Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απογειώνεται η εμπορευματοποίηση της Υγείας με τα επί πληρωμή χειρουργεία

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στην εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου στον «Real FM»

Η κυβέρνηση απογειώνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας τόνισε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» στην εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου με αφορμή τον «τιμοκατάλογο» που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, νομιμοποιώντας το «φακελάκι».

Ο Γ. Γαλανόπουλος εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει λεφτά από έναν κόσμο που δεν μπορεί να πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο και θα στραφεί σε ένα φθηνότερο ιδιωτικό μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να χειρουργηθεί. 

«Δεν νομίζω πως μπαίνει στην ατζέντα της κυβέρνησης να χειρουργηθεί ο ασθενής τζάμπα, δεδομένου του στόχου που έχει, να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία σαν επιχειρηματικές μονάδες» και για να απαλλάξει τον κρατικό προϋπολογισμό από τη χρηματοδότησή τους, σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. 

Για τις λίστες αναμονής για χειρουργεία, αποκάλυψε ότι οι ασθενείς ξεπερνούν τις 93.000 και τόνισε: «Δεν είμαστε τεμπέληδες, προσπαθούμε. Απλώς είμαστε μόνοι μας». Περιγράφοντας την υποβαθμισμένη εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία, εξήγησε πως ο κόσμος έρχεται στο δημόσιο σύστημα και αναζητά υπηρεσίες γιατί δεν έχει να πληρώσει, αλλά και επειδή το εμπιστεύεται, ενώ, τώρα, καλείται να πληρώσει και τρίτη φορά από την τσέπη του για την υγεία του, την οποία έχει ήδη πληρώσει μέσω της φορολογίας του και των ασφαλιστικών του εισφορών. 

Ο Γ. Γαλανόπουλος υπογράμμισε πως υπάρχουν περίπου 6.500 κενά σε ειδικευμένους γιατρούς και σχεδόν 30.000 σε νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, τονίζοντας ότι οι απάνθρωπες τρέχουσες εργασιακές συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία με την εντατικοποίηση, υπερεφημέρευση, τους χαμηλούς μισθούς και τις συνεχείς μετακινήσεις διογκώνουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, καθώς αυτό οδηγείται είτε στη φυγή, είτε στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, ο Γ. Γαλανόπουλος αναφέρθηκε στην απεργία του κλάδου στις 22 Φλεβάρη, ενώ απεύθυνε κάλεσμα και για την πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, στην οποία θα συμμετάσχει και η ΟΕΝΓΕ, ώστε η ζωή να μην είναι ένα ρίσκο, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις