Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

17 Απρίλη. Ημέρα του Παλαιστίνιου κρατούμενου: Γενιές σημαδεμένες από την Ισραηλινή Κατοχή

Οι Παλαιστίνιοι και οι υποστηρικτές της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο τιμούν την 17η..

Οι Παλαιστίνιοι και οι υποστηρικτές της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο τιμούν την 17η Απρίλη κάθε χρόνο ως Ημέρα Αλληλεγγύης και υποστήριξης στους Παλαιστίνιους Πολιτικούς Κρατούμενους στις Ισραηλινές φυλακές.

Σήμερα, οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο θυμούνται τους φίλους και τους συγγενείς τους που κρατούνται στις Ισραηλινές φυλακές. Αυτή τη μέρα, όπως και σε όλη τη διάρκεια του έτους, οι οικογένειες κρατουμένων συχνά διαδηλώνουν και αγωνίζονται κρατώντας φωτογραφίες των κρατουμένων μελών της οικογένειάς τους για να διατηρήσουν τις ιστορίες τους ζωντανές.

Η σημερινή είναι μια μέρα διαμαρτυρίας ενάντια στην κατοχή και τις καθημερινές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Από την Nakba (καταστροφή) το 1948, ο παλαιστινιακός λαός ζει κάτω από στρατιωτικό νόμο που του έχουν επιβάλει οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στερώντας του το αναφαίρετο δικαίωμα  στην αυτοδιάθεση και εμποδίζοντας την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο (PNC) της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO) επέλεξε αυτήν την ημερομηνία για να υπενθυμίσει την απελευθέρωση του Μαχμούντ Μπακίρ Χατζάζι (Mahmoud Bakir Hijazi), του πρώτου Παλαιστίνιου κρατουμένου στις ισραηλινές φυλακές. Το PNC ήλπιζε ότι η επέτειος θα έστελνε ένα μήνυμα ελπίδας, αλληλεγγύης και ελευθερίας σε όλους τους Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ: ακριβώς όπως απελευθερώθηκε ο Hijazi το 1974, θα έρθει μια μέρα που θα απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι.

Στην Παλαιστίνη, η πολιτική κράτηση αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του Ισραηλινού Απαρτχάιντ καθεστώτος, με πάνω από το 20% των Παλαιστινίων να αντιμετωπίζουν τη φυλάκιση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

 Η Ημέρα των Παλαιστινίων Κρατουμένων καθιερώθηκε για να υπενθυμίζει στον κόσμο τους  χιλιάδες Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατουμένους που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές ή κέντρα κράτησης χωρίς κατηγορία ή δίκη για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων αυξάνεται καθώς οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να διεξάγουν εκστρατείες αυθαίρετων συλλήψεων, ενώ οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές εξακολουθούν να υφίστανται εκτεταμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας τους.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 4.450 Παλαιστίνιοι Πολιτικοί Κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων 140 παιδιά, 37 γυναίκες και αρκετοί βουλευτές, στις Ισραηλινές φυλακές και τα κέντρα κράτησης και πάνω από 440 κρατούμενοι κρατούνται χωρίς δίκη ή χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες (Διοικητική Κράτηση — μια «νόμιμη» πρακτική του Ισραήλ που κληρονόμησε από την Βρετανική αρχή του 1945).

Από το 1967 υπήρξαν 218 θάνατοι Παλαιστινίων κρατουμένων λόγω βασανιστηρίων και ιατρικής αμέλειας.

Από την αρχή της στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) και στη Λωρίδα της Γάζας το 1967, περισσότεροι από 1.000.000 Παλαιστίνιοι έχουν απαχθεί και φυλακιστεί από το Ισραήλ κάτι που ισοδυναμεί με τουλάχιστον ένα μέλος κάθε παλαιστινιακής οικογένειας να έχει τεθεί σε κράτηση από το Ισραήλ για αντίσταση στην κατοχή. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού παλαιστινιακού πληθυσμού και το 40% του παλαιστινιακού ανδρικού πληθυσμού. Περιλαμβάνει επίσης 10.000 γυναίκες που έχουν φυλακιστεί από το 1967.

Κατά παράβαση του άρθρου 49 της 4ης Συνθήκης της Γενεύης, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι μεταφέρονται βίαια έξω από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σε 22 φυλακές εντός του Ισραήλ και στερούνται το δικαίωμα επισκεπτηρίου, κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης ενώ υφίστανται συστηματικά βασανιστήρια τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Επιπλέον, 8.000 παιδιά έχουν συλληφθεί από το 2000. Κάθε χρόνο, 700 με 1000 παιδιά Παλαιστινίων υφίστανται την αυθαίρετη ισραηλινή στρατιωτική κράτηση, τις ανακρίσεις χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή μέλους της οικογένειας, βασανιστήρια, νυχτερινές εφόδους και συλλήψεις στα σπίτια τους, βάναυση μεταχείριση, λεκτική και σωματική κακοποίηση, σε ένα σύστημα όπου η κακομεταχείριση είναι ευρέως διαδεδομένη και θεσμοθετημένη. Για αυτούς τους νεαρούς κρατουμένους, λίγα δικαιώματα είναι εγγυημένα ακόμη και στα χαρτιά. Μετά την αποφυλάκιση, η εμπειρία της κράτησης συνεχίζει να διαμορφώνει και να σημαδεύει την πορεία των πρώην παιδιών – φυλακισμένων.

Ο Παλαιστίνιος Καρίμ Γιουνίς συνελήφθη στις 6 Γενάρη 1983 καταδικάστηκε σε ισόβια και βρίσκεται φυλακισμένος μέχρι σήμερα, συμπληρώνοντας 38 χρόνια. Είναι ο πιο παλιός πολιτικός κρατούμενος στις Ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο στην οποία λειτουργεί στρατιωτικό δικαστήριο ανηλίκων αποκλειστικά για τα παιδιά των Παλαιστινίων ηλικίας έως 12 ετών.

Σε αναλογία 1 προς 5 από τις περιπτώσεις που καταγράφηκαν από τη Διεθνή Προστασία για τα Παιδιά, τα παιδιά των Παλαιστινίων, ηλικίας 12-17 ετών, που κρατούνται για ανάκριση από τον ισραηλινό στρατό κατοχής αναφέρεται ότι τέθηκαν σε απομόνωση.

Σε δήλωση για την Ημέρα των Παλαιστίνιων Φυλακισμένων, ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσσι σημειώνει:

«Επιπλέον, και κατά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, το Ισραήλ τιμωρεί την Κυβέρνηση του Κράτους της Παλαιστίνης για την παροχή αποζημιώσεων στις οικογένειες των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που θεωρούνται μαχητές της ελευθερίας, παρακρατώντας τα παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα τα τελευταία χρόνια.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και όλους τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Ελλάδα να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ «την κατοχική δύναμη» ώστε να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες της Γενεύης και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ προκειμένου να σωθούν οι ζωές και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτικών κρατούμενων».

“Η Κατοχή Πρέπει να Λάβει Τέλος και οι Παλαιστίνιοι Μαχητές
για την Ελευθερία θα πρέπει να Ελευθερωθούν.”
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις