Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

“Αγία Σοφία”: Καταρρέει το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά

Πάνω από 3.000 οι αναμονές στο χειρουργείο, 21 βρέφη είναι σε λίστα αναμονής για χειρουργείο καρδιάς -Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους την Τετάρτη 28/9

Σε κατάσταση «συναγερμού» είναι τις τελευταίες μέρες γιατροί, νοσηλευτές, γονείς και παιδιά – ασθενείς για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, στο «Αγία Σοφία». Χιλιάδες ζωές τίθενται σε κίνδυνο από την πολιτική ξηλώματος που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, που τινάζει στον αέρα τη λειτουργία του. Θυμίζουμε ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχει βρεθεί και το άλλο Νοσοκομείο Παίδων της Αττικής, στην Πεντέλη, ενώ και το «Αγλαΐα Κυριακού» αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Με την κατάσταση του νοσοκομείου να έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού καταρρέουν τμήματα το ένα πίσω από το άλλο, οι εργαζόμενοι ήδη πραγματοποιούν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, ενώ την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη προχωρούν σε στάση εργασίας (11 π.μ. – 3 μ.μ.). Μαζί τους κινητοποιούνται και οι εργαζόμενοι στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης προσανατολίζονται σε αντίστοιχες αποφάσεις. Ολοι μαζί δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στις 12 μ., στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στη μεθοδευμένη προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης προς όφελος και πάλι των επιχειρηματικών ομίλων που θησαυρίζουν πατώντας στην πιο ζωτική ανάγκη της λαϊκής οικογένειας και στα τεράστια κενά των δημόσιων μονάδων.

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία αδειάζουν από βασικές ειδικότητες, όπως των αναισθησιολόγων, κι έτσι μόνο στο Παίδων «Αγία Σοφία» τουλάχιστον 3.000 παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για χειρουργείο, λόγω της έλλειψης προσωπικού, στοιχείο βέβαια όχι πρωτόγνωρο, αφού θυμίζουν τις πάνω από 2.800 αναμονές που υπήρχαν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου λειτουργούσε μέχρι σήμερα στο όριο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων εδώ και καιρό, κι έτσι τώρα η αναρρωτική άδεια δύο εργαζομένων καθιστά τη λειτουργία των τακτικών χειρουργικών αιθουσών αδύνατη. Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία ενός παιδιού η συνεχής αναβολή αναγκαίων χειρουργικών πράξεων και τι αντίκτυπο θα έχει στη μετέπειτα ζωή του. Ετσι, οι λαϊκές οικογένειες βρίσκονται με το μαχαίρι στον λαιμό, εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, ή στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή που θέσπισε η κυβέρνηση.

«Υπάρχουν καθυστερήσεις ακόμα και στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε νεογνά, με όποιες συνέπειες έχει η παραπάνω παραμονή τους στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών», λέει στον «Ριζοσπάστη» η Κασσιανή Ιωαννίδου, νεογνολόγος στο Παίδων «Αγία Σοφία», μεταφέροντας την απόγνωση του υγειονομικού προσωπικού. Και συνεχίζει: «Αν ένα νεογνό πρέπει να χειρουργηθεί τις πρώτες μέρες της ζωής του, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων αναγκαστικά εκμεταλλευόμαστε τη σταθερότητα του ασθενούς και το παρατείνουμε ώστε να καλυφθούν πιο έκτακτα περιστατικά. Ομως όσο σταθερή κι αν είναι η κατάσταση ενός νεογνού, η παράταση της νοσηλείας του σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας εγκυμονεί τον κίνδυνο των λοιμώξεων. Για παιδιά με σοβαρές παθήσεις αυτή η καθυστέρηση έχει καθημερινές επιπτώσεις στη ζωή τους, καθιστώντας και τα χειρουργεία αποκατάστασής τους τεχνικά πιο δύσκολα. Αυτά τα προβλήματα είναι γνωστά, δεν προέκυψαν ξαφνικά. Δεν είναι δυνατόν το 2022 να οδηγούμαστε σε εκπτώσεις στη λειτουργία της Ιατρικής, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει θέληση, γνώση, αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας. Αντί να τραβήξουμε μπροστά, δεν μπορούμε να κάνουμε τα στοιχειώδη, γιατί δεν έχουν στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό τα νοσοκομεία. Δεν γίνεται ένας άνθρωπος να είναι ετοιμοθάνατος για να χειρουργηθεί. Σε αυτές τις συνθήκες, ακόμα και τακτικά περιστατικά κάποια στιγμή θα γίνουν έκτακτα και αυτό είναι εγκληματικό».

Δυστυχώς η επισφαλής λειτουργία αφορά κάθε τμήμα και κλινική του νοσοκομείου.

