Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας για τους μικρούς ασθενείς, «στον αέρα» τα χειρουργεία – Απαράδεκτες και συκοφαντικές οι δηλώσεις Γεωργιάδη

«Αποδείξαμε πως ό,τι μπορούσε ανθρωπίνως να γίνει έχει γίνει», ήταν ο προκλητικός ισχυρισμός του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη..

«Αποδείξαμε πως ό,τι μπορούσε ανθρωπίνως να γίνει έχει γίνει», ήταν ο προκλητικός ισχυρισμός του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να είναι στη λίστα αναμονής.

Μάλιστα, σαν να μη φτάνει το έγκλημα διαρκείας που φέρει την υπογραφή της, η κυβέρνηση επιτίθεται στους υγειονομικούς, σέρνοντας στα δικαστήρια τους εργαζόμενους του «Αγλαΐα Κυριακού» επειδή προχώρησαν σε στάση εργασίας.

«Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε την απόφαση, η στάση εργασίας θα κηρυχθεί παράνομη και τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά», είπε ο υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί, άρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο να κινητοποιούνται, ενώ, χυδαιολογώντας σε βάρος τους, τους καταλόγισε ότι διαμαρτύρονται λόγω …ευρωεκλογών! Την ίδια στιγμή, βέβαια, για να μην τιναχτούν στον αέρα τα χειρουργεία, επιστράτευσε ως λύση τις μετακινήσεις αναισθησιολόγων, και μάλιστα από τον «Ευαγγελισμό», με τους εκεί γιατρούς να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, αφού στα παιδιατρικά νοσοκομεία χρειάζονται παιδοαναισθησιολόγοι για να γίνουν με ασφάλεια τα χειρουργεία.

Σημειώνεται ότι οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» μείωσαν τη δύναμη του Αναισθησιολογικού Τμήματος από 11 σε 7, μια εξέλιξη για την οποία είχε προειδοποιηθεί η διοίκηση ήδη από τον Ιούνη του 2023. Το δε «Αγία Σοφία» λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με 12 αναισθησιολόγους, αντί για 17, όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμά του. Ολα αυτά ενώ τα συγκεκριμένα νοσοκομεία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της παιδιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα, εφημερεύοντας εκ περιτροπής μέρα παρά μέρα.

Με τους υγειονομικούς να οργανώνονται για να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης, σήμερα Τρίτη στο Παίδων «Αγία Σοφία» θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να αποφασίσουν για την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων είναι πολιτική επιλογή

Τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Υγείας αποδομεί με συγκεκριμένα στοιχεία η Ηρώ Αποστολοπούλου, ειδικευόμενη Παιδοχειρουργικής και μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων «Αγία Σοφία». Οπως δηλώνει στον «Ριζοσπάστη», πρόκειται για ισχυρισμούς που «απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα», αφού «παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων (αναισθησιολογικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) για τις ελλείψεις και τα κενά, η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί. Δεν προκηρύσσει το σύνολο των κενών θέσεων, δεν προχωρά σε άμεσες και γρήγορες διαδικασίες πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού».

Από την άλλη, αναδεικνύει ότι «ταυτόχρονα με τη διαρκή υποβάθμιση και υποστελέχωση της παιδιατρικής περίθαλψης, εξασφαλίζει “ζεστό” χρήμα στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό φαίνεται όλο το τελευταίο διάστημα, που οι υγειονομικοί των παιδιατρικών νοσοκομείων κινητοποιούνται και διεκδικούν. Οπως έγινε και το 2022, και το 2023, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού.

Αντίστοιχα και πιο πρόσφατα, ενάντια στην υποστελέχωση του Τμήματος Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας, ή ενάντια στη διαρκή υποβάθμιση και τις ελλείψεις στην περίθαλψη των μεταγγιζόμενων με μεσογειακή αναιμία.

Τώρα οι υγειονομικοί των παιδιατρικών νοσοκομείων, πλάι στους γονείς ξανά, κινητοποιούμαστε διεκδικώντας το αυτονόητο: Σύγχρονη, δωρεάν, ποιοτική παιδιατρική περίθαλψη για όλους τους ασθενείς. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ανοιγμα των χειρουργικών τραπεζιών που παραμένουν κλειστά εδώ και χρόνια.

Πολιτική είναι η επιλογή τους να αφήνουν τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα, να αφήνουν τις χειρουργικές αίθουσες κλειστές, χιλιάδες παιδιά να περιμένουν στις λίστες αναμονής και η κυβέρνηση να τρέχει να εφαρμόσει πάση θυσία τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία».

Αγωνία από τους αναισθησιολόγους

Τα παραπάνω καταγγέλλουν με ανοιχτή επιστολή τους και οι αναισθησιολόγοι των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων, «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», εκφράζοντας την αγωνία τους για την παρούσα αλλά και τη μελλοντική κατάσταση. Σημειώνουν ότι σε όσες επισημάνσεις, προειδοποιήσεις και προτάσεις έχουν εγκαίρως αναδείξει, «η απάντηση εκ μέρους της διοίκησης και του υπουργείου δίνεται αφού τα προβλήματα έχουν οξυνθεί σε βαθμό που πλέον παρακωλύεται σοβαρά η λειτουργία των νοσοκομείων και η επίλυσή τους μοιάζει αδύνατη».

Καταγγέλλουν την περαιτέρω εξόντωση του υπάρχοντος προσωπικού, που φέρνει χιονοστιβάδα παραιτήσεων και ένταση του προβλήματος, όπως και τα «εντέλλεσθε» και την καταναγκαστική εφημέρευση, ως μέτρα αντιεπιστημονικά, καταναγκαστικά και επικίνδυνα για την ασφαλή λειτουργία ενός νοσοκομείου. Επίσης, τις μειωμένες ανοιχτές αίθουσες, οι οποίες «δημιουργούν λίστες που κρατούν αιχμάλωτους τους μικρούς ασθενείς, πολλές φορές για χρόνια!».

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις