Είναι οι Δίδυμοι Πύργοι της Ευρώπης;

topontiki.gr

Το δολοφονικό χτύπημα στη γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo», ακόμη κι αν δεν μπορεί να λάβει έναν τόσο βαρύ χαρακτηρισμό, θα έχει βαριές συνέπειες. Είναι ένα ηχηρό χτύπημα στον πυρήνα της Ευρώπης: στην ελευθερία έκφρασης γνώμης, στην ελευθερία της σάτιρας και στις απόψεις περί δικαιωμάτων.

Ευθεία σύγκριση με τους Δίδυμους Πύργους προφανώς δεν μπορεί να γίνει. Όλοι όμως μπορούμε να θυμηθούμε πόσα σήμανε το χτύπημα αυτό και πόσες αντιλήψεις άλλαξε παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, όπου ο δημόσιος διάλογος κινείται σε επίπεδο καφενείου, πολλοί θα σπεύσουν να μας πουν ότι οι «εθνοπροδότες της Αριστεράς» βάζουν σε ρίσκο τη χώρα με τις απόψεις τους περί μετανάστευσης. Άλλοι τόσοι θα βρεθούν να πανηγυρίσουν για ένα ακόμη ισλαμικό χτύπημα στην Ευρώπη, που «καλά να πάθει επειδή συνέβαλε στη δημιουργία των τζιχαντιστών με τους πολέμους της».

Oμως το παιχνίδι και ευρύτερο είναι και σοβαρότερο από όσα συζητούνται στο ελληνικό καφενείο. Στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα θα βρεθούν πολλά ερωτήματα που θα ζητούν απαντήσεις και θα αφορούν:

– Τις επιπτώσεις που θα έχει η δολοφονική επίθεση στη Γαλλία, όπου ήδη η Μαρίν Λεπέν προελαύνει δημοσκοπικά και τώρα βλέπει να της έρχεται σαν μάννα εξ ουρανού η ισλαμική τρομοκρατία.

– Τις επιπτώσεις που θα έχει μια μεγάλη στροφή της Γαλλίας στη σχέση της με τη Γερμανία και την ευρωζώνη, υπό το βάρος μάλιστα της γερμανικής οικονομικής και πολιτικής επέλασης, η οποία ενεργοποιεί τα γαλλικά εθνικά ανακλαστικά.

– Την ικανότητα της Γερμανίας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά να «στρίψουν» το καράβι τόσο στα ζητήματα της οικονομίας όσο και σε αυτά της μετανάστευσης και να δουν από άλλη σκοπιά τον κίνδυνο εκτροχιασμού της Γαλλίας αλλά και των άλλων χωρών του Νότου, με δεδομένο μάλιστα ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία αποτελούν χώρες υποδοχής μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων και ταυτοχρόνως συγκλονίζονται από τις επιπτώσεις της βάρβαρης – γερμανικής εμπνεύσεως – λιτότητας.

Στην Ελλάδα, όπου το μεταναστευτικό είναι ζήτημα αιχμής και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να συμβάλει με αρνητικό τρόπο στην εξέλιξη της κοινωνίας και των πολιτικών απόψεών της – εξ αιτίας και της συμφωνίας του Δουβλίνου, που την έχει μετατρέψει σε φυλακή ψυχών χωρίς διεξόδους για μετανάστες και πρόσφυγες –, η απαραίτητη συζήτηση για το μεταναστευτικό δεν έγινε ποτέ. Καιρός να αρχίσει. Κατά προτίμηση με σοβαρότητα…

 

 

Διαφήμιση

3 Σχόλια - "Είναι οι Δίδυμοι Πύργοι της Ευρώπης;"

 1. Ο/Η G Chat λέει:

  Η Λεπέν (αλλά και οι κάθε λογής και ονόματος ιμπεριαλιστές που κυβερνούν στην Ευρώπη) «προελαύνουν» σε βάρος των λαών γιατί κάποιοι αναλυτές ανώτερου επιπέδου από αυτούς του καφενείου θεωρούν αυτό που έγινε στην Charlie Hebdo «ένα ηχηρό χτύπημα στον πυρήνα της Ευρώπης: στην ελευθερία έκφρασης γνώμης, στην ελευθερία της σάτιρας και στις απόψεις περί δικαιωμάτων.»

 2. Ο/Η John Ionas λέει:

  Η σκέψη ,τό νά είναι προβοκάτσια,δέν περνά από τό μυσλό κανενός ; Αναλογισθείτε
  ποιός κερδίζει από όλο αυτό τό ανοσιούργημα.

  • Ο/Η Κ.Χ. λέει:

   Αν εννοείς «οργανωμένη» προβοκάτσια φαίνεται περισσότερο σαν συνομωσιολογία. Από την άλλη, αξίζει να σκεφτούμε ότι η όλη πολιτική της Γαλλίας τόσο η εσωτερική, όσο και η εξωτερική, διαμόρφωσε διαχρονικά μια κατάσταση, όπου τέτοιου είδους γεγονότα είναι κάτι περισσότερο από αναμενόμενα. Και επειδή βέβαια, κάθε τους κίνηση είναι πάντα καλά μελετημένη, σίγουρα υπήρχαν σχέδια αντίδρασης και αξιοποίησής τους, ώστε η όλη κατάσταση να εξελιχθεί τελικά προς όφελός τους…
   Η άμεση και μαζική κινητοποίηση στρατού και αστυνομίας χτες (Παρασκευή) είναι χαρακτηριστική. Και μετράμε τους πρώτους άμαχους νεκρούς από πυρά της αστυνομίας. Ένα νέο «patriot act», κατά τα πρότυπα του Μπους, αλλά με «γαλλικό άρωμα», βρίσκεται προ των πυλών. Θύματά του δεν θα είναι οι ισλαμοφασίστες τζιχαντιστές. Μετά το κυνήγι των μουσουλμάνων, σειρά θα έχει όποιος αντιτίθεται στα σχέδιά τους, ανεξάρτητα από θρησκεία, χρώμα κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άποστολή άρθρου μέσο Email