Πολιτισμός

Τι γυρεύει μια μπουλντόζα στην Αμφίπολη;

Εάν βρισκόσασταν περαστικός σε επαρχιακή οδό και συναντούσατε μία περιστροφική τσάπα, έναν υδραυλικό εκσκαφέα – φορτωτή και δύο φορτηγά με χωρητικότητα πάνω από 8μ3 το καθένα, τι θα φανταζόσασταν; Πώς βρεθήκατε σε λατομείο; Πώς συναντήσατε ένα νταμάρι; Πως κάποιο μεγάλο έργο κατασκευάζεται και ισοπεδώνεται η περιοχή; Όλα τα παραπάνω είναι πιθανά να τα σκεφτεί κανείς εκτός από ένα, που είναι και το πιο απίθανο… Πως τόσα βαριά μηχανήματα μαζεύτηκαν εκεί για μια ανασκαφή!

Για όσους, δε, έχουν στο μυαλό τους τη εικόνα του αρχαιολόγου με το τσαπάκι και το σκουπάκι η παραπάνω εικόνα δεν μπορεί να παρά να ήταν ένα, κατά κάποιο τρόπο, «πολιτισμικό σοκ».

Τα παραπάνω μηχανήματα, λοιπόν, επιστρατεύθηκαν για την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη…

Η επικοινωνιακή φρενίτιδα περί την Αμφίπολη ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου, αλλά οι αρμόδιοι για την ανασκαφή είχαν αποφασίσει τον τρόπο που θα διεξαχθεί πολλούς μήνες νωρίτερα, όπως αποδεικνύει και το έγγραφο που δημοσιεύουμε και αφορά στη διενέργεια, από την ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, μειοδοτικού διαγωνισμού για εργολαβία με αντικείμενο τις «Αποχωματώσεις και μεταφορά χωμάτων». Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 28 Μαίου 2014.

σάρωση0002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εύλογα αναρωτιόμαστε, το λόγο για τον οποίο, εφ’ όσον επρόκειτο για τέτοιες, βαρέως τύπου, τεχνικές εργασίες επάνω και δίπλα από ένα μνημείο και μάλιστα ένα μνημείο στο οποίο έχει αποδοθεί «εθνική αποστολή», δεν ζητήθηκε η γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στη βάση μιας αναλυτικής έκθεσης που θα περιέγραφε τις συνθήκες που επιβάλλουν (αν επιβάλλουν) τέτοιες, μη συνηθισμένες, πρακτικές;

Ομοίως αναρωτιόμαστε, τελικά ποιες θεσμικές δομές ασχολούνται και ελέγχουν πλέον την αρχαιολογική πολιτική; Οι διαδικτυακοί λογαριασμοί που φέρονται ως λογαριασμοί της ανασκαφής στην Αμφίπολη, χωρίς ωστόσο να έχουν καμία άδεια, δεν έχουν μπλοκαριστεί. Σαββατιάτικη εφημερίδα κυκλοφορεί βιβλίο για την Αμφίπολη, ενώ είναι γνωστό πως ακόμα και για καρτ – ποστάλ με φωτογραφία μνημείου ή αρχαιολογικού χώρου πρέπει να δώσει άδεια το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αλήθεια, η διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, έτσι όπως διαμορφώνεται από τα νέα επικοινωνιακά επιτελεία, στο εξής θα υπακούει στο δόγμα «όλα ελεύθερα, ντόρος να γίνεται;»

ολόκληρη Καρ. 2

 

 

Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Πολιτισμού, οι Καρυάτιδες αποκαλύφθηκαν ολόκληρες ενώ πιθανολογείται και η ύπαρξη τέταρτου θαλάμου. Γεγονός που αν επιβεβαιωθεί απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προσέγγιση του ταφικού θαλάμου. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες αντιστήριξης και υποστύλωσης των θαλάμων και η προετοιμασία για τις εργασίες του υποστύλωσης του τρίτου θαλάμου. Ωστόσο ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές σε ποιο βαθμό οι εκσκαφείς και τα φορτηγά που ανέβηκαν στο λόφο στην πρώτη φάση της ανασκαφής επηρέασαν τη στατική κατάσταση του μνημείου ώστε αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμορροπίας.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend