Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, ένας αγαπημένος τραγουδιστής που υπηρέτησε πιστά μέχρι την τελευταία στιγμή το λαϊκό, ρεμπέτικο τραγούδι, γνωστός στο ευρύ κοινό με το μικρό του όνομα, με μία διαδρομή στο πάλκο και τη δισκογραφία που ξεκίνησε από τον Λαγκαδά, όταν ακόμα ήταν μικρό παιδί, μέχρι την τελευταία στιγμή, καθιερώθηκε ως γνήσιος λαϊκός ερμηνευτής. Τον κέρδισε το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή με σεβασμό, αφοσίωση και αγάπη.
Ο Αγάθωνας γεννήθηκε στις 2 Γενάρη του 1955 στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης από Μικρασιάτες πρόσφυγες και σε ηλικία περίπου 16 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική. Ως αυτοδίδακτος, έπαιζε σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα, μαντολίνο.
Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι η ρεμπέτικη και αφιερώνεται σε αυτήν αποκλειστικά. Κατέχει πολλούς σπάνιους δίσκους γραμμοφώνου με ρεμπέτικα τραγούδια, και αξιοποιεί τη συλλογή του σε ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές.
Το 1977 δημιουργεί το “Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης”, με το οποίο παίζει σε μαγαζιά, κάνει συναυλίες και ηχογραφεί δύο δίσκους. Το 1981 αποφασίζει να κατέβει στην Αθήνα. Συνεργάζεται με σημαντικούς μουσικούς, γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής. Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Σούκας, Λάζαρος Κουταλίδης, Νίκος Φιλιππίδης και Νίκος Χατζόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς. Γίνεται πιο γνωστός και κάνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου συνέχισε την καλλιτεχνική του διαδρομή.
Σημαντική ήταν η προσφορά του στη διαφύλαξη και διάσωση του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την ανάδειξη παλιών ξεχασμένων και άγνωστων στο σύγχρονο κοινό τραγουδιών, που είχε συγκεντρώσει στο προσωπικό του αρχείο. Ρεμπέτικα τραγούδια έγραψε και ο ίδιος, ενώ υπήρξε και δεξιοτέχνης μουσικός όλων των έγχορδων νυκτών μουσικών οργάνων του ρεμπέτικου.
Η δισκογραφία του αφορά αποκλειστικά το ρεμπέτικο. Έχει ερμηνεύσει πολλά δημοφιλή ρεμπέτικα αλλά και παλιά, άγνωστα τραγούδια που είχε ανασύρει από το πλούσιο αρχειακό υλικό που κατείχε.
Τα τελευταία χρόνια ήταν σταθερά παρών στο μεγάλο πολιτιστικό – πολιτικό γεγονός, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», και βρέθηκε δίπλα στο ΚΚΕ σε μεγάλες μάχες, καλώντας τον λαό να στηρίξει το Κόμμα, ενώνοντας τη φωνή του με άλλους καλλιτέχνες.
Αφιέρωμα στον Αγάθωνα Ιακωβίδη από τον νέο κύκλο της εκπομπής «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα», με τον Πάρη Μήτσου, (Attica tv):
Δισκογραφία
- Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (1982), Pan-Vox
- Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης Νο 2 (1983), Pan Vox
- Κάθε βραδάκι μια φωτιά (1985), Pan Vox
- Με στόχο την καρδούλα σου: νέα ρεμπέτικα με τον Αγάθωνα και την Κατερίνα Ξηρού / Βασίλης Νούσιας (1989), D.P.I. ATHENEUM ΕΠΕ
- Τα μπελεντέρια: σπάνια ρεμπέτικα σε νέα ηχογράφηση (1994), EROS
- Του τεκέ και της ταβέρνας (1996), EROS
- Αγάθωνας: την είδα απόψε λαϊκά / συμμετέχει η Γλυκερία (1998), EROS
- Ρεμπέτικα ντουέτα: Γκολές-Αγάθωνας, 18 σπάνια ρεμπέτικα (1999), EROS
- Κώστας Σκαρβέλης: από την Πόλη στον Πειραιά (2000), EROS
- Τα ρεμπέτικα της εργατιάς: Αγάθωνας-Γκολές (2001), EROS
- Δημώδη Άσματα (2002), EROS
- Πέντε Μάγκες Στον Περαία (2011), EROS
- Απτάλικα Και Άλλα (2013), MBI
- Alcohol Is Free, Single με τους Koza Mostra (2013), Platinum Records.
Το 2013 αποδέχθηκε την πρόσκληση του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα να συμμετάσχει μαζί τους στο Φεστιβάλ της Γιουροβίζιον στο Μάλμε της Σουηδίας, με το τραγούδι «Alcohol Is Free», με το οποίο προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης όπου κατέλαβαν την 6η θέση.