Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αποχαιρετούν τη δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ

Με πορείες, επίσημες τελετές και άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις οι Παλαιστίνιοι αποχαιρετούν την Σιρίν Αμπού Ακλέχ, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ χθες από τις..

Με πορείες, επίσημες τελετές και άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις οι Παλαιστίνιοι αποχαιρετούν την Σιρίν Αμπού Ακλέχ, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ χθες από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Την Τετάρτη, η μνήμη της Αμπού Ακλέχ τιμήθηκε σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις, όπως η Τζενίν, όπου σκοτώθηκε, η Ναμπλούς και η Ραμάλα, όπου μεταφέρθηκε η σορός της. Πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων.

Σήμερα, ξεκίνησαν στη Ραμάλα oι εκδηλώσεις για την κηδεία της δημοσιογράφου. Η σορός της Αμπού Ακλέχ μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Ιστιχάρι στο προεδρικό συγκρότημα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μιλώντας στην τελετή, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι το Ισραήλ είναι «πλήρως υπεύθυνο» για τον θάνατο του Αμπού Ακλέχ. «Απορρίπτουμε την κοινή έρευνα με το Ισραήλ για τη δολοφονία της Αμπού Ακλέχ», είπε ο Αμπάς και πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να αναζητήσουν δικαιοσύνη. Στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιήθηκε επίσης στρατιωτική τελετή για τον τελευταίο αποχαιρετισμό στη 51χρομη Παλαιστίνια.

Η σορός της θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή στο γαλλικό νοσοκομείο «St Louis» στο Σείχ Τζαράχ, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ζει η οικογένειά της.

Η ταφή της αναμένεται να γίνει αύριο Παρασκευή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ υπαναχωρεί πλέον από τους αρχικούς ισχυρισμούς του, ότι η δημοσιογράφος σκοτώθηκε από παλαιστινιακά πυρά. Υπενθυμίζεται ότι χθες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, ισχυρίστηκαν ότι ένα βίντεο που φαίνεται να δείχνει Παλαιστίνιους μαχητές να πυροβολούν σε ένα στενό της Τζενίν ήταν η απόδειξη ότι Παλαιστίνιοι είχαν σκοτώσει τη Αμπού Ακλέχ.

Ωστόσο, με τη μέθοδο του γεωεντοπισμού, αποδείχθηκε ότι το δρομάκι που εικονιζόταν στο βίντεο δεν βρισκόταν στην περιοχή όπου πυροβολήθηκε η δημοσιογράφος. Έτσι, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Αβίβ Κοτσάβι, είπε ότι «δεν είναι σαφές» ποιος πυροβόλησε την Αμπού Ακλέχ.

(Πηγή: Al Jazeeera, WAFA)

Απόψεις