Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διαμαρτυρία στον Άρειο Πάγο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – “Να τελειώσει αυτή η ληστεία σε βάρος του λαού της χώρας”

«Για το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι αυτονόητο ότι αυτή η ληστρική μαυραγορίτικη λογική είναι μη αποδεκτή και θα συνεχίσουμε να την αντιπαλεύουμε με κάθε τρόπο», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Διαμαρτυρία στον Άρειο Πάγο πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, σωματεία και Ομοσπονδίες,  καθώς σήμερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφασίζει για τη δυνατότητα των περιβόητων εταιρειών διαχείρισης (servicers) να επισπεύδουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για λογαριασμό των funds σε βάρος της λαϊκής περιουσίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες σωματείων καθώς και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. Με τα δικά τους πανό απαίτησαν να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι που ξεσπιτώνουν τον λαό το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολουμενων Δικηγόρων.

«Για το εργατικό – λαϊκό κίνημα είναι αυτονόητο ότι αυτή η ληστρική μαυραγορίτικη λογική είναι μη αποδεκτή και θα συνεχίσουμε να την αντιπαλεύουμε με κάθε τρόπο», τονίζει το ΠΑΜΕ.

«Αυτή η ληστεία σε βάρος του λαού της χώρας μας πρέπει να τελειώνει», σημειώνει και απαιτεί να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία των εταιρειών διαχείρισης “κόκκινων” δανείων. Δίνουμε τη μάχη για την προστασία του λαού από τις τράπεζες και τα funds. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Την προηγούμενη διετία περισσότερα από 20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων αγόρασαν οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων (servicers) από ελληνικές τράπεζες.

 

Σήμερα, οι αρεοπαγίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα νομιμοποιήσουν τα funds, δηλαδή τα “κοράκια” και τους άρπαγες των λαϊκών κατοικιών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων με το γνωστό πλέον γκανγκστερικό τρόπο που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό.  Η απόφαση του δικαστηρίου, αν δηλαδή θα ανατρέψει ή όχι την προηγούμενη απόφαση τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που είχε αποφανθεί αρνητικά (δηλαδή υπέρ των δανειοληπτών), είναι κρίσιμη, αφού εκτιμάται ότι αφορά περί τους 700.000 πλειστηριασμούς. 

Με το προγενέστερο παλαιό νομοθετικό πλαίσιο (3156/2003) αυτά τα αρπακτικά (επί το ευγενικότερον  servicers ή funds) δεν μπορούσαν να προβούν σε δικαστικές ενέργειες εφόσον τα καθυστερούμενα δάνεια (κόκκινα δάνεια) τους είχαν παραχωρηθεί. Αντίθετα, ο νόμος του 4354/ 2015 για τα “κόκκινα” δάνεια προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης (fund), αλλά με ειδικές προϋποθέσεις ενημέρωσης και φορολογία κατά το ελληνικό δίκαιο.

Δηλαδή, ο νόμος του 2003 δεν επέτρεπε στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες, ενώ ο νόμος του 2015 άναψε το πράσινο φως στους servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς. 

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αποφανθεί για το θεσμικό κενό μεταξύ των δύο νόμων – του 3156/2003 και του 4904/2015 , το οποίο ανέδειξε η απόφαση Α.Π. 822/2022, τον περασμένο Οκτώβριο, μπλοκάροντας τους πλειστηριασμούς από τις εταιρείες διαχείρισης.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις