Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μικρή πολιτική για μεγάλα έργα

  Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι έργα οδοποιίας και λιμενικά, συνολικού προϋπολογισμού 125,6 δισ. δραχμές επαναδημοπρατούνται. Πρόκειται για τις δημοπρατήσεις έργων..

  Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι έργα οδοποιίας και λιμενικά, συνολικού προϋπολογισμού 125,6 δισ. δραχμές επαναδημοπρατούνται. Πρόκειται για τις δημοπρατήσεις έργων που εμείς καταγγείλαμε. Όπως φαίνεται καρποφόρησε, έστω και προσωρινά, τμήμα των προσπαθειών μας, που αποσκοπούν στην εξυγίανση του κυκλώματος παραγωγής των Δημοσίων Έργων. Πληροφορούμαστε, όμως, ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να μπορεί να χορηγεί στους μελλοντικούς αναδόχους όλων των έργων προκαταβολή ύψους 15% επί του προϋπολογισμού της προσφοράς τους. Κατήργησε δηλαδή το πλαφόν της προκαταβολής του 5% που ίσχυε προηγούμενα. Αυτό σημαίνει ότι ο εργολάβος μπορεί πλέον να εισπράττει προκαταβολικά χρηματικό ποσό περίπου διπλάσιο από αυτό που θα κέρδιζε ύστερα από την έντεχνη κατασκευή όλου του έργου, αν λάβουμε υπ’ όψιν την απελευθέρωση του ανταγωνισμού των εργολάβων, δηλαδή όχι πια “συμφωνίες κυρίων” και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό διακυβεύονται τεράστια χρηματικά ποσά εις βάρος του Δημοσίου και της θετικής εξέλιξης των έργων; Ή μήπως νομίζει ότι έχει εκείνα τα εφόδια που της επιτρέπουν να ελέγξει έναν εργολάβο, ο οποίος εισέπραξε προκαταβολικά 1,5 δισ. δραχμές για έργο προϋπολογισμού 10 δισ.;

Εμείς δεν το πιστεύουμε, διότι και το έργο είναι πιθανόν να διακοπεί και πλείστα άλλα να συμβούν προς όφελος του εργολάβου, ο οποίος δεν έχει πλέον σημαντικά κίνητρα για να θέλει την περάτωση του έργου.

Με τις ενέργειες αυτές, το ΥΠΕΧΩΔΕ φαίνεται να κινείται σε μικροπολιτικά πεδία και να επινοεί τεχνάσματα που βελτιώνουν αριθμητικά τους συντελεστές απορρόφησης των πιστώσεων του πακέτου Ντελόρ, εκτονώνοντας έτσι την βεβαρημένη ατμόσφαιρα των Δημοσίων Έργων άνευ έργων. Παράλληλα, ανοίγει δρόμους για την ικανοποίηση των πελατειακών του σχέσεων με τους εργολάβους εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν για τα τεκταινόμενα στα Δημόσια Έργα. Και υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι εργολάβοι, ιδιαίτερα μεταξύ αυτών που διαθέτουν συγκροτήματα τύπου ή που συμβαίνει να ελίσσονται σε συνδικαλιστικούς και πολιτικούς χώρους, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Αυτό όμως που ίσως διαφεύγει από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι ως ένα βαθμό, σε αυτά και σε άλλα μικροπολιτικά τερτίπια της βασίζεται η προώθηση των συμφερόντων των εταίρων μας της Κοινότητος και μάλιστα εις βάρος των δικών μας.

Τυπικά παραδείγματα αποτελούν:

α) Η υποχρέωση που ανέλαβε το ΥΠΕΧΩΔΕ έναντι της Κοινότητας να παραχωρήσει τη διοίκηση όλων αυτών των έργων αποκλειστικά σε γραφεία άλλων χωρών της Ε.Ε. (πλήν μόνο της δικής μας).

β) Ώς ένα βαθμό, οι κάθε λογής πολιτικοί εκβιασμοί των εταίρων μας, ακόμη και στα εθνικά μας θέματα, εγείροντας, με διάφορες αφορμές, την απειλή της διακοπής των πιστώσεων Ντελόρ από τις οποίες κρέμεται με κλωστή η οικονομία μας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Όπως είναι γνωστό το καθεστώς των Δημοσίων Έργων διαμορφώθηκε με τη συνενοχή όλων γενικώς των συναρμόδιων φορέων και των πελατών του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν επιτρέπει την εκτέλεση σοβαρών και μεγάλων έργων. Αυτή είναι η ουσία του θέματος, αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί.

