Κοινωνία

Ανοίγουμε το φάκελο: «Μεγάλα Έργα»!

Όπως σας είχαμε υποσχεθεί, ο «Ημεροδρόμος» ανοίγει σήμερα το φάκελο: «Μεγάλα Έργα: Ιστορίες για… νταβατζήδες». Είναι ένα θέμα που απασχόλησε κατ΄ επανάληψη την κοινή γνώμη και σχεδόν πάντα από την αρνητική του πλευρά. Τα «Μεγάλα Έργα» έγιναν στην περίοδο της «μεταπολίτευσης» συνώνυμα των σκανδάλων, οικονομικών και πολιτικών. Μέσα από τα «Μεγάλα Έργα» αναπτύχθηκαν οι αιμομικτικές σχέσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων με τα αστικά πολιτικά κόμματα, σε ένα Γόρδιο Δεσμό που ονομάστηκε «διαπλοκή».

Από τη σχέση αυτή, προέκυψε η γιγάντωση των επιχειρηματικών ομίλων που έγιναν «εθνικοί προμηθευτές» και «εθνικοί εργολάβοι», ενώ το πολιτικό σύστημα εξυπηρετήθηκε πολλαπλώς, είτε με το συστηματικό χρηματισμό κομμάτων και πολιτικού προσωπικού, είτε με την κάλυψη των κραταιών μέσων ενημέρωσης που αλώθηκαν από τους επιχειρηματίες, ελέω των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο πρωθυπουργός της χώρας να καταγγέλλει το σύστημα των «πέντε- έξη νταβατζήδων», ενώ στη συνέχεια απεδείχθη ότι οι «νταβατζήδες» είχαν μεγαλύτερη ισχύ από τον καταγγέλοντα και την κυβέρνηση του.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το σύστημα που δημιουργήθηκε με πυρήνα τα «Μεγάλα Έργα» αναδείχθηκε σε μια από τις μεγάλες πληγές της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, πολιτισμικής.

Ανοίγουμε λοιπόν το φάκελο «Μεγάλα Έργα» με την πολύτιμη συνεργασία του Φίλιππου Βασιλείου, Πολιτικού Μηχανικού, ο οποίος ασχολείται εδώ και τριάντα περίπου χρόνια με το θέμα αυτό αρθρογραφώντας μαχητικά σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ο Φίλιππος Βασιλείου μας εμπιστεύτηκε το αρχείο του, που περιλαμβάνει άρθρα και συνεντεύξεις του σχετικά με όλες τις πτυχές (τεχνικές, οικονομικές, πολιτικές) των «Μεγάλων Έργων». Από την ανάγνωση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού υλικού μπορεί κανείς να μάθει όχι μόνο την ιστορία αυτής της υπόθεσης, αλλά και να καταλάβει πως αυτή η υπόθεση εξελίχθηκε σε μια μεγάλη πηγή της κακοδαιμονίας αυτού του τόπου. Και έπεται συνέχεια…

 

(Επισκέψεις: 159 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend