Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργούν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής και της Κέρκυρας κλιμακώνοντας τον αγώνα για τις Συμβάσεις

Σε 24ωρη απεργία για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων προχωρούν σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής και της Κέρκυρας.

Σε 24ωρη απεργία για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων προχωρούν σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής και της Κέρκυρας.

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της απεργίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία θα κάνουν συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Στην Κέρκυρα η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων – Επισιτισμού – Τουρισμού θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Επισημαίνεται ότι το 2022 αναμένεται να αποτελέσει νέο έτος – ρεκόρ για τα κέρδη των επιχειρήσεων στον κλάδο του Τουρισμού. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας σημαντικά το αντίστοιχο μέγεθος του 2019 (18,2 δισ. ευρώ). Την ίδια στιγμή τα δικαιώματα των εργαζομένων συντρίβονται και οι όροι αμοιβής και δουλειάς χειροτερεύουν, κάτω από το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, την επίθεση της εργοδοσίας αλλά και τη …χείρα βοηθείας που τους προσφέρουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές που έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

«Στην Αθήνα, τον πυρήνα της τουριστικής κίνησης, όπου τα ξενοδοχεία και η Εστίαση λειτουργούν όλο τον χρόνο, οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι εδώ και πάνω από 10 χρόνια», σημειώνει το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής. Το 8ωρο ισοπεδώνεται, οι ώρες εργασίας αυξάνονται, οι υπερωρίες δεν αμείβονται, οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας και η απασχόληση μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων «έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά». Την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων «κλαίγονται» για τις ελλείψεις προσωπικού, οι ξενοδόχοι «πετάνε στην ανεργία εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολαβικούς, κάνοντας ταυτόχρονα απολύσεις “παλιών” εργαζομένων». Μάλιστα, το κύμα απολύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά και εργαζόμενους με συνδικαλιστική ιδιότητα και δράση.

 

Κάλεσμα και στους εργαζόμενους στην Εστίαση

 

Στην απεργιακή συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων το Συνδικάτο καλεί και τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, στα catering, στις μεγάλες αλυσίδες Εστίασης, στη διανομή, ώστε «με ενότητα και αλληλεγγύη να δυναμώσει η διεκδίκηση για τοπικές κλαδικές Συμβάσεις με σύγχρονα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και Εστίαση».

Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία στην Εστίαση, τα παραρτήματα και τις σωματειακές επιτροπές σε συντονισμό του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με συγκροτημένα δικαιώματα, καθορισμό ειδικοτήτων και καθηκόντων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο – 8ωρο – 40ωρο, ένταξη των διανομέων, των μαγείρων και των σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Με αυτόν τον σκοπό οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 7ος όροφος).

  • Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργαζόμενους του κλάδου, για την εξ αναβολής Γενική εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη (7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο), απευθύνει το κλαδικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.

Από 902.gr

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις