Με «καρότο» και «μαστίγιο» το ξεπούλημα

Την τακτική του «καρότου» των ανέξοδων υποσχέσεων περί «βελτιώσεων» στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και του «μαστίγιου» που εκφράζεται με ανοιχτές απειλές προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης, επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει δια πυρός και σιδήρου το ξεπούλημα των ενεργειακών υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Οι χειρισμοί και οι τακτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ, τέθηκαν επί τάπητος στην χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευαγ. Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ συζήτησαν και για τα επόμενα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση και αφορούν την ψήφιση των περιβόητων «προαπαιτούμενων» της τρόικας.

Σύμφωνα με τις διαρροές κυβερνητικών στελεχών που είχαν στόχο να καλλιεργήσουν κλίμα εφησυχασμού στις τάξεις τω συνδικαλιστών της ΔΕΗ αλλά και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, οι Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν να υπάρξουν επιμέρους «βελτιώσεις» στο νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» και «εγγυήσεις» προς τους εργαζομένους. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή και όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, ήδη έχουν ξεκινήσουν «επαφές» με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν «ατυχήματα» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια επίδειξη πυγμής, δηλώνει έτοιμο να συγκρουστεί με τους συνδικαλιστές σε περίπτωση που προχωρήσουν σε γενική απεργία και κατεβάσουν τους διακόπτες. Ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν χτες στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, είναι να χρησιμοποιηθεί το μέτρο της «επιστράτευσης» κατά των απεργών, ενώ δεδομένο θεωρούν στους κόλπους της κυβέρνησης ότι η απεργιακές κινητοποιήσεις θα κηρυχθούν «παράνομες και καταχρηστικές»!

Ωστόσο, βουλευτές της συγκυβέρνησης, επιχειρούν τις τελευταίες μέρες, να «πείσουν» τους εργαζόμενους ότι δήθεν «δεν θα θιγούν τα εργασιακά τους δικαιώματα», ενώ σε μια προσπάθεια να στρέψουν την κοινωνία εναντίον των εργαζομένων, μοιράζουν υποσχέσεις διατήρησης κοινωνικών παροχών (κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, χρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων για άρδευση από τους αγρότες, ενίσχυση του ανταγωνισμού που θα ρίξει την τιμή του ρεύματος). Πρόκειται για σαθρά επιχειρήματα, αφού μετά από κάθε ιδιωτικοποίηση μεγάλου κρατικού οργανισμού ακολούθησαν μειώσεις μισθών και αύξηση των τιμολογίων.

Στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, επίσης συμφωνήθηκε να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ψήφιση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων. Μέσα στην εβδομάδα, θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα, νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί με την μορφή του κατεπείγοντος και σε δυο μέρες θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Όπως υποστήριξε ο Ευαγ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση, «θα δοθεί μια πλειάδα εγγυήσεων στους βουλευτές ώστε να ψηφίσουν τα νομοσχέδια χωρίς να αισθάνονται ότι εκβιάζονται»… Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει άμεσα όλο τα θέματα, πριν την άφιξη της τρόικας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και να εκταμιευτεί η δόση του 1 δις ευρώ που θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή ομολόγων.

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email