Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών: Να υιοθετηθεί επειγόντως η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Εθνικό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

 «Να υιοθετηθεί επειγόντως» η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού ζητά η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), απόδειξη πως εξυπηρετεί την ανάγκη..

 «Να υιοθετηθεί επειγόντως» η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού ζητά η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), απόδειξη πως εξυπηρετεί την ανάγκη για επαναφορά στην κερδοφορία των αεροπορικών ομίλων -που έχουν λάβει πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις λόγω πανδημίας- και όχι την ανάγκη για προστασία της υγείας και της ζωής.

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Κομισιόν και όλες τις χώρες μέλη» αναφέρει ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΤΑ, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, σε ανοιχτή επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει και στηρίζει προτάσεις που ευνοούν την κερδοφορία σε Τουρισμό και αερομεταφορές σε επίπεδο ΕΕ. Ενόψει της τουριστικής περιόδου του 2020 είχε προτείνει πληρότητα 100% στα αεροπλάνα. Αντίθετα δεν δείχνει τον ίδιο …ζήλο για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας και για μέτρα σε σχολεία και χώρους δουλειάς. 

Με κριτήριο την επιστροφή στην κερδοφορία ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ αναφέρει πως «οι εμβολιασμοί είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας για το ασφαλές άνοιγμα και πάλι των συνόρων και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης» και προσθέτει πως «ένα πανευρωπαϊκό, αμοιβαίως αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα που θα έδινε στις κυβερνήσεις την εμπιστοσύνη να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους και στους επιβάτες την εμπιστοσύνη να ταξιδεύουν αεροπορικώς χωρίς το φράγμα της καραντίνας».

Εξηγεί πως οι 290 αεροπορικές εταιρείες, που εκπροσωπεί η ΙΑΤΑ και εκτελούν το 82% των πτήσεων παγκοσμίως, θέλουν ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού διότι θα μπορούσε να συμβάλει «στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που είναι θεμέλιο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση».

Καθιστά σαφές πως για την αναζωογόνηση των κερδών των ομίλων των αερομεταφορών αλλά και του Τουρισμού «η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι βασικός παράγοντας που θα το επιτρέψει αυτό».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Εθνικό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

«Σήμερα, ξεκινά και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τον σχεδιασμό των εμβολιασμών στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της Αστυνομίας και του Στρατού, όπως ανακοίνωσε.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το εθνικό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το έγγραφο περιέχει, όπως ειπώθηκε, μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη και διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

«Σήμερα, ξεκινά και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Είναι ακόμα μια ελληνική καινοτομία. Θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει. Είναι, δε, και μια δικλίδα ασφάλειας διότι μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός», δήλωσε ο Κ.Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος   πως «δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό. Θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που θέτει ο Covid στις μετακινήσεις».

Οσον αφορά την θέση του για την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την πανδημία την Πέμπτη, είπε ότι «είναι κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τον τουρισμό μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Και σήμερα, μάλιστα, είδα ότι και η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) συντάχθηκε με αυτήν την πρόταση, διότι και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σε πρώτη φάση για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Θα θέσω το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής -τη διαδικτυακή – η οποία θα γίνει μεθαύριο το απόγευμα και εύχομαι πραγματικά να μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο ενιαίο σύστημα πιστοποίησης».

Σύντομα τα ραντεβού για 80-84 ετών

Η διαδικασία των εμβολιασμών, κατά τον πρωθυπουργό, προχωρεί ομαλά και με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει… Σύντομα, είπε, θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των υγειονομικών και των συμπολιτών μας άνω των 85 ετών και θ’ αρχίσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για την ομάδα από τα 80 έως και τα 84, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία, όπως υποσχέθηκε…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, έως αργά το απόγευμα είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Η συνέπεια των πολιτών στα ραντεβού ξεπερνάει το 95%.

«Η συμμετοχή των υγειονομικών, αλλά και των συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά η συμμετοχή των ηλικιωμένων συμπολιτών μας θα έλεγα ότι είναι συγκινητική και είναι πολύ όμορφες, πολύ ενθαρρυντικές και πολύ αισιόδοξες οι εικόνες τις οποίες είδαμε», ήταν το σχόλιο Μητσοτάκη. .

Μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου και ότι για να μην χάνεται κανένα εμβόλιο υπάρχει ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού που δεν γίνονται. Ποσότητες που πλεονάζουν, όπως είπε, θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της Αστυνομίας και του Στρατού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη των νησιών -ειδικά νήσων με μικρό πληθυσμό- και το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη και της επόμενης ηλικιακής ομάδας στον προγραμματισμό των ραντεβού.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη  θα θέσει «Την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων τύπων εμβολίων, με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. Και βέβαια της πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις