επίπεδα – ρεκόρ που έφθασαν το 2020, αλλά αυτό οφείλεται στον «προσωρινό θετικό αντίκτυπο από την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ οι κίνδυνοι παραμένουν υπερβολικά μεγάλοι».

Σε αυτό το πλαίσιο, το παγκόσμιο κρατικό χρέος αναμένεται να μειωθεί το 2022 και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί περίπου στο 95% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, 11 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Την ίδια ώρα, όπως λένε, η νομισματική πολιτική γίνεται πιο σφιχτή για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ενώ βέβαια το κόστος δανεισμού των κρατών θα αυξάνεται, περιορίζοντας τη δυνατότητα για κρατικές δαπάνες.

Ενδεικτικές είναι οι προγνώσεις του ΔΝΤ αναφορικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1% του ΑΕΠ στους κρατικούς προϋπολογισμούς μέχρι το 2019 μετατράπηκαν σε ελλείμματα ύψους 5,9% το 2020. Σε αυτό το φόντο, από το 2023 αναμένεται η επιτάχυνση της μείωσης των ελλειμμάτων που βέβαια για μια ακόμη φορά θα φορτωθεί στις πλάτες των λαών. Να σημειωθεί ότι η εξειδίκευση αυτής της πολιτικής για την Ευρωζώνη θα γίνει τους προσεχείς μήνες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Γιούρογκρουπ.

Ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός

Σε αντίστοιχη ρότα αναμένεται να κινηθούν τα βασικά μεγέθη του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού, ανεξάρτητα από την όποια κυβέρνηση βρεθεί στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ:

Πρωτογενές ισοζύγιο: Τα εμφανιζόμενα ελλείμματα ύψους 5,9% το 2021 μετατρέπονται σε πλεονάσματα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και μάλιστα με αυξητική τάση στο 2% το 2027.

Οι κρατικές δαπάνες (συνολικά) επίσης μειώνονται σταδιακά από το 57,9% του ΑΕΠ το 2021 στο 53,1% φέτος, στο 49,4% το 2023, στο 48,8% το 2024 και στο 45,7% το 2027.

Να σημειωθεί πως η μείωση κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών συνδυάζεται με τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ εκτιμά την άνοδο του ΑΕΠ στο 3,5% για το 2022 και 2,6% για το 2023, ενώ για τη συνέχεια αναμένεται επιβράδυνση, με ρυθμό 1,2% το 2026.

Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Σχετικά θέματα

Απόψεις