Προς τούτο:

α) η πολιτική ηγεσία ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει:

  • Να σταματήσει τις μικροπολιτικές πρακτικές και να ορθώσει ανάστημα εναντίον όλων των αντιαναπτυξιακών οικονομικών παρασιτικών συμφερόντων.

  • Να αναβαθμίσει την αξιοπιστία της με ενέργειες αρμονικές μεταξύ τους. Δεν μπορεί π.χ. να κατεδαφίζει πομπωδώς μερικά αυθαίρετα (και καλά κάνει σ’ αυτό) και παράλληλα, με τις ίδιες μπουλντόζες, να σκάβει το Πάρκο της Ελευθερίας. Έτσι υποσκάπτει την αξιοπιστία του και επιλέγει ως κύρια στηρίγματά του τους τηλεθεατές εκπομπών τύπου “3-2-1”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε τέτοιες ενέργειες πρέπει να στηριχτεί κυρίως η αλλαγή κατεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ και το συμφέρον του τόπου.

β) Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να οργανώσει επιτελική και σοβαρή δημόσια διοίκηση που να έχει γνώση, συνέχεια και ικανές αντιστάσεις. Η διοίκηση αυτή δεν υποκαθίσταται με ευκαιριακούς “συμβούλους” και “εξωτερικούς συνεργάτες”. Αυτοί καλύπτουν συνήθως τα δικά τους συμφέροντα που δεν συμβαδίζουν κατ’ ανάγκην με τα συμφέροντα του Δημοσίου. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι σε θέση να τους ελέγχει και να αξιοποιεί τη συμμετοχή τους ώστε να μην εμφανίζεται το φαινόμενο του “ξέφραγου αμπελιού” που είναι σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ.

γ) Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να ξεκινήσει αμέσως την αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου παραγωγής των Δημοσίων Έργων γιατί αυτό δεν είναι μόνον αναχρονιστικό και διαβλητό, αλλά αποτελεί την κύρια αιτία η οποία τροφοδοτεί την στρέβλωση των έργων. Σε μια τέτοια προσπάθεια δεν θα βρει συμμάχους στις σημερινές ηγεσίες των συνδικαλιστικών σχετικών φορέων, γιατί και αυτές με τη σειρά τους έχουν παρεμφερή προβλήματα (πελατειακές σχέσεις, προσωπικά συμφέροντα και χρόνια συσσώρευση παρόμοιων τοξινών). Αν περιμένει το ΥΠΕΧΩΔΕ να εξυγιανθούν πρώτα οι φορείς αυτοί, τότε η αποτελεσματική προώθηση των Έργων θα μετατεθεί χρονικά ακόμη περισσότερο. Πιστεύουμε ότι οι φορείς αυτοί, με δεδομένα τα προβλήματά τους, εύκολα θα αποδεχτούν ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο, μια καθαρή πλατφόρμα για υγιή ανταγωνισμό, γιατί μ’ αυτά που ισχύουν σήμερα, όλοι το γνωρίζουν ότι θα εξελιχθούν σε ντόπιους παράγοντες των ξένων εταιρειών κατά το τριτοκοσμικό πρότυπο.

Σοβαρούς συμμάχους για μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να βρει το ΥΠΕΧΩΔΕ απευθυνόμενο στο σύνολο των τεχνικών, γιατί υπάρχουν πολλοί μεταξύ αυτών που και γνωρίζουν και μπορούν.

δ) Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και η κυβέρνηση γενικότερα, πρέπει να ορθώσει ανάστημα στα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα και να τους καταστήσει σαφές ότι:

  • H Ελλάδα δεν αποτελεί το πεδίο διαμάχης τους για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το πακέτο Ντελόρ (αεροδρόμιο Σπάτων κ.λπ).

  • Το πακέτο Ντελόρ προορίζεται κυρίως για την ανάπτυξη του δικού μας τόπου και το έχουμε ήδη εξοφλήσει στο πολλαπλάσιο με το άνοιγμα της αγοράς μας στα δικά τους συμφέροντα.

  • Η ζωή των Ελλήνων μπορεί να συνεχίσει και χωρίς το πακέτο Ντελόρ, ίσως έτσι σταματήσουν να ασκούν πιέσεις εις βάρος των εθνικών μας θεμάτων.

ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύριοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι μικροπολιτικές και η απλή διαχείριση του υπάρχοντος σαθρού συστήματος είναι καταδικασμένες από τις ίδιες τις ανάγκες της χώρας μας. Αλλάξτε πολιτική για να κερδίσετε το επόμενο πακέτο Ντελόρ, και το κυριότερο, για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, από την οποία κυρίως εξαρτάται η ανάπτυξη του τόπου. 

Απόψεις