21 βρέφη σε λίστα αναμονής για χειρουργείο καρδιάς

Το «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (ΕΚΑΣΚΑΠ) είναι το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο ΕΣΥ και το μόνο που λειτουργεί μέσα σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο, στο Παίδων «Αγία Σοφία», ενώ διαθέτει όλες τις παιδιατρικές ειδικότητες. Η παγκόσμια πρακτική, άλλωστε, είναι τα Παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα να λειτουργούν μέσα σε τριτοβάθμια Παιδιατρικά Νοσοκομεία. Το ΕΚΑΣΚΑΠ συστάθηκε ως Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο το 1993 και συγκροτείτο από δύο Καρδιοχειρουργικά Τμήματα, Καρδιολογικό Τμήμα, Καρδιοαναισθησιολογικό Τμήμα (τώρα δεν υπάρχει) και Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ).

Σήμερα λοιπόν η κατάσταση έχει ως εξής:

Από τον Ιούλιο του 2020 και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 διετίθεντο δύο μέρες χειρουργείου καρδιάς τη βδομάδα. Εκτοτε, οι δύο μέρες έγιναν μία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, πρόβλημα οξύτατο στο νοσοκομείο ήδη εδώ κι έναν χρόνο. Σήμερα, διατηρείται μεν η μία μέρα χειρουργείου τη βδομάδα, αλλά υπάρχει μεγάλη δυσκολία να χειρουργηθούν περισσότερα από ένα περιστατικό ανά μέρα χειρουργείου και ανά βδομάδα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν έξι βρέφη – νεογνά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο (Μονάδες Νεογνών και Καρδιολογικό Τμήμα) και αναμένουν χειρουργείο καρδιάς, ενώ υπάρχουν άλλα δεκαπέντε παιδιά στη λίστα χειρουργείου για επέμβαση καρδιάς. Είναι άγνωστο ακόμα το πότε θα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο για τα παιδιά της λίστας. Είναι προφανές ότι τα καρδιοπαθή παιδιά προς χειρουργείο δεν μπορούν να αναμένουν την επέμβαση στο διηνεκές, διότι τίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους. Ακόμη, η έκβαση του χειρουργείου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πότε πραγματοποιείται, αφού οι παρατάσεις επιβαρύνουν την κατάσταση των μικρών ασθενών.

Από την άλλη η Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) διαθέτει έξι σύγχρονες κλίνες, άλλη μια δωρεά από αυτές που πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση. Ομως στην πράξη λειτουργεί δύο με τρεις κλίνες, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει μειωθεί το νοσηλευτικό προσωπικό από 16 νοσηλευτές σε 10, λόγω αναρρωτικών αδειών και αποχωρήσεων – συνταξιοδοτήσεων. Οι μισοί δε από τους υπηρετούντες νοσηλευτές είναι νέες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, πράγμα που σημαίνει ότι αφενός χρειάζονται εκπαίδευση μηνών, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά, αφετέρου κάποια στιγμή θα φύγουν, όταν βρουν μια μόνιμη θέση κάπου αλλού, με αποτέλεσμα η όποια εκπαίδευσή τους στην ΚΕΜ να μην αξιοποιείται και το κενό να παραμένει!

Αποκαρδιωτική η «ακτινογραφία» των ελλείψεων

Το δε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΕΚΑΣΚΑΠ διατίθεται μόνο μία μέρα τη βδομάδα για καθετηριασμούς καρδιάς (διαγνωστικούς και επεμβατικούς) και στη μία αυτή μέρα μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι δύο καρδιακοί καθετηριασμοί, ενώ χρειάζονται πολλαπλάσιοι. Σημειώνεται ότι μέχρι το 2010 διετίθεντο 3 μέρες/βδομάδα και γίνονταν περίπου 400 καθετηριασμοί τον χρόνο, και τώρα με το ζόρι 80!

Ο καινούριος μαγνητικός τομογράφος, άλλη μια δωρεά – άλλοθι για την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, παραμένει άχρηστος εδώ και μια δεκαετία για μαγνητικές καρδιάς. Ετσι, τα καρδιοπαθή παιδιά αναγκάζονται να τις κάνουν εκτός του Παίδων, με οικονομικό κόστος, αφού εδώ και χρόνια δεν έχει υπάρξει μέριμνα για να προσληφθούν χειριστές και ιατροί για την πραγματοποίηση των μαγνητικών τομογραφιών καρδιάς!

Λόγω έλλειψης βιολόγων υπολειτουργεί και το εργαστήριο της μοριακής, με συνέπεια να μην βγαίνουν αποτελέσματα PCR για τον COVID-19 τα Σαββατοκύριακα (ακόμη και σε γενικές εφημερίες!). Λόγω αναρρωτικής άδειας δύο γιατρών που προστέθηκε στις χρόνιες ελλείψεις (το εργαστήριο λειτουργεί με το 1/3 των ιατρών που προβλέπεται) πλέον θα μπορούν να δουλεύονται μόνο τα εξαιρετικά επείγοντα δείγματα, ενώ από 1 Οκτώβρη δεν θα είναι δυνατή η κάλυψη των μισών εφημεριών! Η έλλειψη προσωπικού μαστίζει και το αιματολογικό και το βιοχημικό τμήμα, με αποτέλεσμα τα δείγματα στη βραδινή βάρδια κλειστής εφημερίας να στέλνονται στο διπλανό νοσοκομείο και να μην γίνονται κάποιες σημαντικές εξετάσεις, «να μην μπορείς να παρέμβεις έγκαιρα ή να καθυστερεί να βγει η επιβεβαίωση της υποψίας για ένα περιστατικό», όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι. Αντίστοιχες είναι και οι δυσκολίες λόγω έλλειψης ιατρών και στη Νευρολογική κλινική που παρακολουθεί εκατοντάδες παιδιά.

