«Φωτιά» έχουν πάρει τα επιτελεία μεσολαβητών σε Κατάρ και Πακιστάν, με στόχο την αναβίωση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Ιράν, καθώς όσο περνά ο καιρός η Ουάσιγκτον αδυνατεί να επιβάλει τους όρους της και στο πεδίο των συγκρούσεων και στα τραπέζια του διαλόγου.
Παρότι Ιρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν και χτες τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αξιωματούχοι σε Κατάρ, Πακιστάν και ΗΠΑ επέμεναν ότι το παζάρι γίνεται και ότι μπορεί να οδηγήσει «σύντομα» σε συμφωνία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο «Fox News» είπε ότι ή το Στενό του Ορμούζ θα ανοίξει «πολύ σύντομα» ή το Ιράν θα υποστεί «πολύ δυνατά» πλήγματα.
«Είχαμε πολύ καλές συνομιλίες», ισχυρίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Καλιφόρνια επαναλαμβάνοντας πως το Ιράν επιδιώκει συμφωνία.
Το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, αλλά δεν έχουν προγραμματιστεί απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ. Ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ την Τρίτη, με την Ντόχα να αναφέρει ότι συζήτησαν «τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων».
Στο μεταξύ οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.
«Axios»: Το σχέδιο της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν – Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ
Κατά τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο «Axios», που επικαλείται δυο «πηγές στην περιοχή», συζητείται συμφωνία για προσωρινή διευθέτηση, διάρκειας 60 ημερών, ανάμεσα στο Ομάν και στο Ιράν.
Η προκαταρκτική συμφωνία, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ μπορεί να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, προβλέπει πως όλα τα πλοία που εισέρχονται στο Στενό θα ακολουθούν τη βόρεια διαδρομή, στα ιρανικά χωρικά ύδατα και όλα όσα εξέρχονται θα περνούν από τα χωρικά ύδατα του Ομάν, χωρίς χρέωση.
Την περίοδο αυτή των εξήντα ημερών, εν αναμονή οριστικής συμφωνίας, το τμήμα του Στενού ανάμεσα στις δυο χώρες θα αποναρκοθετηθεί, πάντα κατά το κείμενο, που σημειώνει ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι ακόμη.
Οι ΗΠΑ ξεμένουν από πυραύλους
Μετά τα δημοσιεύματα του «Reuters» ότι ο αμερικανικός στρατός εξάντλησε μεγάλο μέρος των αποθεμάτων του σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς υψηλής ακρίβειας, κατά τη διάρκεια του πεντάμηνου πολέμου με το Ιράν και το CNN αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν εξαντλήσει σχεδόν το 80% των πυραύλων αναχαίτισης για το βασικό σύστημα πυραυλικής άμυνας THAAD. Το CNN, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε ότι «ο αμερικανικός στρατός έχει καταναλώσει σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα του αποθέματος πυραύλων THAAD σε σύγκριση με τους αριθμούς πριν από τον πόλεμο και περίπου τους μισούς πυραύλους αναχαίτισης “Patriot” από την έναρξη του πολέμου».
Τα μειούμενα αποθέματα πυρομαχικών, μαζί με τις ανησυχίες των συμμάχων της Μέσης Ανατολής για πιθανά ιρανικά αντίποινα, φέρεται να έπεισαν τον Τραμπ να ματαιώσει τα προγραμματισμένα μεγάλης κλίμακας πλήγματα εναντίον ιρανικών υποδομών, ανέφερε το CNN. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου απέρριψαν τις ανησυχίες για ελλείψεις σε αποθέματα.
Από 902.gr