Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αρλέτα — μια ξεχωριστή καλλιτεχνική παρουσία που σφράγισε το ρεύμα του «νέου κύματος»

Η Αρλέτα (το πραγματικό της όνομα ήταν Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα), μια ξεχωριστή παρουσία στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Σφράγισε σαν τραγουδίστρια και σαν δημιουργός το ρεύμα του «νέου κύματος», του οποίου είναι η τυπική εκπρόσωπος, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 8 Αυγούστου 2017 σε ηλικία 72 ετών

Η Αρλέτα (το πραγματικό της όνομα ήταν Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα), μια ξεχωριστή παρουσία στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Σφράγισε σαν τραγουδίστρια και σαν δημιουργός το ρεύμα του «νέου κύματος», του οποίου είναι η τυπική εκπρόσωπος, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 8 Αυγούστου 2017 σε ηλικία 72 ετών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 3 Μαρτίου το 1945. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα την δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής,  χωρίς ωστόσο να σταματά να ζωγραφίζει.

Παράλληλα με το τραγούδι έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων και έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ σκίτσα και πίνακές της συμμετείχαν σε δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Τζιά και την Αθήνα.

Το Νέο Κύμα ήταν ρεύμα του ελληνικού τραγουδιού που αναπτύχθηκε λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και αποτελούσε μια προσπάθεια σύνθεσης του λεγόμενου «έντεχνου» τραγουδιού με τη μορφή της μπαλάντας. Ο όρος είναι μετάφραση του ομώνυμου κινηματογραφικού κινήματος nouvelle vague, που επικράτησε στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του 1950 και μεταφέρθηκε στην ελληνική μουσική από τον Γιάννη Σπανό.

Οι καλλιτέχνες του «νέου κύματος»,  αρχικά ερμήνευαν τα τραγούδια τους- συνήθως με συνοδεία κιθάρας και πιάνου- σε μικρές αίθουσες, τις λεγόμενες μπουάτ (στην Πλάκα). Οι στίχοι στα τραγούδια του νέου κύματος έχουν περιεχόμενο ερωτικό, κοινωνικό και πολιτικό.

Στα πρώτα δισκογραφικά της βήματα, η Αρλέτα, συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις, και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο πρώτος δίσκος της το 1966 «Αρλέτα» περιελάμβανε τραγούδια των Γιάννη Σπανού, Νότη Μαυρουδή, Νίκου Χουλιάρα και Γιώργου Κοντογιώργου, από τα οποία ξεχώρισαν το «Μια φορά θυμάμαι», «Τις άδειες νύχτες», «Το πέτρινο χαμόγελο» και άλλα.

Την ίδια περίοδο εμφανίζεται σε γνωστές μπουάτ της Πλάκας, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφορούν οι δίσκοι της «Αρλέτα 2», «Στο ρυθμό του αγέρα» (1968), «12+1 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» (1969) και «Έξι μέρες» (1970).

Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό (Ένα Καπέλο με Τραγούδια). Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους «Περίπου» και «Τσάι Γιασεμιού». Σε αυτούς ξεχώρισαν τα τραγούδια, όπως «Σερενάτα», «Τσάι γιασεμιού», «Τα ήσυχα βράδυα» και «Βatida de coco».

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Από που πάνε για την άνοιξη» (Εκδόσεις Καστανιώτη) με στίχους, πεζά και ζωγραφιές. Οι δυο τελευταίοι δίσκοι της ήταν ο διπλός «Και πάλι χαίρετε» (2009) και ο αγγλόφωνος «Demo» (2010) με δέκα τραγούδια που βρέθηκαν 35 χρόνια μετά την ηχογράφησή τους στο αρχείο της «Lyra» και τα οποία δεν είχαν κυκλοφορήσει ως τότε.

Η τραγουδίστρια με την ιδιαίτερη, μελωδική φωνή, έκανε πολλές επιτυχίες, όπως το «Μια Φορά Θυμάμαι», «Τα Μικρά Παιδιά», «Ο Λύκος», η «Σερενάτα», το «Μπαρ το Ναυάγιο» και πολλά ακόμα.

 

 

 

 

Απόψεις