Στη Νευροχειρουργική υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι γιατροί, εκ των οποίων ο ένας είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Στη Χειρουργική υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι ιατροί από τις 10 θέσεις που υπάρχουν.

Με «ατομική ευθύνη» και οι μεταγγίσεις

Εγκληματική είναι και η κατάσταση στα δύο τμήματα Μεσογειακής Αναιμίας, που εξυπηρετούν περίπου 850 ασθενείς, κυρίως ενήλικες.

«Κάθε ανάγκη που έχουμε σκοντάφτει στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου», λέει στον «Ριζοσπάστη» η Μ.Δ., μεταγγιζόμενη ασθενής, περιγράφοντας την «οδύσσεια» που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα, Ελληνες και μετανάστες. «Επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έκλεισαν πολλά τμήματα Μεσογειακής Αναιμίας στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Επί ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν κλειστά. Σήμερα “διαρρέεται” ότι οι δύο κλινικές στο “Αγία Σοφία” θα συγχωνευτούν, επειδή συνταξιοδοτούνται γιατροί και αρνούνται να κάνουν προσλήψεις. Ισχυρίζονται προκλητικά ότι “δεν θα αλλάξει τίποτα, ο καθένας θα έχει τον γιατρό του”… Ερχονται άνθρωποι από την Εύβοια, τα νησιά και μαθαίνουν ότι ακυρώνονται οι μεταγγίσεις τους, λόγω ελλείψεων σε φιάλες αίματος, απόρροια της έλλειψης προσωπικού στην αιμοδοσία, στο ΕΚΕΑ και γενικώς της έλλειψης οργανωμένου σχεδίου κάλυψης των αναγκών σε αίμα. Οσοι έχουν καλό αιματοκρίτη φεύγουν χωρίς να μεταγγιστούν και ξαναέρχονται σε 4 ημέρες. Ενα μέρος των μετακινήσεων καλύπτεται, αλλά πού θα φάει, πού θα μείνει εκείνος που έρχεται από τις Κυκλάδες; Καμία οργάνωση, κανένας προγραμματισμός. Δεν μπορεί να επιβαρύνεται ο ασθενής με την ευθύνη να βρει αιμοδότη για να μεταγγιστεί, να παίρνω τον Γιώργο, τον Νίκο “έλα να δώσεις αίμα” για να έχω την πρώτη ή τη δεύτερη φιάλη αίματος που χρειάζομαι. Είναι υποχρέωση του κράτους και όχι ατομική ευθύνη του ασθενούς ή του εθελοντή», σημειώνει.

Οχι σε λύσεις – «μπαλώματα» που αναπαράγουν τα προβλήματα

Σε αυτό το φόντο, το υπουργείο Υγείας συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και 5μελή Επιτροπή από το Παίδων «Αγία Σοφία» για το ζήτημα των αναισθησιολόγων, όπου ανακοίνωσε νέα «μπαλώματα» και μετακινήσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «η ενίσχυση του νοσοκομείου θα γίνει με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης, ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου». Ενώ υποστήριξε ότι «η προκήρυξη θέσεων του “Αγία Σοφία” για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις θα γίνει κατά προτεραιότητα», καμιά δέσμευση δηλαδή.

Οι παραπάνω αναφορές προκάλεσαν την οργή των εργαζομένων στο νοσοκομείο:

«Εχουμε ξανακούσει για τις προκηρύξεις που ΘΑ γίνουν, έχουμε ξαναζήσει τη “λύση” των μετακινήσεων. Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας να πετάξει την ευθύνη στους γιατρούς “που δεν βάζουν πολλά περιστατικά στα χειρουργεία”. Οταν δουλεύουμε 36 ώρες σερί, χωρίς ρεπό. Οταν η εκπαίδευση των ειδικευόμενων, των αυριανών χειρουργών μένει πίσω όχι μόνο σήμερα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας», λέει στον «Ριζοσπάστη» η Ηρώ Αποστολοπούλου, μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, και διαμηνύει εκ μέρους των εργαζομένων: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Να καλυφθούν εδώ και τώρα και οι 7 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Απαιτούμε να δουλεύουμε αξιοπρεπώς. Να προσφέρουμε στους ασθενείς την υγεία που τους αξίζει. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να επαναλειτουργήσουν όλα τα τμήματα. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι/επικουρικοί. Να επιστρέψουν όλοι οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας».

Πηγη: Ριζοσπάστης 

Σχετικά θέματα

Απόψεις