Κοινωνία

Αθώος ο Λάμπρος Γούλας – Αποκαλυπτικοί διάλογοι με τον αστυνομικό μάρτυρα κατηγορίας

Kατέπεσαν στο δικαστήριο οι κατηγορίες για «απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και «βίας κατά υπαλλήλων» – Ο Λ. Γούλας είχε καταγγείλει βασανιστήρια από τα ΜΑΤ

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε χθες  ο Λάμπρος Γούλας για τις κατηγορίες της «απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και της «βίας κατά υπαλλήλων».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Λάμπρος Γούλας, το Νοέμβριο του 2019 –  είχε καταγγείλει βασανιστήρια από τα ΜΑΤ – Διαβάστε εδώ:«Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες;».

«Ώς μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε μόνο ένας εκ των αστυνομικών της διμοιρίας 512, με τους συναδέλφους του που εκείνο το βράδυ συνέλαβαν τον Λ. Γούλα να βρίσκονται στο δικαστήριο. Ο μάρτυρας έδειξε να ενοχλείται από τις διευκρινιστικές ερωτήσεις της έδρας πέφτοντας σε αντιφάσεις μη μπορώντας να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο στο τέλος της κατάθεσής του να μην μπορεί να κρύψει τη σύγχυσή του και να κατεβαίνει από το βήμα του μάρτυρα κοκκινισμένος και ιδρωμένος.

«Δεν μπορώ να απαντήσω δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Για αυτο πάντα υπάρχει επικεφαλής», «ό,τι έχω πει στην κατάθεσή μου», «δεν μπορώ να θυμηθώ» ήταν οι βασικές απαντήσεις που έδινε ο άνδρας των ΜΑΤ απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, της εισαγγελέως, της συνηγόρου του Λάμπρου Γούλα, Άννυς Παπαρούσου αλλά και στον ίδιο που πήρε τον λόγο και με τη σειρά του έκανε ερωτήσεις στον μάρτυρα.

Ο ίδιος μάλιστα την ώρα που έλεγε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί μία σειρά γεγονότων που αφορούσαν τη σύλληψη του Λ. Γούλα, ήταν κατηγορηματικός στο ότι θυμάται τον τελευταίο λέγοντας με εριστικό ύφος το οποίο πρόδιδε την έλλειψη ψυχραιμίας «είμαι επαγγελματίας αστυνομικός και μπορώ να θυμάμαι ποιον έχω μπροστά μου».

Πρόεδρος: Πού βρισκόσασταν;
Μάρτυρας: Ημασταν Τσαμαδού και Στουρνάρη, είχε προηγηθεί επεισόδιο με μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΙΑΣ που δέχτηκε επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη […] Μπροστά μας ήταν συγκεντρωμένα 50-60 άτομα, λάβαμε εντολή να οπισθοχωρήσουμε. Όμως, υπήρξε φραστική επίθεση, μας πέταξαν μπουκάλια και προχωρήσαμε σε συλλήψεις.
Πρόεδρος: Αφού δεν είχατε αυτή την εντολή…

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας κατέθεσε ότι εκτός από μπουκάλια οι συγκεντρωμένοι πέταξαν και πέτρες πράγμα για το οποίο λίγα λεπτά πριν είχε πει πως δεν θυμάται να γίνεται.

Εισαγγελέας: Η κατηγορία αφορά απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Τραυματιστήκατε εσείς;
Μάρτυρας: Όχι.
Εισαγγελέας: Επειδή εσείς φέρεστε να είστε ο παθών.
Μάρτυρας: Εγώ μάρτυρας είμαι, δεν είμαι παθών!

Επισημαίνεται πως στην παραπάνω στιχομυθία στηρίχτηκε κομμάτι της εισαγγελικής πρότασης η οποία έκανε λόγο για τη δημιουργία «έντονων αμφιβολιών» από την κατάθεση του μάρτυρα και ως εκ τούτου ήταν αθωωτική.

Καταλυτικές ήταν όμως και οι ερωτήσεις του ίδιου του κατηγορουμένου προς τον μάρτυρα, ο οποίος επέμενε να απευθύνεται στον Λ. Γούλα στον ενικό με την πρόεδρο του δικαστηρίου να τον επιπλήττει τουλάχιστον τρεις φορές:

