Ο καθείς εφ’ω ετάχθη…

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΚΑΣ Οικονομία • 11 Ιουνίου 2014

Μετά τις χτεσινές αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό επιτελείο,  οι ηγέτες των κομμάτων της συγκυβέρνησης βιάζονται να κλείσουν και το θέμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Και βιάζονται, γιατί όπως είναι γνωστό, η ΤτΕ θεωρείται ως ο θεματοφύλακας των πολιτικών, που εφαρμόζουν τα κόμματα της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας.

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής για τη βιασύνη τους, αποτελεί και η ανακοίνωση, που εκδόθηκε σήμερα το μεσημέρι από την ΤτΕ, στην οποία αναφέρεται: «Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενόψει της αποχώρησης, μετά τη λήξη της θητείας του στις 19 Ιουνίου 2014, του Διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον διορισμό του κ. Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή».

Με δεδομένο λοιπόν, ότι ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν ο «εκλεκτός» της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου που εφάρμοσε κατά γράμμα τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές μονόπλευρης σε βάρος των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς (μισθωτών- συνταξιούχων- ανέργων καθώς και αυτοαπασχολούμενων αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων), θεωρείται απίθανο να μην υιοθετηθεί από το υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ. Αυτό το έργο, του το αναγνώρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με δηλώσεις που έκανε χτες- στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλιου- μετά τον άνασχηματισμό της κυβέρνησης και την αντικατάσταση του Γ. Στουρνάρα με τον (επίσης άνθρωπο των τραπεζιτών) Γκίκα Χαρδούβελη.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ, που προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο να διορίσει στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τον Γιάννη Στουρνάρα, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζελος, έκαναν δηλώσεις. Με τις δηλώσεις τους αυτές, έσπευσαν να εκθειάσουν την προσήλωση του αποχωρούντα διοικητή Γ. Προβόπουλου, στην εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας, τις οποίες είχαν συναποφασίσει από κοινού η κυβέρνηση με τους δανειστές της (τρόϊκα ΔΝΤ- ΕΕ- ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διοικητή κ. Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή. Συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η Χώρα μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ε. Βενιζέλος: «Ο Γ. Προβόπουλος άσκησε με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κατά την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων σαράντα ετών. Έχοντας πλήρη αίσθηση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ, της θέσης του σε σχέση με την ΕΚΤ, αλλά και της κρισιμότητας του ρόλου του ως προς τη διαχείριση και υπέρβαση της κρίσης, συνέβαλε καθοριστικά στην διαφύλαξη, ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή στην προστασία των καταθέσεων και των προοπτικών χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά στους χειρισμούς που οδήγησαν στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα, θεμελιώνοντας την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του που είναι πλέον εφικτή με απλές και προφανείς παραμετρικές αλλαγές».

Αν και οι Σαμαράς- Βενιζέλος απέφυγαν να τοποθετηθούν, ευθέως, στην πρόταση για Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εισηγηθούν θετικά και το υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει διορισμό του Γ. Στουρνάρα ως νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι προτάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ, εκφράζουν πάντα το εκάστοτε κόμμα (ή κόμματα) εξουσίας, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των μελών του είναι πρόσωπα που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση με κριτήρια την προθυμία και την ικανότητά τους να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η ομόφωνη πρόταση του Γενικού Συμβουλίου, ήταν στην ουσία μια πρόταση που τη διατύπωσαν οι κυβερνώντες για προετοιμάσουν το έδαφος διορισμού αλλαγής φρουράς και στην ΤτΕ. Με την απόφαση για το διορισμό του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, οι Σαμαράς- Βενιζέλος, θα θελήσουν να στείλουν το εξής τριπλό μήνυμα.

Πρώτον, ότι και ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, θα  αποτελεί τον θεματοφύλακα των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών, καθώς ο Γ. Στουρνάρας έχει αποδείξει έμπρακτα ότι «εργάζεται σκληρά για την υλοποίηση του έργου που αναλαμβάνει να εκπληρώσει». Εξάλλου, «μιλάει» από μόνο του το «έργο» που πρόσφερε ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης την τελευταία διετία, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Δεύτερον, ότι θα τηρηθούν οι κάθε είδους υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους κάθε είδους δανειστές, με τα Μνημόνια, τα Μεσοπρόσθεμα Προγράμματα κλπ. Δηλαδή, από τη θέση του, θα εγγυηθεί, όπως έκαναν και όλοι οι μέχρι σήμερα διοικητές της ΤτΕ, την εφαρμογή των πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας που δρομολογήθηκαν με τους δεκάδες Μνημονιακούς και άλλους νόμους και- αν χρειαστεί- θα ψηφιστούν και νέοι νόμοι, με τους οποίους θα  εμπλουτιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα με νέα.

Τρίτον, να μπει ένα τέλος στις ενοχλητικές, δημόσιες αντιρρήσεις που προβάλλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τόσο με δηλώσεις του στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- όπως αυτές που έκανε χτες μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι– ζητάει ο διορισμός προσώπων όπως του κεντρικού τραπεζίτη ή του επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ να γίνεται από την κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι ο Γ. Στουρνάρας, καλείται να προσφέρει- εννοείται με το αζημίωτο- τις υπηρεσίες του, στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που χαράσσονται με μοναδικό κριτήριο όχι τα συμφέροντα των χωρών που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές αλλά των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων. Εννοείται, πως για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή και επιτυχία του έργου που αναλαμβάνει να υπηρετήσει, θα έχει την πλήρη στήριξη και υποστήριξη του νέου υπουργού Οικονομίας Γκ. Χαρδούβελη, όπως γινόταν εξάλλου μέχρι χτες που ο Γ. Στουρνάρας ήταν υπουργός και ο Γ. Προβόπουλος διοικητής της ΤτΕ.

 

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email