Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αναισθησιολόγοι: Αγωνία για την ομαλή λειτουργία των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών Νοσοκομείων

Σε ανοιχτή επιστολή τους οι αναισθησιολόγοι των Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» εκφράζουν την «κοινή μας αγωνία για την παρούσα κατάσταση αλλά και το μέλλον των αναισθησιολογικών τμημάτων και κατ’επέκταση την ομαλή λειτουργία των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών Νοσοκομείων

Σε ανοιχτή επιστολή τους οι αναισθησιολόγοι των Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» εκφράζουν την «κοινή μας αγωνία για την παρούσα κατάσταση αλλά και το μέλλον των αναισθησιολογικών τμημάτων και κατ’επέκταση την ομαλή λειτουργία των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών Νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, δεσμευόμαστε να πράξουμε τα μέγιστα δυνατά, ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των τμημάτων και του έργου που προσφέρουν».

Επισημαίνουν ότι «οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού μείωσαν τη δύναμη του αναισθησιολογικού τμήματος από 11 σε 7 αναισθησιολόγους, μια εξέλιξη για την οποία είχε προειδοποιηθεί η Διοίκηση ήδη από τον Ιούνιο του 2023. Το Παίδων Αγία Σοφία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με 12 αναισθησιολόγους, αντί για 17 όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμά του. Να σημειωθεί ότι οι 3 τελευταίες προσλήψεις έγιναν και πάλι μετά από το κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων, προκαλώντας έτσι την έκτακτη προκήρυξη θέσεων.

Τα Νοσοκομεία Παίδων σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της παιδιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα, εφημερεύοντας εκ περιτροπής μέρα παρά μέρα. Οι αναισθησιολόγοι είμαστε επιφορτισμένοι όχι μόνο με τη διεκπεραίωση των χειρουργείων, αλλά και την καταστολή, προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητες διαγνωστικές πράξεις, αλλά και οι επώδυνες (πχ ογκολογικές) θεραπείες στους παιδιατρικούς ασθενείς».

Σημειώνουν ακόμα ότι «επί σειρά ετών δεχόμαστε το βάρος του μεγάλου και δύσκολου έργου, το οποίο φέρουμε σε πέρας με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση θεωρώντας το αυτονόητο, ότι τα Νοσοκομεία αυτά δεν μπορεί παρά να λειτουργούν με ασφάλεια και ποιότητα. Βιώνουμε τα προβλήματα της καθημερινής λειτουργίας και της αφόρητης πίεσης των ελλείψεων προσωπικού -ιατρικού και νοσηλευτικού-και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις δουλεύοντας με ένταση, με υπέρβαση των ωραρίων, με χρωστούμενα ρεπό και άδειες.

Σε όσες επισημάνσεις, προειδοποιήσεις, προτάσεις έχουμε εγκαίρως αναδείξει, η απάντηση εκ μέρους της Διοίκησης και του Υπουργείου, δίνεται αφού τα προβλήματα έχουν οξυνθεί σε βαθμό που πλέον παρακωλύεται σοβαρά η λειτουργία των Νοσοκομείων και η επίλυση του μοιάζει αδύνατη».

Υπογραμμίζουν ότι η «πρόταση για κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων είναι η τελευταία γραμμή άμυνας των ιατρών του χειρουργικού τομέα, όταν φτάνει να αποτελεί το μόνο τρόπο για κρατήσουμε τα Νοσοκομεία μας ανοιχτά.

  • Γιατί η περαιτέρω εξόντωση του υπάρχοντος προσωπικού δημιουργεί φαινόμενο χιονοστιβάδας παραιτήσεων και επίταση του προβλήματος.

  • Γιατί τα “εντέλεσθε” και η καταναγκαστική εφημέρευση είναι μέτρο αντιεπιστημονικό, καταναγκαστικό και επικίνδυνο για την ασφαλή λειτουργία ενός Νοσοκομείου.

  • Γιατί οι μειωμένες ανοιχτές αίθουσες δημιουργούν λίστες που κρατούν αιχμάλωτους τους μικρούς ασθενείς πολλές φορές για χρόνια!

  • Γιατί τα έκτακτα περιστατικά συχνά εξυπηρετούνται σε ώρες και ημέρες αναντίστοιχες του προβλήματος τους.

  • Γιατί οι μετακινήσεις προσωπικού από άλλα Νοσοκομεία, εκτός από παράνομες τις περισσότερες φορές- επιτείνουν το πρόβλημα των ελλείψεων σε άλλα Νοσοκομεία, ενώ οι εξαίρετοι συνάδελφοι, όταν δεν έχουν εμπειρία στην παιδοαναισθησία, δεν μπορούν να προσφέρουν παρά ένα ψευδεπίγραφο “αριθμό” στη δύναμη του Νοσοκομείου.

  • Γιατί οι μειωμένοι αριθμοί επεμβάσεων υποθηκεύουν σοβαρά το μέλλον της χειρουργικής στα παιδιά στην Ελλάδα, αφού οι ειδικευόμενοι εκπαιδεύονται ελλιπώς.

  • Γιατί οι υποσχέσεις για λύση του προβλήματος είναι κενές και οι προκηρύξεις θέσεων χωρίς κίνητρα, καταλήγουν άγονες χωρίς υποψηφίους. Η τελευταία προκήρυξη κατέληξε με μόλις 3 υποψήφιους για 7 θέσεις στα δύο Νοσοκομεία.

Για τα σημερινά προβλήματα στα Παίδων δεν ευθύνονται οι ασθενείς, ούτε οι ιατροί και οι νοσηλευτές που ζητούν συνθήκες ασφάλειας και βιωσιμότητα των αναισθησιολογικών τμημάτων στα Παίδων».

Οι αναισθησιολόγοι «ζητούν από τις Διοικήσεις και το Υπουργείο να ανταποκριθούν με σοβαρότητα στα χρονίζοντα προβλήματα που δημιουργούν νέες προκλήσεις. Ζητούν επίσης από τους συλλόγους γονέων παιδιών και τους απλούς πολίτες να απαιτήσουν καλά στελεχωμένα και ποιοτικά παιδιατρικά Νοσοκομεία».

Σχετικά θέματα

Απόψεις