Λ. Γούλας: Πως με συλλάβατε;
Μάρτυρας: Σας ακινητοποιησαμε και σας βάλαμε χειροπέδες. Ναι υπήρξε ρίψη δακρυγόνων.
Λ. Γούλας: Πως με ακινητοποιήσατε;
Μάρτυρας: Έπεσε ο συνάδελφος πάνω σου.
Λ. Γούλας: Πως έπεσε; Μπρούμυτα ή ανάσκελα;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να θυμηθώ
Λ. Γούλας: Πως μου περάσατε χειροπέδες;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.
Πρόεδρος: Εδώ υπάρχει κενό.
Μάρτυρας: Αν θυμάμαι καλά οι χειροπέδες ήταν από πίσω. Θυμάμαι τον συνάδελφο να πέφτει πάνω του. Μιλάμε τώρα για σκηνές με ένταση. Αντιστάθηκε.
Λ. Γούλας: Πως σας αντιστάθηκα;
Μάρτυρας: Πριν μπουν οι χειροπέδες είχες προβάλει αντίσταση. Χτυπούσες με τα χέρια και τα πόδια. Αντιστεκόσουν.
Λ. Γούλας: Ενώ ήμουν πεσμένος πλάτη;
Μάρτυρας: Ναι
Πρόεδρος: Υπάρχουν αντιφάσεις.
Λ. Γούλας: Με συλλαμβάνετε και με πηγαίνετε που;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.
Λ. Γούλας: Δεν γνωρίζετε που με πήγατε; Δηλαδη εξαφανίστηκα; Τι ώρα με συλλάβατε;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι. Δεν είμαι σε θέση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι γνωρίζει το οτιδήποτε για την κακοποίηση και τα εμφανή τραύματα του Λ. Γούλα λέγοντας μάλιστα πως τον είδε μετέπειτα στην ΓΑΔΑ και του φάνηκε «εντάξει». Ο ίδιος δεν προσδιόρισε ακριβώς την ώρα ωστόσο ο κατηγορούμενος βρισκόταν στο νοσοκομείο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, πράγμα που καθιστά αδύνατο τον ισχυρισμό του μάρτυρα.

Αννυ Παπαρρούσου (δικηγόρος κατηγορούμενου): Ποιος τον κακοποίησε και γιατί;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.
Αννυ Παπαρρούσου: Προς τα πού κατευθυνθήκατε μετά τη σύλληψή του;
Μάρτυρας: Πήγαμε στην Μπουμπουλίνας αλλά δεν τον είχαμε μαζί. Τον δώσαμε σε άλλη διμοιρία.
Πρόεδρος: Αφού η διμοιρία σας τον συνέλαβε…
Μάρτυρας: Οδηγήθηκε με περιπολικό στη γαδα.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης

Υπέρ του Λ. Γούλα κατέθεσαν τέσσερις μάρτυρες οι οποίοι ήταν παρόντες στη σύλληψη και την κακοποίησή του.

«Είμαι κατηγορηματικός δεν υπήρξε ούτε μπουκάλι ούτε πέτρα. Δεν έπεσε τίποτα. Κάποια στιγμή η διμοιρία των ΜΑΤ άρχισε να οπισθοχωρεί. Και τότε ο κόσμος χειροκροτούσε. Αυτό πρέπει να τους εξόργισε. Τότε έριξαν δακρυγόνα. Εκείνη τη στιγμή κοιτάξαμε να απομακρυνθούμε γιατί τυφλωθήκαμε. Ξαναγυρνάμε να δούμε τι γίνεται και είδαμε να έχουν πέσει πάνω στον Λάμπρο 3-4 άνδρες των ΜΑΤ. Αν τον καταδικάσετε θα πρέπει να καταδικάσετε και εμένα γιατί ό,τι έκανε έκανα. Ήμασταν μαζί και δεν κάναμε τίποτα», κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας.

Η δεύτερη μάρτυρας υπεράσπισης, η οποία δούλευε εκείνη την ημέρα στο Καφενείο που είχε αποκλειστεί από δυνάμεις της αστυνομίας σημείωσε και εκείνη με τη σειρά της ότι οι αστυνομικοί κατά την αποχώρησή τους εκνευρίστηκαν από τα χειροκροτήματα των διαμαρτυρόμενων και εξαπέλυσαν αναίτια επίθεση.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ η οποία ήταν παρούσα στο περιστικό έξω από το Καφενείο με τον διοικητή του Α.Τ. Εξαρχείων, ο οποίος ήταν σε επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Ο υφυπουργός Λ. Οικονόμου συμφώνησε να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και να διαλυθεί ο κόσμος. Αλλά με το που πήγαν να αποχωρήσουν, γύρισαν και έριξαν χημικά», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος κατέθεσε μία γυναίκα η οποία περιέγραψε ότι είδε τον κατηγορούμενο «γυμνό, να τον χτυπάνε αστυνομικοί στο πάρκινγκ της Μπουμπουλίνας». Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί η αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου μετά την κατάθεση της τελευταίας μάρτυρα: «Και εσείς πώς αντιδράσατε εκείνη την ώρα; Αλλά τι λέω; Τι να κάνατε; Να καλούσατε την αστυνομία;».

«Ο μάρτυρας κατηγορίας έπεσε σε αντιφάσεις στην κατάθεσή του και δεν θυμόταν απολύτως τίποτα. Ήταν ξεκάθαρο ότι το κατηγορητήριο ήταν στημένο εξαιτίας των όσων ακολούθησαν στη Μπουμπουλίνας», είπε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Λάμπρος Γούλας μετά το την αθώωσή του.

(Επισκέψεις: 3.458 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend