Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νεβροζ. Οι Κούρδοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά,
την Ανοιξη, την Αντίσταση και την Αναγέννηση του λαού τους

Στις 21 Μάρτη οι Κούρδοι γιόρτασαν μαζικά την εαρινή ισημερία, το Νεβρόζ, που είναι ταυτόχρονα εθνική γιορτή και πρωτοχρονιά. Από..

Στις 21 Μάρτη οι Κούρδοι γιόρτασαν μαζικά την εαρινή ισημερία, το Νεβρόζ, που είναι ταυτόχρονα εθνική γιορτή και πρωτοχρονιά.

Από τα βάθη των αιώνων, οι αρχαίοι λαοί που οι θεολογικές τους αναφορές περνούν από τον σεληνιακό στον ηλιακό κύκλο, η εαρινή ισημερία αποκτά τεράστια σημασία. Γίνεται γιορτή της αναγέννησης της φύσης, σύμβολο της επικράτησης του φωτός πάνω στις δυνάμεις τους σκότους, γίνεται αρχή μιας νέας ζωής, γίνεται πρωτοχρονιά, γίνεται σύμβολο εθνικής αναγέννησης.

Newroz - έργο του Κούρδου ζωγράφου Χασίμ Σαϊντάμ
Newroz – έργο του Κούρδου ζωγράφου Χασίμ Σαϊντάμ

 

Οι γιορτές της 21ης Μάρτη είναι αφιερωμένες σε εξίσου σε ανδρικές ηλιακές θεότητες (Διόνυσος, Ηλιος, Μίθρας, Άδωνις, Οντίν) και σε χθόνιες γυναικείες γονιμικές θεότητες (Κυβέλη, Αστάρτη, Ιστάρ, Ισις, Ανάτ, Οστάρα κλπ). Είναι η μέρα που η Κόρη, η Περσεφόνη, επιστρέφει στη Μητέρα Δήμητρα, επιστρέφει στη γη από τον κάτω κόσμο, φέρνοντας μαζί της το φως, τη χαρά και τη γονιμότητα.

Ο χριστιανισμός- κατά βάση ηλιακή θρησκεία – ενσωμάτωσε τις αρχαίες τελετές και παραδόσεις σε μεγάλο βαθμό, έτσι που γιορτάζει την Ανάσταση την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Newroz σημαίνει «Νέα μέρα», η αρχική της έννοια στα αρχαία περσικά ήταν «Νέο Φως». Κυρίαρχο στοιχείο των γιορτασμών του Νεβρόζ είναι η φωτιά. Η φωτιά που εξαγνίζει, που καταστρέφει τα σκοτάδια και ταυτόχρονα δημιουργεί από τις στάχτες της την ελπίδα, την ελευθερία, τη νέα ζωή.

Για τους Κούρδους δεν είναι μόνο μια γιορτή για τη νίκη του φωτός αλλά συνδέεται , από τον 7ο κιόλας αιώνα π.Χ., με τους κοινωνικούς αγώνες των καταπιεσμένων λαών, Κούρδων, Βαβυλωνίων, Περσών και άλλων που ενώθηκαν και αποτέλεσαν την Μηδική Αυτοκρατορία, ενάντια στην βαρβαρότητα και την καταπίεση της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας.

Ο Mazlum Dogan, μέλος της ΚΕ του PKK, αυτοπυρπολήθηκε στις 21.3.1982, στις φυλακές του Ντιγιάρμπακίρ
Ο Mazlum Dogan, μέλος της ΚΕ του PKK, αυτοπυρπολήθηκε στις 21.3.1982, στις φυλακές του Ντιγιάρμπακίρ

 

Στις 21 Μάρτη του 1982, ο 27χρονος Μαζλούμ Ντογκάν, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΚΚ, κρατούμενος από το 1979, στις φυλακές του Ντιγιάρμπακίρ, αυτοπυρπολήθηκε, γιορτάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο το απαγορευμένο από την τούρκικη χούντα του Εβρέν Κουρδικό Νεβρόζ, αντιστεκόμενος και διαμαρτυρόμενος στα βασανιστήρια, στην άρνηση ύπαρξης του κουρδικού έθνους και την υποταγή. Με την πράξη αυτή ο Μαζλούμ Ντογκάν προσπάθησε και κατάφερε να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τις απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές της Τουρκίας. Η θυσία του σηματοδότησε την αρχή μιας σειράς απεργιών πείνας, μετέτρεψε τις φυλακές σε κάστρα αντίστασης, ακύρωσε στην πράξη τις απαγορεύσεις του τουρκικού κράτους και δυνάμωσε τον αγώνα των Κούρδων για ελευθερία, ειρήνη και προκοπή.

Ο Μαζλούμ Ντογκάν πέρασε στο πάνθεον των μαρτύρων ηρώων των Κούρδων. Το παράδειγμά του ακολούθησαν κι άλλοι Κούρδοι, σ’ όλο τον κόσμο, μέχρι σήμερα, προσδίνοντας στο Νεβρόζ μια τεράστια ηθική και ιερή έννοια.

Ο φετινός γιορτασμός του Νεβρόζ έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι Κούρδοι του Ιραν, του Ιρακ, της Συρίας και της Τουρκίας, βρίσκονται σε διαρκή αγώνα για την αυτοδιάθεσή τοιυς και την ανεξαρτησία τους, ενάντια στην καταπίεση και στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Στη Ροζάβα, αφού αναχαίτισαν του μισθοφόρους ισλαμαμοφασίστες του ISIS, δίνουν τη μάχη της ανοικοδόμησης του Κομπανί. Το υπουργείο Αμυνας του Καντονιού, λόγω της Ανοιξης και της έναρξης των αγροτικών εργασιών στην περιοχή, κάνει έκκληση σε διεθνείς οργανισμούς να βοηθήσουν τις δυνάμεις του PYG και τις ομάδες εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων, να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και την τεχνική του υποστήριξη για να καθαρίσουν την περιοχή από τις εκατοντάδες νάρκες που έχει αφήσει πίσω του το ISIS, ώστε το Καντόνι του Κομπανί να καταστεί ασφαλή περιοχή.

Την ίδια στιγμή στα Καντόνια της Ροζάβα η «Νέα Μέρα» βρίσκει τους Κούρδους να επιχειρούν να εδραιώσουν μια μορφή κοινωνικής οργάνωσης που στηρίζεται σε ένα δημοκρατικό σύστημα αυτοδιοίκησης. Μια Δημοκρατική Αυτοδιαχείριση που αποτελεί ένα ενδιαφέρον και δύσκολο εγχείρημα και αφορά την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας των λαών που ζουν εκεί: Κούρδοι, Αραβες Συριάνοι, Χριστιανοί, Αρμένιοι, Τουρκμάνοι.

Ταυτόχρονα οι δυνάμεις του YPG/YPJ σε συμμαχία με το Στρατιωτικό Συμβούλιο Ασσυρίων και το Sutoro (την Χριστιανική πολιτοφυλακή των Ασσυρίων), μάχονται να σταματήσουν την νέα λυσσαλέα επίθεση που έχει εξαπολύσει η βάρβαρη οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», στα γειτονικά χριστιανικά χωριά της περιοχής, τα Τιλ Τεμίρ, Σερέ Κανί και Αλ Χάσακα, από τις 22 Φεβρουαρίου.

Στην Τουρκία το Νεβρόζ βρήκε τους Κούρδους να ετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές της 7 Ιούνη εκλογές, διεκδικώντας με το HDP ένα ποσοστό πάνω από το 10%.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Κούρδοι αψήφησαν τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης του Ερντογάν και γιόρτασαν το Νεβρόζ στο Ντιγιάρμπακίρ, απαιτώντας, ανάμεσα στα άλλα, την άμεση απελευθέρωση του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Ο θρυλικός «΄Απο» βρίσκεται, μοναδικός φυλακισμένος, εδώ και 16 χρόνια, στο Ιμραλί, ένα μικρό νησί – φυλακή στη θάλασσα του Μαρμαρά από τις 15 Φλεβάρη 1999 που τον παρέδωσαν στην Τουρκία από την ελληνική Πρεσβεία της Κένυας με ευθύνη του τότε Υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου.

Στην Αθήνα οι Κούρδοι ξεκίνησαν τις γιορτές για το Νεβρόζ από το Λαύριο και ο Κουρδικός Δημοκρατικός και Πολιτιστικός Σύλλογος κορυφώνει τον γιορτασμό το Σάββατο 28 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΑΛΕΚΑ», στην πλατεία Γαρδένιας, στου Ζωγράφου, με παραδοσιακή μουσική, χορούς, προβολή βίντεο και θέατρο.

Newroz piroz be («Ευτυχισμένη η Νέα Μέρα»)

Newroz - έργο του Κούρδου ζωγράφου Χασίμ Σαϊντάμ
Newroz – έργο του Κούρδου ζωγράφου Χασίμ Σαϊντάμ

Απόψεις