Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διεργασίες και σχεδιασμοί για «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» και στο στρατιωτικό σκέλος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες και παζάρια εντός του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, με την όξυνση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία,..

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες και παζάρια εντός του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, με την όξυνση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία, όπως και τις αντιθέσεις και τη μη «πλήρη ταύτιση» συμφερόντων στο εσωτερικό του ΝΑΤΟικού μπλοκ, να οδηγούν σε ένταση των πολεμικών προετοιμασιών και δαπανών στα κράτη της ΕΕ και της Ευρώπης, καθώς και σε επιτάχυνση σχεδιασμών γύρω από τη «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» και στο στρατιωτικό σκέλος.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται μεταξύ άλλων στις τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που ολοκληρώθηκε χτες. 

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, μιλώντας στη Διάσκεψη, αναφέρθηκε στην επίτευξη από την πλευρά της Γερμανίας του ΝΑΤΟικού στόχου για «αμυντικές» δαπάνες σε ύψος 2% του ΑΕΠ της (για πρώτη φορά μετά το 1992), ζητώντας ταυτόχρονα από τους Ευρωπαίους να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη στήριξη του Κιέβου, αλλά και για την ίδια τους την άμυνα, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές ή του πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με φόντο τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντ. Τραμπ σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο Σολτς δήλωσε ότι οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις είναι «καλύτερες από ποτέ» και η Ευρώπη πρέπει να συνεισφέρει με το μερίδιο που της αναλογεί, ενώ επανέφερε το αίτημα για αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής πυρομαχικών. «Οι ΗΠΑ παρέχουν βοήθεια ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταβάλλουμε μια τουλάχιστον συγκρίσιμη προσπάθεια», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus, το οποίο ζητά το Κίεβο από το Βερολίνο, ο Σολτς περιορίστηκε να αντιτείνει ότι η Γερμανία θα διαθέσει το 2024 τουλάχιστον 7 δισ. δολάρια για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο».

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν κατήγγειλε χτες την «αλλαγή στάσης» της Ρωσίας, στάση που «απαιτεί συλλογική αντίδραση» από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα.

«Το καθεστώς του Κρεμλίνου πριν από δύο χρόνια επιτέθηκε στην Ουκρανία (…) Ενέτεινε και σκλήρυνε τις επιθέσεις του εναντίον της χώρας μας σε επίπεδο παραπληροφόρησης και στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Β. Ζελένσκι στο Παρίσι.

«Πολύ ξεκάθαρα, υπάρχει ανάγκη για ευρωπαϊκή αντίδραση, αλλά και ευρύτερα από τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.

«Αν βλέπουμε πράγματα να συμβαίνουν, αν βλέπουμε να ανοίγει μια νέα φάση, πρέπει να έχουμε την οξύνοια να αρχίσουμε έναν νέο στρατηγικό και επιχειρησιακό προβληματισμό. Αυτό θέλει η Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν.

Κίεβο: Περιμένει «ώθηση» στη στήριξη από τις ΗΠΑ μετά τις συμφωνίες με Γαλλία – Γερμανία

 
Από τη συνέντευξη Τύπου των προέδρων Γαλλίας και Ουκρανίας μετά την υπογραφή «συμφωνίας ασφαλείας»
Από τη συνέντευξη Τύπου των προέδρων Γαλλίας και Ουκρανίας μετά την υπογραφή «συμφωνίας ασφαλείας»
Πηγή: Associated Press

Γερμανία και Γαλλία υπέγραψαν την Παρασκευή «συμφωνίες ασφαλείας» με την Ουκρανία, με προβλέψεις για μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που είχαν εξαγγελθεί από τις χώρες του G7 στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, τον Ιούλη του 2023.

Μετά την υπογραφή των συμφωνιών με Γερμανία και Γαλλία, ο Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συμφωνίες αυτές δεν είναι «μια εναλλακτική» στην υποστήριξη των ΗΠΑ (στο Κογκρέσο των οποίων έχει «μπλοκάρει» το νέο στρατιωτικό πακέτο ύψους 61 δισ. ευρώ για το Κίεβο που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν).

«Είμαστε όλοι μαζί. Και αυτή η συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας (…) είναι απαραίτητη για να νικηθεί η Ρωσία», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η υπογραφή των «συμφωνιών ασφαλείας» με τη Γαλλία και τη Γερμανία θα «δώσει ώθηση στις ΗΠΑ», για το ξεμπλοκάρισμα της στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον.

Στόλτενμπεργκ κατά των συζητήσεων για «ευρωπαϊκά πυρηνικά όπλα»

 
Πηγή: Associated Press

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρόταση της στρατηγικής «αμυντικής βιομηχανίας» της σε τρεις βδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προαναγγέλλοντας επίσης την ίδρυση ενός γραφείου αμυντικής καινοτομίας στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη βιομηχανική βάση της… Είμαι πεπεισμένη υπέρμαχος της διατλαντικής σχέσης μας και, ταυτόχρονα, πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη και αυτά τα δύο πάνε μαζί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε ένα πάνελ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η ίδια είπε επίσης ότι αν παραμείνει στην προεδρία της Κομισιόν και μετά τις επόμενες ευρωεκλογές, σκοπεύει να ορίσει έναν Επίτροπο Αμυνας της ΕΕ.

Τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να αποκτήσει δικά της πυρηνικά όπλα, ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, σχολίασε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και αυτός σε παρέμβασή του στη Διάσκεψη στο Μόναχο, επισημαίνοντας ότι τέτοια σχέδια «δεν βοηθούν», καθώς «απλώς θα υπονομεύσουν το ΝΑΤΟ σε μια περίοδο που πραγματικά χρειαζόμαστε αξιόπιστη αποτρεπτική ισχύ».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραδώσουν στην Ουκρανία «όσα υποσχέθηκαν». «Είναι ζωτικής σημασίας και επείγον οι ΗΠΑ να αποφασίσουν πάνω σε σειρά μέτρων για την Ουκρανία, διότι έχει ανάγκη αυτή τη στήριξη», υπογράμμισε.

«Να σταματήσουμε να κλαιγόμαστε για τον Τραμπ…»

 
Πηγή: Associated Press

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, που θεωρείται ο επικρατέστερος μέχρι σήμερα υποψήφιος να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ στη θέση του γγ του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να γκρινιάζει για όσα λέει ο Τραμπ και, αντιθέτως, να επικεντρωθεί σε όσα θα μπορούσε να κάνει η ίδια για την Ουκρανία.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε να μουρμουρίζουμε και να κλαιγόμαστε και να γκρινιάζουμε για τον Τραμπ», είπε ο Ρούτε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η εκλογή του Τραμπ «εξαρτάται από τους Αμερικανούς. Δεν είμαι Αμερικανός, δεν μπορώ να ψηφίσω στις ΗΠΑ. Θα πρέπει να συνεργαστούμε με όποιον βρίσκεται στην πίστα», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, η Ευρώπη θα έπρεπε να επενδύει περισσότερα στην άμυνα και να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών, και όχι μόνο επειδή μπορεί ο Τραμπ να επιστρέψει στην προεδρία. Τόνισε δε ότι πρέπει να αυξηθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία επειδή αυτό είναι προς το «συμφέρον της Ευρώπης».

Πρόσθεσε επίσης ότι μετά τις συνομιλίες που είχε με Αμερικανούς πολιτικούς στο Μόναχο είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που έχει μπλοκαριστεί, τελικώς θα εγκριθεί.

Απόψεις